CO w mieszkaniu

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Miśka

CO w mieszkaniu

Post autor: Miśka »

Zarejestrowałam się na tym forum,bo widzę że jest tu kilka życzliwych i znających się na rzeczy osób.Ja zaś jestem tylko użytkownikiem CO.Otóż mieszkam w bloku,na ostatnim piętrze.Kilka lat temu wymieniono nam kotłownię na olejową i częściowo wymieniono instalację,oprócz żeliwnych grzejników.W tym roku w dwóch grzejnikach(kuchnia i łazienka) bez przerwy słychać przelewanie się wody.Podejrzewałam,że grzejniki są zapowietrzone,ale mamy założone automatyczne odpowietrzacze.Zgłaszałam w administracji i też nic nie poradzili.Już teraz mam dość tego dźwięku,a to dopiero początek sezonu.Jak myślicie co może być tego przyczyną?Pomóżcie,proszę :cry:

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Jak nie zatrzymają pomp,to się nie odpowietrzy :(
Można jeszcze zamknąć oba zawory (jeśli takowe są) i wtedy odpowietrzyć grzejnik luzując śrubunek na górnym zaworze,jeśli pochylony jest w kierunku odpowietrznika,lub odkręcając (bo automat może być uszkodzony) lekko odpowietrznik w przypadku nachylenia w kierunku zaworu.
Czyli -odpowietrzamy z tej strony,która jest wyżej.
adam

Miśka

Dzięki Ci Adamisie za poradę.Jutro spróbuję znaleźć fachowca,który mi to zrobi.Może wreszcie zapanuje cisza :D

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

Jeśli ciśnienie spada, to poziom wody może być poniżej twoich grzejników. Wówczas odpowietrznik automatyczny "nabiera" powietrza do instalacji. Może jakimś rozwiązaniem bedzie wymiana odpowietrzników automatycznych na zwykłe...

Miśka

Dziękuję za skuteczne porady.Zadziałało!Już nie słyszę "szumiącego strumyczka". :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”