Koszt pracowników - pytanie
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Koszt pracowników - pytanie
Czy ktoś z Państwa się orientuje jakie są stawki w przypadku cieśli, zbrojarza i murarza??
Czy stawki są godzinowe, czy na m2, m3 i kg??
Z góry dziękuję za odpowiedź
Czy stawki są godzinowe, czy na m2, m3 i kg??
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Olga
Olga
-
komarr
Witam! Jestem nowa na forum
i placu budowy. Zastanawia mnie jak dyskutujecie z majstrem cenę? gdzieś są zapewne cenniki za wykonane ''czynności''!! Znajomy za dom 12x12 parterowy bez podpiwniczenia i jednym właściwie pomieszczeniem na poddaszu -bez schodów zapłacił 10 000,00 . Sąsiedzi za dom podobny do mojego:podpiwniczony, z użytkowym poddaszem, schody i 2 balkony umówili się z wykonawca na 19 000,00 . Ja natomiast '' wyszłam z ziemi na powierzchnię'', czyli mam fundamenty ściany nośne i ściany działowe, balkon i strop nad piwnicą i już wyłożyłam 15 000,00 !! ( dom ma powierzchnię 7,5 x 8,5 ) . Skąd bierzecie cennik?
Wogole nie maja cennikow juz. Teraz z grubego palucha jada. Zaczyna sie na max a pozniej ile gosciu starguje. Jezeli zacznie sie od bardzo wysoka to po targowaniu i tak bedzie bardzo dobrze.
zalozmy ze krzycza 120 tys za robocizne za dom np. 350m2 z wiezba i targujemy np. o 15tys (klient szczesliwy ze ma taki dar targowania sie) wiec zostaje 105tys, a teraz gdy rzetelnie ktos wyceni nam na 80tys, to i tak chcemy sie targowac ale juz np. o 5tys wiec zostaje 75tys - jest roznica?
Pzdr.
zalozmy ze krzycza 120 tys za robocizne za dom np. 350m2 z wiezba i targujemy np. o 15tys (klient szczesliwy ze ma taki dar targowania sie) wiec zostaje 105tys, a teraz gdy rzetelnie ktos wyceni nam na 80tys, to i tak chcemy sie targowac ale juz np. o 5tys wiec zostaje 75tys - jest roznica?
Pzdr.
cennik
no tak ma się rozumieć, normalna strategia, ale... mój majster podał mi cennik za pracę w sposób następujący: 1 m zbrojenia w ławie-24zl, zalanie beton gruszka-8 zł mb, bloczki betonowe 35 zl m2, belit-28 zł m2 itd itd Znaczy nie budując domu częsciej niż 1 raz w życiu, nie mam pojcia ile też on tych schodów po 70 zł za stopień wyrobi i ile podestów po 200 zł. Horror poprostu!!!
Re: Koszt pracowników - pytanie
Mogę powiedzieć tylko tak, że stawka zależy od zlecenia. Ja współpracuję z Iwo-Bau i bardzo sobie chwalę, bo doceniają naszą pracę i fachowość.
Można fajnie zarobić i zdobyć cenne kontakty.