Czy mieszać ekogroszek
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Czy mieszać ekogroszek
Pytanie może i dziwne ale dla mnie ważne, otóż co myślicie na temat mieszania ekogroszku mocno kalorycznego ze słabszym, czy jest jakiś sens ?
Np kaloryczność 29 MJ popiół : 3 % i słabszy np 25 MJ ? Pytam bo różnica na tonie to ok 200zł
Np kaloryczność 29 MJ popiół : 3 % i słabszy np 25 MJ ? Pytam bo różnica na tonie to ok 200zł
Mac
-
Piotrek1899
- Zainteresowany

Re: Czy mieszać ekogroszek
Znam osoby które mieszają czeski ekogroszek-tanszy i mniej kaloryczny z polskiem,droższym i bardziej kalorycznym ekogroszkiem.Czy ma to sens?Widocznie tak,ale musiałbys sam spróbowac na własnej skórze i centralnym.Czeski na naszym terenie jest i połowe tańszy,ale też zostaje z niego więcej popiołu.
----
www.iterma.pl
----
www.iterma.pl
Chyba racja, póki człowiek nie spróbuje to nigdy się nie dowie, może kupię parę worków jednego i drugiego i popróbuje np 3:1 na korzyść tego bardziej kalorycznego. A czy prócz ceny jest różnica pomiędzy workowanym a tym luzem, bo słyszałem o tym że ten workowany może być bardziej wilgotny ?
1. Na lato warto mieć słabszy groszek, na tych mikromocach nie ma sensu marnować drogiego...
Na lato np. zwykły Jaret z Janiny (21-22MJ) max. retopal (24MJ)
2. Opał się miesza, gdy jest problem ze spiekalnością opału, w skrócie wygląda to tak, że im wyższa kaloryczność, to niestety też wyższa spiekalność (wyższe RI). Zatem jak się kupi taki spiekający 29-30MJ np. pieklorz i będzie kłopot z jego spalaniem i spiekającym się popiołem, to wówczas ratuje nas domieszka np. takiego czeskiego groszku, który ma zerową spiekalność lub np. takiego zwykłego Jareta. (piszę zwykłego, bo jest też Jaret Plus będący mieszanka i mający ok. 26MJ)
3. Opał w workach foliowych praktycznie zawsze będzie mokry, suchy może być tylko pakowany na lokalnym składzie w takie worki jak po ziemniakach, w tych workach ma szansę dosychać
2. Opał się miesza, gdy jest problem ze spiekalnością opału, w skrócie wygląda to tak, że im wyższa kaloryczność, to niestety też wyższa spiekalność (wyższe RI). Zatem jak się kupi taki spiekający 29-30MJ np. pieklorz i będzie kłopot z jego spalaniem i spiekającym się popiołem, to wówczas ratuje nas domieszka np. takiego czeskiego groszku, który ma zerową spiekalność lub np. takiego zwykłego Jareta. (piszę zwykłego, bo jest też Jaret Plus będący mieszanka i mający ok. 26MJ)
3. Opał w workach foliowych praktycznie zawsze będzie mokry, suchy może być tylko pakowany na lokalnym składzie w takie worki jak po ziemniakach, w tych workach ma szansę dosychać
Mam znajomego co jeszcze baciki z wierzby zbiera i na takim kawałku pieńka cały dzień siekierką na sieczkę dziuga. To miesza z mułem (taki miał węglowy z odstojników kopalnianych).
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Dodam do tego, że warto popatrzeć na wyniki moich testów ekogroszków w trybie Lato - link:Jarecki79 pisze:1. Na lato warto mieć słabszy groszek, na tych mikromocach nie ma sensu marnować drogiego...
http://suspenser.eu/testy-ekogroszku/