montaż legarów

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
akkersson
Początkujący
Początkujący

montaż legarów

Post autor: akkersson »

Witam.
Właśnie zerwałem starą podłogę w pokoju i mam zamiar zamontować drewnianą podłogę. Niestety nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy dobrze się za to zabieram.

Mam znaczną równice po zerwaniu podłogi między przedpokojem. Podłoga w pokoju jest nierówna i myślałem o zamontowaniu legarów na kątownikach aby złapać sobie idealny poziom. Moje pytanie brzmi czy to dobry pomysł? czy kątowniki zdadzą egzamin?

zastanawia mnie również czy na legary montować płyty OSB czy lepiej bezpośrednio deski do legarów?

No i czy warto rozłożyć folie na szlichcie przed montowaniem podłogi?

Mam nadzieję że mi pomożecie Wink

olek39
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: montaż legarów

Post autor: olek39 »

Same legary powinny starczyc, u mnie w starym mieszkaniu tak wlasnie jest, nie poprawialismy tego i wszystko jest ok

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

akkersson pisze:
1. Podłoga w pokoju jest nierówna i myślałem o zamontowaniu legarów na kątownikach aby złapać sobie idealny poziom. Moje pytanie brzmi czy to dobry pomysł? czy kątowniki zdadzą egzamin?
2. zastanawia mnie również czy na legary montować płyty OSB czy lepiej bezpośrednio deski do legarów?
3. No i czy warto rozłożyć folie na szlichcie przed montowaniem podłogi?
1. Te kątowniki to chyba nie najlepszy pomysł, co to jest konkretnie ? widziałeś to już w praktycznym zastosowaniu czy to twój pomysł ?.
Są systemy do poziomowania legarów.
2. A to zależy od tego co będzie wykończeniem powierzchni podłóg.
Praca płyt OSB jest bardziej stabilna od desek.
Należy znać wszystkie warstwy podłogi w zależności od funkcji pomieszczeń.
Ja płyty OSB zwykle montuję pod okładziny ceramiczne.
Dobrej jakości deski mogą stanowić finalne wykończenie podłogi.
3. Przy takim remoncie należy rozważyć wszelkie możliwości zastosowania izolacji przeciwwilgociowych i akustycznych a także inne potrzebne prace.
Myśleć , zapisywać , rysować, konsultować się w sprawach technicznych i ekonomicznych.
Zrobić raz a dobrze.

akkersson
Początkujący
Początkujący

myślałem aby kątowniki tego typu przytwierdzić do podłoża a do kątownika później wypoziomowany legar http://i.st-firmy.net/93mcz7l/katowniki ... szczak.jpg

ewentualnie nie wiem czy lepszym rozwiązaniem nie było by coś takiego, no ale jak wspomniałem mam duże nierówności i chyba na kątownikach łatwiej by mi było ustawić poziom http://www.malucha.com/grafika/produkty ... i/dsc1.jpg

jak nie to, to co polecacie?

Deski oczywiście mają być końcową warstwą gr 27 szer 145... i zastanawiam się czy lepiej najpierw dać płyty czy poprostu deski bezpośrednia do legarów?

akkersson
Początkujący
Początkujący

Powiem tak wys, między posadzką w przedpokoju a pokojem wynosi ok 20 cm... pomyślalem żeby mnie taniej wyszlo to ułożyć legary na bloczkach gazobetonowych, i obrobić je zaprawą cementową wokół? myślicie ze to dobry pomysł?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”