Sterownik IRYD RTZ pid fuzzy logic - ustawianie stref CWU
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
stacho1970
- Początkujący

Sterownik IRYD RTZ pid fuzzy logic - ustawianie stref CWU
Witam wszystkich
Jestem świeżym użytkownikiem kotła skam-p-premium-12kw ze sterownikiem Iryd i do tego pilot G.
Proszę o pomoc w ustawieniach stref CWU , pokojowe strefy na pilocie już ogarnąłem , tylko zastanawia mnie dlaczego po przełączeniu pomp na lato strefy temperatury pomieszczenia nadal są aktywne - oczywiście grzejniki są zimne.
A może pilot g blokuje niektóre ustawienia na sterowniku?? i dla czego nie mogę ustawić na czas niepotrzebnej wody ciepłej niższej temperatury od 35st. , myślę że podtrzymując stale tą temp. na cwu
spala niepotrzebnie opał.
Może ktoś pomoże mi w paru kwestiach.
Dziękuję i czekam na odzew.
Jestem świeżym użytkownikiem kotła skam-p-premium-12kw ze sterownikiem Iryd i do tego pilot G.
Proszę o pomoc w ustawieniach stref CWU , pokojowe strefy na pilocie już ogarnąłem , tylko zastanawia mnie dlaczego po przełączeniu pomp na lato strefy temperatury pomieszczenia nadal są aktywne - oczywiście grzejniki są zimne.
A może pilot g blokuje niektóre ustawienia na sterowniku?? i dla czego nie mogę ustawić na czas niepotrzebnej wody ciepłej niższej temperatury od 35st. , myślę że podtrzymując stale tą temp. na cwu
spala niepotrzebnie opał.
Może ktoś pomoże mi w paru kwestiach.
Dziękuję i czekam na odzew.
stacho
-
mariusz0776
- Początkujący

Re: Sterownik IRYD RTZ pid fuzzy logic - ustawianie stref CW
Masz w Pilocie podgląd na CWU? U mnie mnie tego nie ma,sterownik mam też Iryd.
-
stacho1970
- Początkujący

Mam , ale strefy mogę ustawiać tylko w sterowniku , z w pilocie mogę ustawić temperaturę CWU.
stacho
Strefy CWU ustawia się wyłącznie w Irydzie.
Tam możesz dać max. obniżenie lub STOP jak pamiętam w danych godzinach obowiązywania konkretnej strefy
Pilot G
Strefy na temp. powietrza zawsze będa aktywne, bo to tryb zwykłego termostatu pokojowego.
Pilot G odnośnie temp. CWU ma tylko możliwość zmiany nastawy, z pilota g nie ma stref na CWU
Domyślnie Iryd przez nas jest ustawiony na min. nastawa C.O. 40st.C
Temp. wyłączenia 30st.C (odliczanie do wygaszenia)
Temp. załączenia pomp wyjściowo to 35st.C
Jak masz jakies wątpliwości czy zapytania o nastawy temp. CWU, na sterowniku jest naklejka i tam jest numer telefonu, śmiało możesz dzwonić.
Tam możesz dać max. obniżenie lub STOP jak pamiętam w danych godzinach obowiązywania konkretnej strefy
Pilot G
Strefy na temp. powietrza zawsze będa aktywne, bo to tryb zwykłego termostatu pokojowego.
Pilot G odnośnie temp. CWU ma tylko możliwość zmiany nastawy, z pilota g nie ma stref na CWU
Domyślnie Iryd przez nas jest ustawiony na min. nastawa C.O. 40st.C
Temp. wyłączenia 30st.C (odliczanie do wygaszenia)
Temp. załączenia pomp wyjściowo to 35st.C
Jak masz jakies wątpliwości czy zapytania o nastawy temp. CWU, na sterowniku jest naklejka i tam jest numer telefonu, śmiało możesz dzwonić.
-
stacho1970
- Początkujący

Witam
Podłączam się pod temat o strefach czasowych Iryda.
Mam taki problem że gdy chcę ustawić strefę np. 1 to wybieram
dni robocze godzina załączenia i tu nie pojawia się godziny wyłączenia
Czy ja coś źle rozumie w instrukcji pokazano jak byk że jest "od do" a ja mogę
ustawić tylko "od"
Pozdrawiam użytkowników i czekam na sugestie
Podłączam się pod temat o strefach czasowych Iryda.
Mam taki problem że gdy chcę ustawić strefę np. 1 to wybieram
dni robocze godzina załączenia i tu nie pojawia się godziny wyłączenia
Czy ja coś źle rozumie w instrukcji pokazano jak byk że jest "od do" a ja mogę
ustawić tylko "od"
Pozdrawiam użytkowników i czekam na sugestie
Było to już opisywane na takim bardziej obszernym wątku o irydzie.
Ten sterownik to taki kombajn z szeregiem możliwości i kombinacji.
Ze strefami postanowiono trochę sprawę uprościć rezygnując z jednej programowanej godziny.
Krótko mówiąc musisz ustawić min 2strefy czasowe...
Pierwsza strefa np. korekcja -5st.C ma działać zakładamy od godz. 8:00
Aktywując drugą strefę np. od godz. 18-ej robisz np. korekcja 0st.C
Jak Twoja nastawa główna to np. 55st.C, to:
Od godz. 8:00 działa korekcja -5st.C, czyli 55-5=50st.C
Od godz. 18-ej wchodzi korekcja 0, czyli nastawa wraca na 55st.C
i tak będzie do kolejnego dnia do godz. 8:00 rano.....
Ten sterownik to taki kombajn z szeregiem możliwości i kombinacji.
Ze strefami postanowiono trochę sprawę uprościć rezygnując z jednej programowanej godziny.
Krótko mówiąc musisz ustawić min 2strefy czasowe...
Pierwsza strefa np. korekcja -5st.C ma działać zakładamy od godz. 8:00
Aktywując drugą strefę np. od godz. 18-ej robisz np. korekcja 0st.C
Jak Twoja nastawa główna to np. 55st.C, to:
Od godz. 8:00 działa korekcja -5st.C, czyli 55-5=50st.C
Od godz. 18-ej wchodzi korekcja 0, czyli nastawa wraca na 55st.C
i tak będzie do kolejnego dnia do godz. 8:00 rano.....
Dzięki za wyjaśnienie nie znalazłem wcześniej nigdzie info na ten temat.
Sterownik jest fajny i rozbudowany ale uproszczenie stref do tego stopnia
jest co najmniej nie komfortowe.
Za wadę uważam jeszcze brak godziny na wyświetlaczu w przypadku braku
aktywnych stref czasowych.
Za to jest dużo plusów których nie sposób wymienić.
Sterownik dla mnie jest jednym z lepszych jak nie najlepszy na rynku.
Pozdrawiam dzięki za odpowiedz.
Sterownik jest fajny i rozbudowany ale uproszczenie stref do tego stopnia
jest co najmniej nie komfortowe.
Za wadę uważam jeszcze brak godziny na wyświetlaczu w przypadku braku
aktywnych stref czasowych.
Za to jest dużo plusów których nie sposób wymienić.
Sterownik dla mnie jest jednym z lepszych jak nie najlepszy na rynku.
Pozdrawiam dzięki za odpowiedz.
Kwestia przyzwyczajenia
Zasada jest logiczna, druga strefa jest jednocześnie końcem działania pierwszej, jedna rzecz do ustawiania mniej.
Co do zegara, to podobna sprawa, trzeba pamiętać,że jest to sterownik z PID i może obsługiwać prosty układ z jedna pompa c.o., gdzie obsługującym może byc np. osoba starsza.... komuś te wszystkie strefy i obsługa x-pomp nie musi być potrzebna....
Założenie było takie, aby funkcje i pozycje w menu dochodziły dopiero po ich wybraniu w menu serwisowym, nie każdy musi miec rozbudowany sterownik
Z drugiej strony możesz obsłużyć siłownik zaworu, pompe c.o., cwu, cyrkulacyjna, podłogową....
Podłogową i pompę c.o. możesz obsługiwać pogodowo (osobno programowany pogodowy układ c.o. i podłogowy, oczywiście trzeba zakupic czujnik pogodowy), a na cwu i cyrkulacje zrobić strefy czasowe, dopiąć idzie jeszcze czujnik spalin i dwa piloty i na drugim biegunie będzie już mocno rozbudowana aparatura do obsłużenia bardziej złożonej instalacji.
Co do zegara, nie musisz ustawiac stref, jak chcę albo wysyłam do swoich klientów ten sterownik, to tylko uruchamiam opcję na CWU "nastawa+strefy", ale stref nie uaktywniam i nie ustawiam, wystarczy sama aktywacja nastawa+strefy, aby się zegar pojawił.
Zasada jest logiczna, druga strefa jest jednocześnie końcem działania pierwszej, jedna rzecz do ustawiania mniej.
Co do zegara, to podobna sprawa, trzeba pamiętać,że jest to sterownik z PID i może obsługiwać prosty układ z jedna pompa c.o., gdzie obsługującym może byc np. osoba starsza.... komuś te wszystkie strefy i obsługa x-pomp nie musi być potrzebna....
Założenie było takie, aby funkcje i pozycje w menu dochodziły dopiero po ich wybraniu w menu serwisowym, nie każdy musi miec rozbudowany sterownik
Z drugiej strony możesz obsłużyć siłownik zaworu, pompe c.o., cwu, cyrkulacyjna, podłogową....
Podłogową i pompę c.o. możesz obsługiwać pogodowo (osobno programowany pogodowy układ c.o. i podłogowy, oczywiście trzeba zakupic czujnik pogodowy), a na cwu i cyrkulacje zrobić strefy czasowe, dopiąć idzie jeszcze czujnik spalin i dwa piloty i na drugim biegunie będzie już mocno rozbudowana aparatura do obsłużenia bardziej złożonej instalacji.
Co do zegara, nie musisz ustawiac stref, jak chcę albo wysyłam do swoich klientów ten sterownik, to tylko uruchamiam opcję na CWU "nastawa+strefy", ale stref nie uaktywniam i nie ustawiam, wystarczy sama aktywacja nastawa+strefy, aby się zegar pojawił.
Witam ponownie.
Mam jeszcze pytanie czy można w strefach czasowych lub innych ustawieniach
ustawić aby pompa c.o lub pompa za mieszaczem działała tylko okresowo
w danych godzinach np. 16-22 każdego dnia???
Mam jeszcze pytanie czy można w strefach czasowych lub innych ustawieniach
ustawić aby pompa c.o lub pompa za mieszaczem działała tylko okresowo
w danych godzinach np. 16-22 każdego dnia???
jest to możliwe dla pomp:
- cwu ( w strefach na wyłącz)
- cyrkulacyjna (np. zadać praca ciągła, załączyć strefy i w strefach wybrać w których godzinach ma działać)
- mieszacza (tutaj jak masz np. 45st.C za mieszaczem, to w strefach musisz zrobić taką wartość korekcji, aby wynik był = lub mniejszy od 0, czyli dla nastawy 45st.C korekcja minimum -45st.C, jak ma to działać od 16 do 22:00, to strefa pierwsza od 16-ej na korekcję 0st.C a od 22:00 kolejna strefa druga korekcja temp. za mieszaczem -45st.C lub większa dla naszego przykładu)
- cwu ( w strefach na wyłącz)
- cyrkulacyjna (np. zadać praca ciągła, załączyć strefy i w strefach wybrać w których godzinach ma działać)
- mieszacza (tutaj jak masz np. 45st.C za mieszaczem, to w strefach musisz zrobić taką wartość korekcji, aby wynik był = lub mniejszy od 0, czyli dla nastawy 45st.C korekcja minimum -45st.C, jak ma to działać od 16 do 22:00, to strefa pierwsza od 16-ej na korekcję 0st.C a od 22:00 kolejna strefa druga korekcja temp. za mieszaczem -45st.C lub większa dla naszego przykładu)
Dzięki będę próbował