zabespieczenia róznicowoprądowe
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
rafał
zabespieczenia róznicowoprądowe
jestem informatykiem i pewien elektryk chcę naciągnąc moją firmę ,a chodzi o to iz obwody elektryczne dedykowanenajpierw na każdy z obwodów chce zabezpieczyć wyłącznikiem nadprądowym typu "S"
a następnyn zabezpieczeniemw obwodzie ma być wyłącznik róznicowo - pądowy z nadprądowym czyli P 312
Swoją racje tłumaczył budową sieci elektrycznych typu TN-S,TN-C
choć nie jestem elektrykiem wydaje mi sie to bzdurą aby zabezpieczać w ten sposób jeden obwód
a następnyn zabezpieczeniemw obwodzie ma być wyłącznik róznicowo - pądowy z nadprądowym czyli P 312
Swoją racje tłumaczył budową sieci elektrycznych typu TN-S,TN-C
choć nie jestem elektrykiem wydaje mi sie to bzdurą aby zabezpieczać w ten sposób jeden obwód
-
elektryk_eib
-
ziom
To wszystko ma sens
Jeżeli chce obwody zabezpieczaś wyłącznikami S a następnie całą siec zabezpieczyć blokiem różnicowo-padowym czyli różnicówką z wyzwalaczem naprowym to wszystko jest ok. Różnicówka spełnia dodatkowe zadanie chroniąc komputery już przy niewielkich uszkodzeniach w postaci np. uszkodzenia izolacji natomiast po co jest zabezpieczenie naprądowe przy różnicówce- otóż po to że jeżeli sieć będzie bardzo obciążona to prad moze płynac na tyle duży że uszkodzi wyłącznik różnicowo pradowy, ale masz troche racji bo można to rozwiącać i dobrać zabezpieczenia tak zęby jednak różnicówka była sama a nie z naprądowym. W kazdym razie interes wart pieniędzy. No chyba zę każdy owód gośc chce dodatkowo zabezpieczać to niech spada. Jeśli tylko jedna różnicówka na wszystjkie obwody to spoko
-
T. Brzęczkowski
-
Gość