AKMA pisze:Panowie, ale mimo naszych/Waszych starań nie zmienimy tego.
Zawsze pojawią sie osoby, którę wpiszą na forum " cześć jestem tu pierwszy raz i mam takie pytanie...." :-).
To jest właśnie podstawowa działalność forów budowlanych.
Nie porównując poblemu, ile raz zdażyło się Wam pójśc do sklepu motoryzacyjnego i kupić tańszy zamiennik cześci, zamiast droższy, z dużym pradopodobnieństwem, lepszy - a nuż się uda i będzie dobrze. A potem dokłąda się do interesu jeszcze raz tyle bo koło odpadnie ;-)
. Są warsztaty autoryzowane, z których nie byłem zadowolony mimo wysokiej kwoty za naprawę, ale są i bardzo porządni fachowcy w małych warsztatach ( mam teraz taki) gdzie mechanik powie: Panie Tomku to sprzęgło dwumasowe, od tego samego producenta, tylko bez znaczka VW załatwię za 2500 (nowe) nie, za 9000zł.
Każdy chce robić tanio i we własnym zakresie. Skoro ktoś ma do tego siłę i ochotę to działa i co byśmy nie napisali to będzie robił/naprawiał.
także Życzę cierpliwośći i miłego wieczoru!
Zależy co? Podam przykłąd. Najczęstrza przyczyna zawilgocenia i grzyba - brak skutecznej wentylacji
Najtańszy zestaw kanałów i skrzynek z rekuperatorem na dom 150m2 to koszt 4000zł
dobry - to 6500
bardzo dobry 9500
do domów pasywnych 10500zł (ceny brutto 23%)
Koszt złożenia tego ( montażu ) 6000zł
To jest roboty na weekend popołudniu. I nie ma tego jak źle zrobić, bo wszystko jest opisane i skłąda się jak lego po niewielkim ( 5 minut) instruktażu) .
Skuteczna wentylacja to podstawa, a jak ktoś nie ma na montera to ma nie mieć wentylacji?
Proszę też zapomnieć o skutecznej wentylacji bez odzysku ciepła, jak ktoś nie ma na montera!!!
Minimum 130m3/h na domek (PN-EN) wychłodzi dom, lub wygeneruje koszty.
Kolejna sprawa, to skąd inwestor ma wiedzieć, że dyplomowany fachowiec, który np. zainwestował w sprzęt do iniekcji krystalicznej, wykona mu prawidłowo hydroizolacją domu? Taki młody, zdolny fachowiec co wydał kasę na sprzęt do iniekcji - zrobi w/w iniekcję nawet jak będzie niepotrzebna, mało tego, nawet jak pogorszy sprawę. Inwestor, tu na forum się dowie od Szanownego KTH że iniekcja nie jest na wszystko, lub nawet, że baaaardzo żadko jest przydatna.