Podłogówka, kominek na pellet z płaszczem, rekuperacja,...
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Podłogówka, kominek na pellet z płaszczem, rekuperacja,.
Udvikling og analyse af
hjisolerede
klimaskrmskonstruktioner
hjisolerede
klimaskrmskonstruktioner
Musze przyznać ze nie jestem tlumaczem jezyka dunskiego, za to Pan jak widzę biegle sie nim posługuje, prosze jezeli to mozliwe o przetłumaczenie tego tekstu na jez. polski, a w ostatecznosci na angielski.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Najlepiej niekompetencję zrzucić na działalność gospodarczą.
Proszę sobie wygooglowaćTu ma Pan opracowanie z Uniwersytetu technologicznego... Jak Pan widzi, nie jest mniej od gruntu niż w dachu. dr Duda szacował. To Pan się nie zna.Danmarks Tekniske Universitet
Institut for Byggeri og Anlg
Udvikling og analyse af
hjisolerede
klimaskrmskonstruktioner
Mało tego dowodem są wyniki - dla ludzi nie znających podstaw fizyki i OZC normalny taki i komfortowy dom zużywający do 15 kWh /m2 wydaje się jakąś abstrakcją - Pan poczyta mój wątek na FM ilu tam niekompetentnych na czele z Panem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

0.07W/m2xK po polsku to 0.07W/m2xK
Gdy jest wentylacja pod izolacją dajemy 45 cm EPS gdy bezpośrednio na gruncie 55 cm
Gdy jest wentylacja pod izolacją dajemy 45 cm EPS gdy bezpośrednio na gruncie 55 cm
Interesuje mnie cały tekst, ja wiem co to znaczy 0,07 W/m2*K, Pana interpretacja i zrozumienie tekstów technicznych i naukowych rózni sie nieco od powszechnie przyjętych, dlatego tez chciałbym sie zapoznać z całym tekstem i to przetłumaczonym przez tłumacza specjalizującego sie w pismach technicznych. Skoro Pan wyciaga takie a nie inne wnioski mniemam ze Pan doskonale rozumie to opracowanie w oryginale i nie bedzie zadnym problemem przetłumaczenie tego opracowania na jezyk polski, a przy okazji wrzucenie go na forum. Niech wiedza ta bedzie upowszechniana, Pan walczy przecież z ciemnotą i brakiem wykształcenia. Z drugiej strony nie podejrzewałem Pana o biegłą znajomosc jez dunskiego, pozory jak widac mylą.Tomasz_Brzeczkowski pisze:0.07W/m2xK po polsku to 0.07W/m2xK
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

http://www.sundolitt.no/upload_images/8 ... 5FCC27.pdf
Ma Pan bardziej rysunkowo - 3 str tabela.
Rysunek i tabela nie mówi nic o metodyce, metodyce obliczen i czy tez ich braku na terenie Polski i zgodnie z polskimi przepisami.Tomasz_Brzeczkowski pisze:http://www.sundolitt.no/upload_images/80BFB382A3BD43B1BCC31493D25FCC27.pdf
Prosze o przetłumaczenie tekstu (dunskiego) mówiacego o obowiazującej metodyce w Polsce.
Nie znam jez dunskiego, ale w tekscie nie znalazłem zadnych odniesien do Polski, ale podkreslam nie znam dunskiego i moze przeoczyłem. Prosze o tłumaczenie całego tekstu
Panowie, dzięki za zaśmiecanie mojego postu, jesteście w TYM najlepsi.
Greengas - pytam, bo nie wiem. Ponad rok bujałem się z zezwoleniem na budowę, długo między innymi ze względu na techniczne rozwiązania ogrzewania - brak gazu i zakaz stosowania paliw stałych (kominek jest odstępstwem ale nie może być formalnie głównym źródłem ciepła).
Zaprojektowane mam ogrzewanie podłogowe elektryczne, stąd myśl o podczerwieni i matach. Mam zaprojektowany kominek, myślałem o DGP ale i o nagrzewnicy wodnej do reku, ale wtedy kominek musiałby kotłować cały czas...
Ostatnio natknąłem się na ciekawą ofertę na kominki na pellet (iwona.com - nie reklamuje ich, nie pracuję dla nich i nie zarabiam, stronę podaję poglądowo) i zastanawiam się jak to spiąć do kupy. Nigdy nie byłem fanem kominków z płaszczem ani kotłowni w salonie, jednak tanie grzanie wody i domu jest kuszące, a nie mam pewności że mój energooszczędny domek nie zostanie nagle skopany przy budowie i spełni parametry. Poza tym ta automatyka jest kusząca...
Greengas - pytam, bo nie wiem. Ponad rok bujałem się z zezwoleniem na budowę, długo między innymi ze względu na techniczne rozwiązania ogrzewania - brak gazu i zakaz stosowania paliw stałych (kominek jest odstępstwem ale nie może być formalnie głównym źródłem ciepła).
Zaprojektowane mam ogrzewanie podłogowe elektryczne, stąd myśl o podczerwieni i matach. Mam zaprojektowany kominek, myślałem o DGP ale i o nagrzewnicy wodnej do reku, ale wtedy kominek musiałby kotłować cały czas...
Ostatnio natknąłem się na ciekawą ofertę na kominki na pellet (iwona.com - nie reklamuje ich, nie pracuję dla nich i nie zarabiam, stronę podaję poglądowo) i zastanawiam się jak to spiąć do kupy. Nigdy nie byłem fanem kominków z płaszczem ani kotłowni w salonie, jednak tanie grzanie wody i domu jest kuszące, a nie mam pewności że mój energooszczędny domek nie zostanie nagle skopany przy budowie i spełni parametry. Poza tym ta automatyka jest kusząca...
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Wywołany do tablicy.
Nie chcę wszczynać na nowo dyskusji z obrońcami pewnych technologii.
Moje zdanie.
Kominek jako źródło ogrzewania. Jeśli masz znajomych często korzystających z kominka pogadaj z nimi oraz obejrzyj salon po 3 - 4 latach intensywnego użytkowania. Nawet jeśli jest taniej to z pewnością upierdliwie. Dolicz wcześniejszy remont salonu i jeśli masz meble tapicerowane to wymianę pokryć. Kurz jest nie do uniknięcia.
Na temat mat /paneli/ na podczerwień w domu mam, delikatnie mówiąc, zdanie umiarkowane.
Jeśli ogrzewanie z wykorzystaniem prądu to kable i tylko z wykorzystaniem taryfy G12. Wówczas jednak musisz się liczyć z pewnymi niedogodnościami wynikającymi z braku pokrycia taniej taryfy z rytmem życia domowników.
Moje wybory.
PC pw i wodne podłogowe.
Prąd z buforem i wodne podłogowe /umożliwia korzystanie do CO i CWU tylko z G12/
Własny zbiornik na propan, kocioł gazowy i podłogówka. Koszty eksploatacji podobne do gazu ziemnego.
Kolejność przypadkowa. Wybór należy do inwestora.
Kominek tylko rekreacyjnie, wspomagająco lub w razie awarii.
PS. Zrób OZC - wybór będzie łatwiejszy.
Nie chcę wszczynać na nowo dyskusji z obrońcami pewnych technologii.
Moje zdanie.
Kominek jako źródło ogrzewania. Jeśli masz znajomych często korzystających z kominka pogadaj z nimi oraz obejrzyj salon po 3 - 4 latach intensywnego użytkowania. Nawet jeśli jest taniej to z pewnością upierdliwie. Dolicz wcześniejszy remont salonu i jeśli masz meble tapicerowane to wymianę pokryć. Kurz jest nie do uniknięcia.
Na temat mat /paneli/ na podczerwień w domu mam, delikatnie mówiąc, zdanie umiarkowane.
Jeśli ogrzewanie z wykorzystaniem prądu to kable i tylko z wykorzystaniem taryfy G12. Wówczas jednak musisz się liczyć z pewnymi niedogodnościami wynikającymi z braku pokrycia taniej taryfy z rytmem życia domowników.
Moje wybory.
PC pw i wodne podłogowe.
Prąd z buforem i wodne podłogowe /umożliwia korzystanie do CO i CWU tylko z G12/
Własny zbiornik na propan, kocioł gazowy i podłogówka. Koszty eksploatacji podobne do gazu ziemnego.
Kolejność przypadkowa. Wybór należy do inwestora.
Kominek tylko rekreacyjnie, wspomagająco lub w razie awarii.
PS. Zrób OZC - wybór będzie łatwiejszy.
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
Trudno mi nie zgodzić się z Kolegą Greengaz. Aby móc podjąć właściwą decyzję co do systemu ogrzewania domu, konieczny jest audyt energetyczny. Dopiero po tym można dyskutować o takim czy innym systemie grzewczym.
-
marcinex83
- Początkujący

Wybór optymalnego rozwiązania jest bardzo trudny. Z pewnością jest to droga do znacznego oszczędzania, ale coś kosztem czegoś. Tak jak piszą poprzednicy, korzystanie z kominka (dość intensywne) powoduje, że po kilku latach ściany nadają się do malowania - jest to prawda, o ile nie masz odpowiedniego ciągu w kominie. Jeśli kominek jest prawidłowo zamontowany, jest odpowiednia wentylacja i cyrkulacja powietrza, to za dużo dymu nie będzie się z niego wydostawało. Ściany i tak się brudzą, wystarczy spojrzeć przy kaloryferach, gdzie z łatwością można znaleźć ciemne smugi.
Jedyne czego Ci odradzam to kominek z płaszczem wodnym - od tego w domu jest taki brud, że malowanie co 2 lata masz gwarantowane.
Tak jak wspomniałem wcześniej, wszystko zależy od tego, jak zamontowany jest kominek, dlatego najlepiej skontaktować się z fachowcem, który posiada jakieś doświadczenie w tej branży. Jak jesteś z Lublina, to polecam Ci zajrzeć na stronę firmy Kominki Lublin. Warto jednak skontaktować się przynajmniej z dwoma osobami, zanim podejmie się ostateczną decyzję, bo o ile sam wkład kominkowy nie jest aż tak drogi, to sam montaż i materiały typu marmur już tak.
Jedyne czego Ci odradzam to kominek z płaszczem wodnym - od tego w domu jest taki brud, że malowanie co 2 lata masz gwarantowane.
Tak jak wspomniałem wcześniej, wszystko zależy od tego, jak zamontowany jest kominek, dlatego najlepiej skontaktować się z fachowcem, który posiada jakieś doświadczenie w tej branży. Jak jesteś z Lublina, to polecam Ci zajrzeć na stronę firmy Kominki Lublin. Warto jednak skontaktować się przynajmniej z dwoma osobami, zanim podejmie się ostateczną decyzję, bo o ile sam wkład kominkowy nie jest aż tak drogi, to sam montaż i materiały typu marmur już tak.
myślałem o tym lub o podobnym: http://www.mcz.it/pl/p131-ego-hydro.html, trochę opinii poczytałem na temat samego piecyka - nawet pochlebne.
Do tego podłogówka wodna i zasobnik CWU. W lato, żeby kotłownia w salonie nie działała CWU prądem. Jednym słowem, prostota, ekologia i komfort.
PC nie chce - śmieje się z ludzi którym to nie działa lub się rozsypuje na długo przed amortyzacją - więc sam nie założę...
Do tego podłogówka wodna i zasobnik CWU. W lato, żeby kotłownia w salonie nie działała CWU prądem. Jednym słowem, prostota, ekologia i komfort.
PC nie chce - śmieje się z ludzi którym to nie działa lub się rozsypuje na długo przed amortyzacją - więc sam nie założę...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie rozlatują się, są tańsze od innych systemów i jak bez pompy ustawi Pan temperaturę w domu izolowanym latem?Kondite pisze:myślałem o tym lub o podobnym: http://www.mcz.it/pl/p131-ego-hydro.html, trochę opinii poczytałem na temat samego piecyka - nawet pochlebne.
Reku z GWC mi pomoże...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak umarłemu kadzidło! Jaką moc chłodniczą wyciągnie Pan z gwc?Kondite pisze:Reku z GWC mi pomoże...
Pompa jest od gwc tańsza i skuteczniejsza w chłodzeniu a jeszcze bardzo tanio grzeje zimą.
O jaką Panu KONKRETNIE pompę chodzi?