wentylacja do kotlowni
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
wentylacja do kotlowni
musze poprowadzic do kotlowni wentylacje wywiewna z tym ze komin wentylacyjny mam oddalony od kotlowni o jakies 3m. z jakiego materialu mam go poprowadzic? czy moze byc rura gieta flex? znalazlem z blachy ale sa tylko 20x9cm co nie daje 200cm2
Re: wentylacja do kotlowni
zrób z czegokolwiek, przy 3-metrowym kanale poziomym i tak pewnie taka wentylacja nie będzie działała...
kanał ma być wykonany z materiału niepalnego, nie jest określony kształt kanału i konkretny materiał
kanał ma być wykonany z materiału niepalnego, nie jest określony kształt kanału i konkretny materiał
Kanał poziomy (w szczególności) NIE NADAJE SIĘ do wentylacji pomieszczenia, na temat którego istnieją tak rygorystyczne przepisy. Najpierw je przeczytaj, a dopiero potem kombinujkatzdw pisze:komin wentylacyjny mam oddalony od kotlowni o jakies 3m. z jakiego materialu mam go poprowadzic?
A tak po prawdzie takiej poziomej "wentylacji" nigdzie się już nie stosuje (poza niektórymi "oszczędnościowymi" blokami z czasów towarzysza Edwarda Gierka).
nie po to człowiek żyje żeby pracować, lecz po to pracuje żeby żyć
- doktorells
- Zainteresowany

dokładnie jak koledzy piszą, mam podobny problem i musiałbym po ścianie zewnętrznej ciągnać kanał wypuszczony minimum 15stopni powyżej najwyższego punktu dachu, ocieplić i zabezpieczyć inaczej Stasiu mi tego nie odbierze.