komin wentylacyjny
Moderator: Redakcja e-dach.pl
komin wentylacyjny
Witam,
chcemy wymurować komin wentylacyjny z czterech zwykłych pustaków ceramicznych. Komin zacząłby się od stropu, miał całkowitą wysokość ok. 5,5mb i wystawał ok. 1m ponad połać.
Czy dopuszczalne jest wymurowanie samych pustaków, bez cegieł oraz przyklejenie styropianu+klej+siatka+tynk oraz włożenie prętów??? Chodzi mi o konieczność stosowania cegieł. Czy muszą być w takim przypadku?
Pozdrawiam
Darek
chcemy wymurować komin wentylacyjny z czterech zwykłych pustaków ceramicznych. Komin zacząłby się od stropu, miał całkowitą wysokość ok. 5,5mb i wystawał ok. 1m ponad połać.
Czy dopuszczalne jest wymurowanie samych pustaków, bez cegieł oraz przyklejenie styropianu+klej+siatka+tynk oraz włożenie prętów??? Chodzi mi o konieczność stosowania cegieł. Czy muszą być w takim przypadku?
Pozdrawiam
Darek
Re: komin wentylacyjny
Pytanie nieprecyzyjne
Czy zamierzasz na pewno WYbudować komin wraz ze ścianą, czy PRZYbudować komin do ściany istniejącej?
Czy zamierzasz na pewno WYbudować komin wraz ze ścianą, czy PRZYbudować komin do ściany istniejącej?
nie po to człowiek żyje żeby pracować, lecz po to pracuje żeby żyć
Dom jest aktualnie budowany. Komin będzie w ścianie działowej z gazobetonu grubości 8-10cm. Murowanie będzie raczej jednocześnie.
Jeśli dopiero budujesz dom, to niech to dla pewności "klepnie" jakiś uprawniony konstruktor budowlany, bo jest tu nadal sporo niewiadomych (rodzaj stropu, ciężar tego komina, sposób łączenia tej ścianki gazobetonowej z pustakami i t.p.). Moim skromnym zdaniem cegły nic tu do rzeczy nie mają.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Jak wentylacja, to po co murować. Wstaw rurę pcv a nad dachem zrób skrzynkę żeby jakoś wyglądało. Jan
Strop jest Teriva, ale pod tym kominem będzie specjalnie płyta +belka 4 pręty fi 12+ strzemiona. To raczej wystarczy, z resztą nie o to pytałem. Dużo czytałem że taki komin zwykły ceramiczny wzmacnia się cegłą. Nie wiem jakie masz doświadczenie JTD, ale czy Twoim zdaniem cegły nie trzeba dawać i wystarczy na górze styropian, siatka i tynk? To wytrzyma? Mój wykonawca ma wątpliwości.
Janie, nie chciałem rury PCV, bo później trzeba ją zamaskować np płytami g/k, a to większy problem i koszt. Jak wygląda taka skrzynka, możesz dokładniej opisać?
Dziękuję za wasze sugestie

Janie, nie chciałem rury PCV, bo później trzeba ją zamaskować np płytami g/k, a to większy problem i koszt. Jak wygląda taka skrzynka, możesz dokładniej opisać?
Dziękuję za wasze sugestie
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Jaką dekarz zbije z desek taka będzie. Jan
Doświadczenia mam "inwestorskie", bo już wybudowałem swój dom i od dwóch lat w nim mieszkam a podczas budowy pełniłem funkcję inspektora nadzoruDuke254 pisze: Nie wiem jakie masz doświadczenie JTD, ale czy Twoim zdaniem cegły nie trzeba dawać i wystarczy na górze styropian, siatka i tynk? To wytrzyma?
Dzięki mej czujności i nabytej wiedzy (oraz doświadczeniom zawodowym) obyło się bez błędów i mieszka mi się fajnie
Pozdrawiam
Czy jest tu jakiś fachowiec, który odpowie na moje pytanie z 1 postu?
Naprawdę nie ma tu fachowca, który określiłby czy cegła nie jest konieczna do obmurowania komina?
Szanowny kolego,
Pustaki wentylacyjne (ceramiczne!) są integralnym składnikiem muru bo posiadają takie same parametry wytrzymałościowe, jak cegła (co innego, gdyby były z suporeksu). Wystarczy tylko starannie zafugować a wzmocnienie ich prętami (o ile posiadają otwory w narożach) jeszcze bardziej wzmocni całość. Podobnie jest z wentylacyjnymi pustakami keramzytobetonowymi. Sam takie zastosowałem i znam ich wysoką wytrzymałość (trudno było potłuc ich resztki na gruz).
Pozdrawiam
Pustaki wentylacyjne (ceramiczne!) są integralnym składnikiem muru bo posiadają takie same parametry wytrzymałościowe, jak cegła (co innego, gdyby były z suporeksu). Wystarczy tylko starannie zafugować a wzmocnienie ich prętami (o ile posiadają otwory w narożach) jeszcze bardziej wzmocni całość. Podobnie jest z wentylacyjnymi pustakami keramzytobetonowymi. Sam takie zastosowałem i znam ich wysoką wytrzymałość (trudno było potłuc ich resztki na gruz).
Pozdrawiam