Baterie oszczędzające wodę
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Ekologiczne zużycie wody pozwala ograniczyć wydatki w domowym budżecie. Baterie oszczędzające wodę >>
Redakcja
-
KrzysiekKa
- Zainteresowany

od siebie tymczasem mogę polecić baterie termostatyczne Delfina. mam już jakieś pół roku i oszczędność w rachunkach jest ewidentna.
Re: Baterie oszczędzające wodę
a co takiego robią te baterie termostatyczne, że oszczędzają wodę ? mógłbyś trochę przybliżyć temat ?
jakubdab
-
KrzysiekKa
- Zainteresowany

chodzi o to, że głowica termostatyczna miesza ciepłą wodę z zimną. od razu. więc nie musimy marnować wody na ustawianie odpowiedniej temperatury.
tutaj znalazłem artykuł, który idealnie to tłumaczy. http://polki.pl/finanse_wydatki_artykul ... ml?cmc_id=[/url]
tutaj znalazłem artykuł, który idealnie to tłumaczy. http://polki.pl/finanse_wydatki_artykul ... ml?cmc_id=[/url]
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dziwne, ze nie piszą o bateriach bezdotykowych - mam prysznic, umywalka i kuchnia - to dopiero oszczędza wodę i energię.KrzysiekKa pisze:chodzi o to, że głowica termostatyczna miesza ciepłą wodę z zimną. od razu. więc nie musimy marnować wody na ustawianie odpowiedniej temperatury.
-
KrzysiekKa
- Zainteresowany

ale chyba bądź co bądź, takie termostatyczne tańsze. chociaż zgadzam się, że bezdotykowe znacznie lepiej sprawdzają się przy oszczędzaniu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bezdotykowa z natury rzeczy jest termostatyczna. Przy takich bateriach najlepiej sprawdzają się małe termy w pomieszczeniu. Oszczędzamy nie tylko na wodzie ale i energii traconej na dużych zasobnikach i cyrkulacji ciepłej wody.
Poza tym komfort... w kuchni gdy się ma ręce w tłuszczu, czy mace - bezcenne
Poza tym komfort... w kuchni gdy się ma ręce w tłuszczu, czy mace - bezcenne
-
aseba
- Zaawansowany

Wg mnie bateria bezdotykowa to dobra sprawa,przemawia tu w/w oszczędność(chroni nas przed złymi nawykami),wygoda,higiena... Tak więc jak ktoś małeb na karku to termostacik wystarczy 
Ja też znam te delfina, termostatyczną mam w domu, bo jest dobra kiedy w domu są maluchy. Delfin ma taka baterię i jest w miarę rozsądnej cenie, chodzi dobrze, to mój typ.
ja tą z Delfina montowalem sam i działa bez zarzutu 
Ja ostatnio znalazłam w sklepie internetowy panel prysznicowy bezdotykowy (!) szczerze mówiąc pierwszy raz widzę takie urządzenie
... Oras elektra.
Te systemy pojawiły się już dość dawno. Ja znam od Roca ecoclick, blokuje lekko od połowy otwarcia baterii dalsze zwiększanie wody, wyrabia się nawyk używania mniejszego otwierania baterii, nawet gdy korzystamy z łazienki bez takiego systemu. Jest też coldstart, większość zużywanej wody nie musi być ciepła.
-
ceramika design
- Aktywny

Roca ma też baterię elektroniczną z fotokomórką , ewentualnie można też pomyśleć o bateriach czasowych. Najlepiej tak naprawę zastanowić się kto będzie korzystał z takich baterii i w ten sposób dobrać najbardziej odpowiednią dla nas.