nie wiem jak zacząć żeby nie oberwać
Otóż niedawno przeprowadziłem się do zakupionego domku i zbliża się zima więc czas na przygotowania.
Chodzi o Wasze sugestie dotyczące mocy i rodzaju(firmy) pieca. W paru słowach opiszę budynek. Wysokie podpiwniczenie , do domu wchodzi się po schodach. Powierzchnia mieszkalna 70 m2 , w przyszłości biorę też pod uwagę strych czyli pewnie w sumie muszę liczyć ok 140 m2. Budynek z lat 60 , grube mury(cegła plus kamień) , izolacja styropianem 10 cm, nowe okna plastikowe, na strychu mam położoną wełnę na stropie 15cm Rockkwolla. Bo będę kiedyś chciał podnieść trochę dach więc dlatego wełna póki co na stropie,
Będę chciał ogrzewać kotłem na ekogorszek , planuję też bojler 150 l. I chyba tyle. Mieszkam na Śląsku ( Wojkowice) więc pewnie powinienem brać pod uwagę ewentualny serwis. Na forach pojawiają się różne nazwy, dla mnie mimo wszytsko obce, choć jak czytam to pewnie firmy są często wymieniane np:
Konstal, Kaczmarek, Cichewicz, Klimosz , Defro, Krzaczek, Tech Duo, Oginiwo, Taurus i tak jeszcze parę