Instalacje systemów solarnych ? zalety miedzi
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Urządzenia solarne są jednym z popularniejszych urządzeń wykorzystujących ciepło pochodzące z promieni słonecznych.... Instalacje systemów solarnych ? zalety miedzi >>
Redakcja
-
RAPczyn
- Aktywny

- Kontakt:
Wydaje mi się, że złączki zaprasowywane nie mogą być używane do instalacji kolektorów słonecznych. Przez długie stany pary, które mogą wystąpić w instalacji muszą on być traktowane jako sieci parowe niskotemperaturowe - dopuszczenie złączek na =
-
bartnik
Re: Instalacje systemów solarnych ? zalety miedzi
Montowałem jakiś czas temu systemy solarne u klienta. Wykorzystałem rury miękkie wg PN-EN 1057. Prosty i szybki montaż a system sprawdza się doskonale.
Ja już jakiś czas temu zainstalowałem panele solarne i nie żałuję. Wtedy polecono mi system wykończony miedzią - świetnie się sprawdza, nie koroduje i przede wszystkim dzięki użyciu miedzi mogłem zainstalować cieńsze, ładniej wyglądające panele.
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Napisz choćby parę słów dlaczego nie żałujesz, że zainstalowałeś panele solarne.
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
I co w nich dzięki miedzi jest cieńszego?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Co do urody paneli, to nie będę się dopytywał, bo gusta są różne. Ja nie przepadam, za taką "dekoracją", ale interesuje ile więcej, jak dużo kWh zużywa się na cwu, bo wiadomo, estetyka i sztuka kosztują.CinCin pisze:Ja już jakiś czas temu zainstalowałem panele solarne i nie żałuję. Wtedy polecono mi system wykończony miedzią - świetnie się sprawdza, nie koroduje i przede wszystkim dzięki użyciu miedzi mogłem zainstalować cieńsze, ładniej wyglądające panele.