Jestem tu nowy i również jestem nowy w temacie tworzenia mebli
Zrobiłem sobie projekty mebli, nic wielkiego, ale mam prośbę o polecenie mi rodzaju drewna do ich stworzenia. Będą to - szafka rtv, biurko, regał i półka wisząca.
Osobiście myślałem nad płytami OSB grubości 18-22mm, przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jaką one mają wytrzymałość ? półka będzie miała 2000mm i będzie na środku przedzielona pionową ścianką. Czy taka płyta wytrzyma jakiś większy nacisk ?
Może to i głupie pytanie ale nie znam się na tym po prostu
Może po prostu, czy takie płyty OSB nadają się w ogóle na meble ? a jak nie to proszę mi podpowiedzieć co innego może się nadawać
Te płyty mają wygląd jakby zlepionych wiórków i nie wygląda to ładnie, czym się tego pozbyć ? czy jak pomaluje to to nie będzie widać tych wiórków ?
Teraz temat łączenia tego wszystkiego, czy kołek drewniany i dobry klej utrzymają to wszystko czy lepiej złapać na śruby ? a może kołki i śruby razem ?
Koniec drewna, teraz malowanie
Mam ściany zielone, jeśli chciałbym je pomalować na kolor np czerwony albo niebieski to najpierw muszę je pomalować na biało czy mogę nakładać tak jak jest ? to taki blado zielony kolor.
I ostatnie pytanie, jak usunąć farbę z kaloryfera ? on też będzie malowany a dodatkowa warstwa obniży jego możliwości grzewcze więc w miarę możliwości chciałbym usunąć starą warstwę i dopiero wtedy nałożyć nową
Dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że moje pytania nie były bardzo głupie