Wybór systemu ogrzewania
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Wybór systemu ogrzewania
Tylko dlaczego chwalenie się kasą ma przybierać formy aż tak rzucające się w oczy i nos. Ktoś jest bogaty i stać go na złych "fachowców" i drogie ogrzewanie byle by było widoczne dla sąsiadów!
To ja może podłącze temat, normalnie przyciągnęliśmy się myślamiAlbi16 pisze:Nie można generalizować, bo nie każdy chce być "do przodu". Niektórzy wolą tradycyjne metody ogrzewania, a w niektórych domach starszego typu czasem nie ma funduszy na kompleksową izolację.
Dlatego potrzeba wymiany pieca na nowszy czasem jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem. Ja wymieniłem piec jakieś 3 lata temu i sprawdza się znakomicie. Zamówiłem przez internet i miło się zaskoczyłem fachową obsługą i rzeczową pomocą. Dlatego z czystym sumieniem mogę polecić piece stąd -> http://....pl/piece-weglowe-co.html
Ja mam defro duo i jest o wiele bardziej wydajny niż mój stary (choć tamten służył mi dobre 15 lat).
http://www.forumbudowlane.pl/vt/48887/0 ... -do-lamusa
Może warto zastanowić się nad czymś bardziej komfortowym i nowoczesnym? Dodatkowo w dużej części finansowanym przez Państwo?[/url]
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Państwo jako monopolista w sprzedaży energii dofinansowuje tylko energochłonne "sprawy" , Raczej zwalcza jak może zmniejszenie sprzedaży .
Ciekawa teoria. Może źle się wyraziłem, ponieważ fundusze na wymianę pieców węglowych pochodzą z Unii Europejskiej, a nasze Państwo, musi je rozdysponować. W Pana opinii to źle, czy dobrze - pytam z czystej chęci poznania opinii na ten temat.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To bardzo źle. Nazwałbym to nawet debilizmem.ogrzej pisze:Ciekawa teoria. Może źle się wyraziłem, ponieważ fundusze na wymianę pieców węglowych pochodzą z Unii Europejskiej, a nasze Państwo, musi je rozdysponować. W Pana opinii to źle, czy dobrze - pytam z czystej chęci poznania opinii na ten temat.
Tak po bajkowemu... to jakby fundusze na walkę z wilkami przekazać trawie na hakach.
Np dotacje NF 15 są po to by powstrzymać budownictwo faktycznie zużywające poniżej 15kWh/m2 . Podobną rolę odgrywają certyfikaty pasywności.
Po części rozumiem i się zgadzam, ale pytanie, czy to ma uzasadnienie/wpływ (oczywiście wg, Ciebie) na potrzebę, tudzież po prostu chęć wymiany - bądź co bądź, uciążliwych w eksploatacji pieców węglowych (kaflaków) w np, dużych, wielorodzinnych kamienicach? Ich są tysiące w Polsce. Nie ukrywajmy, wielu osobom nie na rękę "targać" z piwnicy na piąte piętro wiaderka z węglem i z powrotem z popiołem. Może przykład prozaiczny, ale z życia wzięty - po prostu. Pomijając aspekty ekologiczne, kwestie prostoty montażu, użytkowe itp. ta kasa może się przydać w tym segmencie "dziedziny życia społecznego". Ostatnie zdanie to moja opinia. Co Ty na to? Jeśli wypowiedź miałaby zmienić temat wątku to w razie czego pisz na priv. Pozdrawiam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

UZASADNIONE.czy to ma uzasadnienie/wpływ (oczywiście wg, Ciebie) na potrzebę, tudzież po prostu chęć wymiany -
Chodzi o to, że wentylacją "ucieka 20-25kWh/24h - kotłownia węglowa piec kaflowy to wentylacja polegająca na "wianiu oknami"Może warto zastanowić się nad czymś bardziej komfortowym i nowoczesnym
Od 25 lat zakładam elektryczne ogrzewanie i do szału doprowadza mnie polecanie, że taki grzejnik jest oszczędniejszy a taki nie itp. Pan Sobie wyobraża elektryczne ogrzewanie w domu czy mieszkaniu z wentylacją naturalną???
- albo rachunek jest gigantyczny
- albo okna są pouszczelniane ściany wilgotne i rachunek jest gigantyczny i ludzie chorzy.
Nigdy przez ćwierć wieku nie sprzedałem i nie zamontowałem ogrzewanie elektrycznego bez wentylacji z odzyskiem ciepła, bo uważam coś takiego z zwykłe oszukanie inwestora.
Ogrzewanie elektryczne jest tańsze w zakupie, dlatego za tę różnicę, należy zrobić wentylację z odzyskiem ciepłą. Dom/mieszkanie będą wtedy zdrowe a rachunki sporo mniejsze niż za węgiel (o gazie nawet nie wspominając)
Uważam, że pisanie dziś o oszczędnym ogrzewaniu bez odzysku ciepłą z wentylacji to zwykłe oszustwo.
Mocne słowa. Pytanie czy poparte doświadczeniem związanym z ogrzewaniem panelami działającymi w technologii podczerwieni.
Ja rozumiem że produkowane, wdrażane 25 lat temu systemy elektryczne, stosowane często do tej pory nie sprawdzają się jeśli chodzi o ekonomię użytkowania.
Pytanie czy w nakreślonych przez Pana "rodzajach" mieszkań kiedykolwiek instalował Pan ogrzewanie podczerwienią? Bo ja tak, w bardzo wielu - wyniki są bardzo zadowalające, co spokojnie potrafię udokumentować.
Ja rozumiem że produkowane, wdrażane 25 lat temu systemy elektryczne, stosowane często do tej pory nie sprawdzają się jeśli chodzi o ekonomię użytkowania.
Pytanie czy w nakreślonych przez Pana "rodzajach" mieszkań kiedykolwiek instalował Pan ogrzewanie podczerwienią? Bo ja tak, w bardzo wielu - wyniki są bardzo zadowalające, co spokojnie potrafię udokumentować.
Panie Tomaszu, elektryczne ogrzewanie na podczerwień nie potrzebuje wentylacji z odzyskiem ciepła, ponieważ nie występuje zjawisko zimnych ścian.Tomasz_Brzeczkowski pisze:c
Nigdy przez ćwierć wieku nie sprzedałem i nie zamontowałem ogrzewanie elektrycznego bez wentylacji z odzyskiem ciepła, bo uważam coś takiego z zwykłe oszukanie inwestora.
Uważam, że pisanie dziś o oszczędnym ogrzewaniu bez odzysku ciepłą z wentylacji to zwykłe oszustwo.
Nie po to izolujemy by robić centralne.
A co ma piernik do wiatraka.Enerbau pisze:Tomasz_Brzeczkowski pisze:Panie Tomaszu, elektryczne ogrzewanie na podczerwień nie potrzebuje wentylacji z odzyskiem ciepła, ponieważ nie występuje zjawisko zimnych ścian.c
Nie po to izolujemy by robić centralne.
Wentylacja mechaniczna ma na celu zmniejszyc zapotrzebowanie na ciepło i zapewnienie komfortu, zaden rodzaj ogrzewania nie potrzebuje takiej wentylacji o ile własciciel chce wiecej płacić za ogrzewanie i nie miec komfortu. Co mają zimne sciany do rodzaju wentylacji tez nie wiem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Toteż ja nie robię wentylacji dla ogrzewania, tylko dla ludzi. Ogrzewanie ma za zadanie uzupełniać straty przez izolację i wentylację.Panie Tomaszu, elektryczne ogrzewanie na podczerwień nie potrzebuje wentylacji z odzyskiem ciepła, ponieważ nie występuje zjawisko zimnych ścian.
Odzyskanie ponad 20kWh dziennie przy ogrzewaniu elektrycznym, przekłada się bezpośrednio na rachunki.
Nikt tu nie zanegował plusów wentylacji z odzyskiem. Została przedstawiona ciekawa alternatywa do tradycyjnych systemów węglowych, oraz informacje, że na wymianę takowych są przeznaczone bezzwrotne pieniądze dotacyjne. Ja osobiście, nad skorzystaniem z tego typu dotacji bym się nie zastanawiał. Odpada nam: noszenie, składowanie opału, usuwanie popiołów, utrzymanie czystości, konserwacje systemów kominowych, brak możliwości sterowania automatycznego.
Biorąc pod uwagę koszty eksploatacji na poziomie węgiel vs. ogrzewanie powierzchniowe na podczerwień, wnioski są jednoznaczne:
- same koszta eksploatacji wychodzą podobnie (jeżeli ktoś pisze, że będzie taniej, nie ma doświadczenia)
- zyskujemy natomiast na: czasie, wygodzie, bezpieczeństwie itp.
Biorąc pod uwagę koszty eksploatacji na poziomie węgiel vs. ogrzewanie powierzchniowe na podczerwień, wnioski są jednoznaczne:
- same koszta eksploatacji wychodzą podobnie (jeżeli ktoś pisze, że będzie taniej, nie ma doświadczenia)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

25 lat to małe doświadczenie?jeżeli ktoś pisze, że będzie taniej, nie ma doświadczenia)
Zawsze prądem będzie najtaniej. W 1990 1kWh=1m3 gazu, dziś to 0.2m3 podobnie z węglem. Jak jeszcze damy pompę powietrze powietrze ( w cenie kotła ) to z 1kWh mamy zimą 3 do 4.
Tak tak zawsze w prądzie będzie najtaniej, Radzę się przygotować bo klienci będą walili drzwiami i oknami po te ogrzewanie prądem, i ceny kabli grzewczych wzrosna.Tomasz_Brzeczkowski pisze:25 lat to małe doświadczenie?jeżeli ktoś pisze, że będzie taniej, nie ma doświadczenia)
Zawsze prądem będzie najtaniej..
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Na tym forum występuje mnogość rozwiązań w zakresie ogrzewania podczerwienią.ogrzej pisze:Nikt tu nie zanegował plusów wentylacji z odzyskiem. Została przedstawiona ciekawa alternatywa do tradycyjnych systemów węglowych, oraz informacje, że na wymianę takowych są przeznaczone bezzwrotne pieniądze dotacyjne. Ja osobiście, nad skorzystaniem z tego typu dotacji bym się nie zastanawiał. Odpada nam: noszenie, składowanie opału, usuwanie popiołów, utrzymanie czystości, konserwacje systemów kominowych, brak możliwości sterowania automatycznego.
T.B. grzeje ostro sufit aby ogrzać podłogę.
Enerbau grzeje ściany, po co?
Tu mam pytanie jak działa pańskie ogrzewanie, co i jak ogrzewa?
Proszę o rzeczową odpowiedż.
Pozdrawiam.