Dylemat ze stropem
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Dylemat ze stropem
Łoj to dobrze, a w ramach formalności będziesz mógł moją zgłosić kiedy zacznę.
-
KTH
ja nie zamierzam dalej dyskutować .. widzę reszta wymięka lub ma urlop
Przecież nie musisz. Nikt Cie do tego nie zmuszał. To był Twój dobrowolny wybór panie formalisto, tak naprawde w kraju bezprawia, gdzie przepisy przewaznie sa dla maluckich i najbardziej w nich uderzają.
A lubelskie, jakie cudne, gdzie jest taki drugi kraj? Tu przeżyjesz (albo i nie) życie cudne, tu przeżyjesz (albo i nie) życia maj!
Marysia nie rozumie, że badamy zawartość cukru w cukrze ?
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Marysia nie rozumie, że badamy zawartość cukru w cukrze ?
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Dobra. zdjęcia porobiłam, tylko je wgram, wstawię oraz poopisuję i będziecie mogli badać do woli.
A ten strop to i tak na razie robię hipotetycznie i nie wiadomo czy go kiedykolwiek zrobię. Na razie chciałam poukładac dechy, żeby chociaz trochę odizolować sie od mrozu z góry. No i tym celu chciałam zapełnić lukę brakującej belki, tak żeby teraz nie wydawac na belkę a potem ją wyrzucać. Bo nie to, ze byłaby to głupiego robota, to jeszcze nie stac mnie na takie zabawy.
A ten strop to i tak na razie robię hipotetycznie i nie wiadomo czy go kiedykolwiek zrobię. Na razie chciałam poukładac dechy, żeby chociaz trochę odizolować sie od mrozu z góry. No i tym celu chciałam zapełnić lukę brakującej belki, tak żeby teraz nie wydawac na belkę a potem ją wyrzucać. Bo nie to, ze byłaby to głupiego robota, to jeszcze nie stac mnie na takie zabawy.
Strop ceglany bardzo niewiele zwiększy opór cieplny. A to będzie łukowy strop czy taki zwykły zbrojony bednarką ? Radzę przeprowadzić chociaż najprostsze obliczenia, może się coś zmieniło od czasu budowy (i doszukać się powodu nie dokończenia prac) ? A najlepiej przedstawić jakieś rysunki z wymiarami.
Ale nawet bez obliczeń to po ułożeniu stropu to powinno być dosyć wyraźnie zauważone nadmierne ugięcia w przypadku nie dostatecznej nośności belek i czas na ewakuację.
Ale co potem robić? Może jakieś podciągi, słupy ale lepiej przeliczyć przed
Więc wydaje mi się, że głównie problem jest sposób układania cegieł, aby to dobrze zrobić.
Ale nawet bez obliczeń to po ułożeniu stropu to powinno być dosyć wyraźnie zauważone nadmierne ugięcia w przypadku nie dostatecznej nośności belek i czas na ewakuację.
Ale co potem robić? Może jakieś podciągi, słupy ale lepiej przeliczyć przed
Więc wydaje mi się, że głównie problem jest sposób układania cegieł, aby to dobrze zrobić.
Przyczyna jest prozaiczna. Moim rodzicom zależało , zeby jak najszybciej zamieszkać. Dlatego szybko ciągnęli w górę, zeby jak najszybciej przykryć, a reszta była zaplanowana. że z czasem się zrobi, tym bardziej, ze materiały były. Ale tak się zeszło , że połowa tej nieszczęsnej góry została bez stropu, jedynie z belkami, na których dodatkowo wsparte są płatwie. Belki identycznych rozmiarów i o takim samym rozstawie na jakich zrobione są wszystkie pozostałe stropy w domu, typu półciężkiego. Z tą róznicą, że na niższych kondygnacjach strop nad kazdym z pomieszczeń z jednej strony oparty jest na ścianie zewnętrznej, a z drugiej strony na scianie wewnetrznej. Z kazdej strony po 12 cm, a środkiem idą belki. W pomieszczeniach 3x4 po jednej belce, a w pomieszczeniach 4x4 po dwie.Dwuteownik zwykły 140 mm, w rozstawie co 1,40 i co półtora metra. Na górze nie ma tej sciany, która dzieliłaby całe pomieszczenie na dwa mniejsze 4x4 i dlatego w jej miejsce chciałabym dać belkę. Gniazda są zrobione.
I mowię o zwykłym stropie zbrojonym bednarką, dodatkowo na deskowaniu traconym, zeby tych desek, które się teraz wsadzi już nie wyjmować w przyszłości.
I mowię o zwykłym stropie zbrojonym bednarką, dodatkowo na deskowaniu traconym, zeby tych desek, które się teraz wsadzi już nie wyjmować w przyszłości.
Zdjęć mi nie daje wstawić Pisze, ze 'Nazwa albumu musi składać się z conajmniej 5 znaków'
Z jakimi 5 znakami wstawia te zdjęcia?
Z jakimi 5 znakami wstawia te zdjęcia?
Np. Zdjęcie stropu (nazwa albumu)...

Oparcie belek na ścianie wewnętrznej

miejsce na brakującą belkę na 40 cm ścianie wewnętrznej między kominami

miejsce na belkę z wmurowanym płaskownikiem

gniazdo na belkę na ścianie zewnętrznej

przygotowane gniazdo w przybliżeniu

odległość między środkowymi belkami przy brakującej belce wynosi ok.310cm, czyli po wstawieniu belki wynosiłaby po 150 cm.