Dom bez piwnic-robić drenaż czy nie robić?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
driver1880
- Aktywny

Dom bez piwnic-robić drenaż czy nie robić?
Witam!Jestem tutaj nowy ale mam pytanie:
Czy jest sens drenować dom niepodpiwniczony?(Działka ma lekki spadek).Kierownik budowy mówi że to wyrzucone pieniądze a deszczówkę puścić na teren.Nad tym pierwszym można się zastanowić ale deszczówkę na teren to chyba bezsens.Czekam na rady i pozdrawiam wszystkich.
Czy jest sens drenować dom niepodpiwniczony?(Działka ma lekki spadek).Kierownik budowy mówi że to wyrzucone pieniądze a deszczówkę puścić na teren.Nad tym pierwszym można się zastanowić ale deszczówkę na teren to chyba bezsens.Czekam na rady i pozdrawiam wszystkich.
-
Krzysztof Piotr
- Aktywny

...
to zależy jaki wysoki Masz poziom wód gruntowych.
Jeśli poniżej ław fundamentowych to myśle że można sobie podarować{to jest tylko moja prywatna rada}
Jeśli poniżej ław fundamentowych to myśle że można sobie podarować{to jest tylko moja prywatna rada}
-
driver1880
- Aktywny

-
początkujący
- Aktywny

-
driver1880
- Aktywny

-
początkujący
- Aktywny

ta izolacja jest typową izolacją pzreciwwilgociową (mam nadzieję, że wykonał Pan izolacje pozioma na ławach i SZCZELNIE połaczył ją z izolacją pionową), oznacza to żejest zabezpieczeniem przed wilgocią a nie wodą pod ciśnieniem. Grunt pod budynkiem musi być na tyle przepuszczalny, aby podcza opadów nie nastepowało spietrzenie sie wody opadowej i związany z tym jej nacisk na fundament. Jezeli takie niebezpieczeństwo istnieje, mus Pan wykonać drenaz.
Natomiast jeżeli poziom wody gruntowej może podnieść się powyzej poziomu posadowienia, to problem jest dużo poważniejszy i na odległośc cięzko będzie cokolwiek sensownego doradzic.
Pozdrawiam
Natomiast jeżeli poziom wody gruntowej może podnieść się powyzej poziomu posadowienia, to problem jest dużo poważniejszy i na odległośc cięzko będzie cokolwiek sensownego doradzic.
Pozdrawiam
MR
-
driver1880
- Aktywny

ława fundamentowa zbrojona 50cm x 30cm, oizolowana Izolplastem R z obu stron, na ławie papa izolacyjna przyklejona na Izolplaście K,na tym murowany fundament na wys. 1.05m tak jak już pisałem wcześniej.Podczas prac ziemnych koparką okazało się że teren to nie jest czysta glina tylko glina z piaskiem.Spadek terenu jest taki że na przekątnej budynku jest różnica 1m.