Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Tak nie robi się wentylacji. To projekt kogoś kto się na tym kompletnie nie zna!
NIE MOŻNA ROBIĆ WYWIEWÓW W KORYTARZACH, TO ODCINA LUB OSŁABIA WENTYLACJĘ ŁAZIENEK!!!!
Powinien Pan mieć
9 skrzynek 125mm/ 2 x75mm
4 skrzynki 125 3 x 75
2 skrzynki 200/ 14 x 75
i 5 rolek kanału 50 x 75/63
20 mb kanału izolowanego 200mm
5 anemostatów 125mm wywiewnych
8 anemostatów 125mm nawiew
centrala onyx dream 550
Koszt bez wysyłki w sklepie w W-wie
11550 brutto 23%
NIE MOŻNA ROBIĆ WYWIEWÓW W KORYTARZACH, TO ODCINA LUB OSŁABIA WENTYLACJĘ ŁAZIENEK!!!!
Powinien Pan mieć
4 skrzynki 125 3 x 75
2 skrzynki 200/ 14 x 75
centrala onyx dream 550
11550 brutto 23%
czyli przed każdym anemostatem potrzebna jest skrzynka ? Do tego 2 skrzynki większe rozpręzne na kilka wyjść? 1 na wywiem 2 na nawiewy?
paw3leek
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie!!!paw3leek pisze:czyli przed każdym anemostatem potrzebna jest skrzynka ? Do tego 2 skrzynki większe rozpręzne na kilka wyjść? 1 na wywiem 2 na nawiewy?
Tylko do kanałów PE przeznaczonych do zalewania w stropie. To kanały bardzo sztywne, promień zgięcia niektórych to 60cm - nie ma więc jak przejść w stropie na anemostat

tylko czymś takim.
Co do wywiewów... jest tu mniej anemostatów, więc kanały muszą być o większej średnicy lub podwójnie a nawet potrójnie.

Dziekuje za wypowiedz Panie TomaszuTomasz_Brzeczkowski pisze:Tak nie robi się wentylacji. To projekt kogoś kto się na tym kompletnie nie zna!
Powinien Pan mieć
4 skrzynki 125 3 x 75
2 skrzynki 200/ 14 x 75
centrala onyx dream 550
11550 brutto 23%
Mimo mojej ubogiej wiedzy w temacie rekuperacji takze myslalem ze wywiewy w korytarzu sa bez podstawne a Pan mnie jeszcze uswiadomil ze sa szkodliwe.
Teraz powinno byc tak?
opcja 1.
anemostat wywiewny:
kuchnia na dole skrzynka 3x75
utility na dole skrzynka 3x75
lazienka na dole skrzynka 2x75
Lazienka duza na gorze skrzynka 3x75
lazienka mala na gorze skrzynka 3x75
anemostat nawiewny:
4 sypialnie na gorze skrzynki 2x75
garderoba skrzynka 2x 75 z jedna zaslepka
living room maly na dole skrzynka 2x75
duzy sitting room na dole 2 skrzynki 2x75
czy dobrze to rozplanowane czy raczej
opcja 2
anemostat wywiewny:
kuchnia na dole skrzynka 3x75
utility na dole skrzynka 3x75
garderoba skrzynka 2x75 z jedna zaslepka.
Lazienka duza na gorze skrzynka 3x75
lazienka mala na gorze skrzynka 3x75
anemostat nawiewny:
4 sypialnie na gorze skrzynki 2x75
living room maly na dole skrzynka 2x75
duzy sitting room na dole 2 skrzynki 2x75
korytarz na dole skrzynka 2x75
odnosnie skrzynek rozdzielajacych o ktorych Pan napisal " 2 skrzynki 200/ 14 x 75" czy moge je zastapic 4 skrzynkami 160/ 8 x 75 + 2 trojniki 200/ 2 x 160 ?
wiem ze to dodatkowe kanaly oraz wieksza ilosc elementow a wole upraszczac niz komplikowac jednak pytam poniewaz posiadam takie elementy juz czy lepiej poniesc koszty i zamowic te o ktorych Pan pisal ?
rozumiem tez ze nie ma problemu z umiejscowieniem wszystkich skrzynek rozdzielajacych na poddaszu i z tamtad prowadzic wszystkie przewody na pietrze i na parter ?
dziekuje
Dziekuje za wypowiedzBolas pisze:Rozumie że reku umieszczony jest na strychu przez co wyrzutnia starego powietrza jest umieszczona na przeciwległych ścianach szczytowych. Nie wiem czy ma to sens by z wyrzutni ciągnąć tak długi kanał będzie on dodatkowo oporował przepływ. Może warto zastanowić się nad wyrzutem nad dach po obu stronach kalenicy. Ja wyrzutnię od czerpni mam oddaloną o ok 1,5m (inaczej się nie dało) nie czuję bym miał zaduch z tego powodu
Zdaje się że na górze wyciąg powietrza jest umieszczony w jakimś małym pomieszczeniu - garderoba? - zbędne miejsce.
ONYX Classic chodzi u mnie od ponad 3lat.
ciesze sie ze Pan rowniez zakupil onyx classic i rozumiem ze jest Pan zadowolony
co do czerpni oraz wyrzutni wolalem w scianach niz w dachu ale moze mozna takze w jednej scianie jak proponuje danfoss

Co pan sadzi o tym ?
dziekuje
Tak wyciag jest umiejscowiony w garderobie (jest tam sporo zbednych zapachow ) pomyslalem ze warto miec tam wywiew
dziekuje
Panie Tomaszu
Odnosnie spadkow cisnienia
przepraszam za nadgorliwosc zakladajac ze rozmieszczenie skrzynek z anemostatami jest poprawna w opcji 1 lub 2
1. Zastanawia mnie sypialnia na gorze ta przy ktorej jest lazienka oraz garderoba
przy dwuch wywiewach i jadnym nawiewie nie bedzie przeciagu czy mozna to bedzie wyregulowac anemostatami ?
2.od najdalszego punktu wywiewu dowyrzutni bedzie 12 metrow z czego skrzynka 3x75mm skrzynka rozdzielajaca 14x75mm oraz 8m rury 75mm, 4m rury 200mm plus wyrzutnia
a takze
od najdalszego punktu nawiewu do czerpni bedzie 18 metrow z czego skrzynka 2x75mm, skrzynka rozdzielajaca 14x75mm oraz 12m rury 75mm, 6m rury 200mm plus czerpnia
czy te roznice cisnien sa akceptowalne ?
Odnosnie spadkow cisnienia
przepraszam za nadgorliwosc zakladajac ze rozmieszczenie skrzynek z anemostatami jest poprawna w opcji 1 lub 2
1. Zastanawia mnie sypialnia na gorze ta przy ktorej jest lazienka oraz garderoba
przy dwuch wywiewach i jadnym nawiewie nie bedzie przeciagu czy mozna to bedzie wyregulowac anemostatami ?
2.od najdalszego punktu wywiewu dowyrzutni bedzie 12 metrow z czego skrzynka 3x75mm skrzynka rozdzielajaca 14x75mm oraz 8m rury 75mm, 4m rury 200mm plus wyrzutnia
a takze
od najdalszego punktu nawiewu do czerpni bedzie 18 metrow z czego skrzynka 2x75mm, skrzynka rozdzielajaca 14x75mm oraz 12m rury 75mm, 6m rury 200mm plus czerpnia
czy te roznice cisnien sa akceptowalne ?
dziekuje
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeszcze spytam... czy będzie okap w kuchni?
Panie Tomaszu czy kanał wyrzutni też powinien być izolowany czy tylko czerpni ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To zależy. Na ogół robi się wszystkie izolowane, ale dużo zależy od centrali i miejsca gdzie kanały te przechodzą.RobertKGB pisze:Panie Tomaszu czy kanał wyrzutni też powinien być izolowany czy tylko czerpni ?
Centralę będę miał nad poddaszem lub w piwnicy,zatem na wszelki wypadek pewnie dam izolacje na wszystkie kanały, czy do kanałów ttplast'u można kupić jakąś dopasowana izolację , czy po prostu trzeba kombinować z dostępnych np.isover'a
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tu bardziej chodzi o model centrali. Czyli jaki będzie odzysk ciepła. Ile wody zostanie w powietrzu wyrzucanym.
Co do kanałów
ja mam
kanały wentylacyjne niebieskie z białym i antybakteryjne czerwone ze srebrnym

Czerwone wstawiam do chłodzenia.

Izolacja (rękaw folia wełna ) pasuje do wszystkich 75mm na zewnątrz.
Co do kanałów
ja mam
kanały wentylacyjne niebieskie z białym i antybakteryjne czerwone ze srebrnym

Czerwone wstawiam do chłodzenia.

Izolacja (rękaw folia wełna ) pasuje do wszystkich 75mm na zewnątrz.
centralę onyx 400 mam w planach chociaż waham się jeszcze między 400 a 500.
Tych czerwonych jeszcze nie trafiłem nigdzie w sklepie.
ogólnie w trójmieście w sklepach żadnych nie ma, tu ze względu chyba na przeszłość okrętową wszędzie tylko stalowe kanały mają. A w necie to te niebieskie albo zielone. Najgorzej jest z 160/200 bo mniej niż 50m nie sprzedają a u mnie to myślę ze 20max będę potrzebował.
Tych czerwonych jeszcze nie trafiłem nigdzie w sklepie.
ogólnie w trójmieście w sklepach żadnych nie ma, tu ze względu chyba na przeszłość okrętową wszędzie tylko stalowe kanały mają. A w necie to te niebieskie albo zielone. Najgorzej jest z 160/200 bo mniej niż 50m nie sprzedają a u mnie to myślę ze 20max będę potrzebował.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Clasic jest fajniejsza dream 400 . A 400ka - to Airpack.
Kanały są moje, jak zamawiałem Czeskie to zawsze była loteria co wyślą.
Kanały są moje, jak zamawiałem Czeskie to zawsze była loteria co wyślą.
W kuchni jest pochlaniacz filtrowy bez wurzutni powietrza na zewnatrzTomasz_Brzeczkowski pisze:Jeszcze spytam... czy będzie okap w kuchni?
dziekuje