Klimatyzowanie zamkniętego pomieszczenia
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Klimatyzowanie zamkniętego pomieszczenia
Witam,
Mam zamknięte pomieszczenie (na strychu, bez okien, z maleńkim, nieotwieralnym świetlikiem, wymiary 3,5m x 3,5m). W tym pomieszczeniu mam szafę logiczną z kilkoma serwerami. W zeszłym roku w największe upały to działało bo:
- był tylko jeden serwer
- szafa stała z dala od świetlika
W tym roku przybyło kilka serwerów i szafa została przesunięta tak, że przez kilka godzin w ciągu dnia pada na nią światło słoneczne (przez świetlik, którego nie za bardzo da się zasłonić).
Pomieszczenie na szczęście ma komin wentylacyjny. I teraz zasadnicze pytania:
- czy jest sens stosować klimatyzator przenośny i podłączenie go do tego otworu wentylacyjnego ?
- jeśli tak, to jaki klimatyzator polecacie (praca programowalna, max. 8 godzin dziennie, rano, wieczorem i w nocy jak na razie temperatura jest ok).
- jakie ew. są inne opcje (nie da się wyprowadzić nic na zewnątrz (świetlik jest na stałe, sufit pomieszczenia to dach budynku, sąsiednie pomieszczenia są w podobnej sytuacji).
Pozdrawiam
Tomek
Mam zamknięte pomieszczenie (na strychu, bez okien, z maleńkim, nieotwieralnym świetlikiem, wymiary 3,5m x 3,5m). W tym pomieszczeniu mam szafę logiczną z kilkoma serwerami. W zeszłym roku w największe upały to działało bo:
- był tylko jeden serwer
- szafa stała z dala od świetlika
W tym roku przybyło kilka serwerów i szafa została przesunięta tak, że przez kilka godzin w ciągu dnia pada na nią światło słoneczne (przez świetlik, którego nie za bardzo da się zasłonić).
Pomieszczenie na szczęście ma komin wentylacyjny. I teraz zasadnicze pytania:
- czy jest sens stosować klimatyzator przenośny i podłączenie go do tego otworu wentylacyjnego ?
- jeśli tak, to jaki klimatyzator polecacie (praca programowalna, max. 8 godzin dziennie, rano, wieczorem i w nocy jak na razie temperatura jest ok).
- jakie ew. są inne opcje (nie da się wyprowadzić nic na zewnątrz (świetlik jest na stałe, sufit pomieszczenia to dach budynku, sąsiednie pomieszczenia są w podobnej sytuacji).
Pozdrawiam
Tomek
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Klimatyzowanie zamkniętego pomieszczenia
Klimatyzator przenośny to raczej zabawka, ale potwornie droga z eksploatacji.
Po pierwsze, zużywa 1kWh na 1kWh mocy chłodniczej ( invertery pracują 1 do 4 czy 5 ) Po drugie, gorące powietrze wyrzucane jest przez kanał na zewnątrz, więc i z zewnątrz musi wejść powietrze, też rozgrzane. Powstaje jakby generator kosztów. Im cieplej tym bardziej chłodzi, im bardziej chłodzi tym więcej rozgrzanego powietrza przez okna zaciąga.
Lepszy dla Pana będzie split z "inverterem" na zewnątrz.
Po pierwsze, zużywa 1kWh na 1kWh mocy chłodniczej ( invertery pracują 1 do 4 czy 5 ) Po drugie, gorące powietrze wyrzucane jest przez kanał na zewnątrz, więc i z zewnątrz musi wejść powietrze, też rozgrzane. Powstaje jakby generator kosztów. Im cieplej tym bardziej chłodzi, im bardziej chłodzi tym więcej rozgrzanego powietrza przez okna zaciąga.
Lepszy dla Pana będzie split z "inverterem" na zewnątrz.
No ale pisałem że nie ma żadnej opcji żeby cokolwiek wyprowadzić na zewnątrz. Tu nie chodzi o koszty, bo serwery i macierz dyskowa kosztowały prawie 100 tys, więc ich przegrzanie i uszkodzenie jest bardziej kosztowne niż koszt chłodzenia.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Sam koszt to nie wszystko, odprowadzenie ciepła z serwerów i zysków słonecznych przez, z natury małej mocy, klimatyzatory wewnętrzne jest mało prawdopodobne, a zwiększenie ilości zysków przez zaciąganie rozgrzanego powietrza przez lufcik ( bo im goręcej - tym więcej klimatyzator będzie wyrzucał kanałem pionowym i tym więcej rozgrzanego powietrza z dachu wejdzie lufcikiem. Nie wykona Panu zadania wewnętrzne urządzenie.
A na "kominie" od wentylacji nie może Pan dać jednostki zewnętrznej?
A na "kominie" od wentylacji nie może Pan dać jednostki zewnętrznej?
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Chłopie, zaizoluj sobie łepetynę. Wówczas przestaniesz pisać głupawe reklamy.
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
-
kasiamango
- Początkujący

Nie znam się na budowlanych sprawach (czego można od kobiety wymagać?), ale mogę polecić Ci firmę, z której sama korzystałam przy montażu klimatyzacji... Tutaj znajdziesz o niej informacje: klimatyzacja Wrocław, można do nich przedzwonić i popytać o najlepszy model, myślę, że na pewno coś doradzą...
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Droga Kasieńko.
Jak się na czymś nie znasz, to nie zabieraj głosu.
Są fora kulinarne, o dzieciach, blondynkach i tam się realizuj.
Jak się na czymś nie znasz, to nie zabieraj głosu.
Są fora kulinarne, o dzieciach, blondynkach i tam się realizuj.
-
kasiamango
- Początkujący

Mój drogi jesteś dość niemiły zważywszy na to, że chciałam pomóc
nie każdy jest ekspert i pracuje w firmie z klimatyzatorami 
A dla nas jesteś zwykłym SPAMEREM dorabiającym na wklejaniu linków, zatem oszczędź tłumaczeń.kasiamango pisze:Mój drogi jesteś dość niemiły zważywszy na to, że chciałam pomócnie każdy jest ekspert i pracuje w firmie z klimatyzatorami
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Kasiu.kasiamango pisze:Mój drogi jesteś dość niemiły zważywszy na to, że chciałam pomócnie każdy jest ekspert i pracuje w firmie z klimatyzatorami
To jest Twój pierwszy wpis na FB bez linku reklamowego.
Późno, ale może dobry początek.
-
kasiamango
- Początkujący

Na stronie jest pełno reklam
gdyby ktoś dobrze znał się na SEO wie, że te linki te nie mają wartości dla google, więc nie wiem czego tu się czepiać Cały portal żyję z reklam, więc pierwsze bym się zastanowiła nad tym, czemu nie kierujecie swoich zarzutów też względem właścicieli serwisu??
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Regulamin
§4
Zabrania się zamieszczenia loga firm jako emblematów przy wypowiedziach użytkownika oraz zamieszczania linków do strony korporacyjnej. Emblematy w formie loga oraz linki są zarezerwowane jedynie dla firm współpracujących oraz reklamujących się na forum.
Wydawca zastrzega sobie prawo do obciążenia fakturą VAT (według cennika reklam Grupy e-budownictwo.pl Sp. z o.o.) Użytkownika, który narusza regulamin forum, zamieszczając na nim treści bądź inne materiały o charakterze reklamowym.
Inną sprawą jest przestrzeganie w/w.
Zauważ, że przez takich jak Ty to forum powoli zamiera. Czytają tylko reklamodawcy, wiec pożytek z zamieszczania takich odpowiedzi jak Twoje jest żaden.
Uczyniłaś z FB sposób na zarabianie kasy dla siebie, a nie pomocy dla innych.
I to by było na tyle.
§4
Zabrania się zamieszczenia loga firm jako emblematów przy wypowiedziach użytkownika oraz zamieszczania linków do strony korporacyjnej. Emblematy w formie loga oraz linki są zarezerwowane jedynie dla firm współpracujących oraz reklamujących się na forum.
Wydawca zastrzega sobie prawo do obciążenia fakturą VAT (według cennika reklam Grupy e-budownictwo.pl Sp. z o.o.) Użytkownika, który narusza regulamin forum, zamieszczając na nim treści bądź inne materiały o charakterze reklamowym.
Inną sprawą jest przestrzeganie w/w.
Zauważ, że przez takich jak Ty to forum powoli zamiera. Czytają tylko reklamodawcy, wiec pożytek z zamieszczania takich odpowiedzi jak Twoje jest żaden.
Uczyniłaś z FB sposób na zarabianie kasy dla siebie, a nie pomocy dla innych.
I to by było na tyle.
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
PS.
Uważam, że jednym ze sposobów zniechęcania spamerów jest ośmieszanie głupawych wypowiedzi.
Jeśli nawet przez przypadek trafi się zainteresowany, to skutek jest odwrotny do zamierzeń reklamiarza i firmy zlecającej umieszczenie linku.
Uważam, że jednym ze sposobów zniechęcania spamerów jest ośmieszanie głupawych wypowiedzi.
Jeśli nawet przez przypadek trafi się zainteresowany, to skutek jest odwrotny do zamierzeń reklamiarza i firmy zlecającej umieszczenie linku.
-
kasiamango
- Początkujący

Zawsze może ktoś przeczytać Twój wpis i Cie doceni
myślę, że warto przyznać Ci order za walkę ze "spamem". Dołożę się do niego, w końcu tyle już się dorobiłam 
Też mi się tak wydaje, ale nie na ile mi starczy chęci i czasu aby wszystkim spamerom odpisywać bo jest ich zdecydowanie za dużo. Na forum jest może z 10-15 osób które mają coś sensownego do powiedzenia , drugie tyle dzienne to ci którzy chcą się czegoś dowiedzieć , a 90% to spamerzy. Myślę, że na dłuższa metę forum tego nie wytrzyma i umrze śmiercią naturalną.