Broblem z wentylacją brak ciągu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
krzysiek82
- Początkujący

Broblem z wentylacją brak ciągu
Witajcie
Budynek miał 8 kominów teraz został tylko jeden do pieca, reszta została rozebrana po poziomu stropu (ponieważ były w stanie agonalnym) pozostałość czyli od stopu do parteru oczyściłem dokładnie każdy z trzech kanałów z osobna. Na dachu nad każdym kominem założyłem wywietrznik i wszystkie trzy kanały z danego komina schodzą się do trójnika następnie do tego wywietrznika. Sprawdziłem metodą na świeczkę, czy ciągnie przykładając zapaloną świeczkę przy kratce wentylacyjnej każdego pomieszczenia. Było dobrze, ale do momentu w którym wstawiłem okna. Teraz wentylacja nie spełnia już swojej roli. Moje pytanie jest następujące czy konieczne jest wiercenie w każdym pokoju otworu w ścianie i robienie wentylacji osobnej? Dodam, że w pomieszczeniu gdzie jest cały komin mimo iż są wstawione okna, wentylacja działa prawidłowo (świeczka reaguje:):) Z góry dziękuję za porady. Myślałem, żeby nad każdym kanałem założyć wentylator elektryczny ale z kolei koszty prądu mnie pewnie zjedzą.
Budynek miał 8 kominów teraz został tylko jeden do pieca, reszta została rozebrana po poziomu stropu (ponieważ były w stanie agonalnym) pozostałość czyli od stopu do parteru oczyściłem dokładnie każdy z trzech kanałów z osobna. Na dachu nad każdym kominem założyłem wywietrznik i wszystkie trzy kanały z danego komina schodzą się do trójnika następnie do tego wywietrznika. Sprawdziłem metodą na świeczkę, czy ciągnie przykładając zapaloną świeczkę przy kratce wentylacyjnej każdego pomieszczenia. Było dobrze, ale do momentu w którym wstawiłem okna. Teraz wentylacja nie spełnia już swojej roli. Moje pytanie jest następujące czy konieczne jest wiercenie w każdym pokoju otworu w ścianie i robienie wentylacji osobnej? Dodam, że w pomieszczeniu gdzie jest cały komin mimo iż są wstawione okna, wentylacja działa prawidłowo (świeczka reaguje:):) Z góry dziękuję za porady. Myślałem, żeby nad każdym kanałem założyć wentylator elektryczny ale z kolei koszty prądu mnie pewnie zjedzą.
krzysiek82 600-827-446
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Broblem z wentylacją brak ciągu
Trzeba zrobić wentylację plus lub z odzyskiem ciepła. Zależy to od systemu ogrzewania.
A kto ci pozwolił przebudowywać komin. Bochaterowanie w swoim domu nie popłaca. O ile wentylacja grawitacyjna to marzenie przy szczelnym kominie tak nawet ten ma swoje uwarunkowania i limity które łącząc je w jeden kanał totalnie zaburzyłeś wetnę się że pewnie trójnik nie łączy kanałów w ten sposób że ich łączny przekrój = przekrojowi rury wychodzącej nad dach. Pokaż to kominiarzowi to cię zabije śmiechem.
-
krzysiek82
- Początkujący

Co ma Pan na myśli pisząc, wentylacja plus? Z odzyskiem ciepła nie bardzo wchodzi w grę ponieważ to już się robi kosztowna inwestycja. Ogrzewanie mam na eko groszek 44kw 370m2 powierzchni ogrzewanej jest.
krzysiek82 600-827-446
-
krzysiek82
- Początkujący

Pokazałem to kominiarzowi, nie był zbytnio zachwycony działaniami mojej ekipy. Przekrój rur to fi100 wyjściowa to także fi100. Zastanawiam się, czy jeśli wyprowadzę 3 wypusty nad kominem to uzyskam pożądany efekt? Dodam, że te wypusty nie są wyższe niż dach w jego najwyższym punkcie (nie widziałem takich wypustów w sprzedaży) Kominy musiałem rozebrać do poziomu stropów bo od początku lat 80tych nikt nie użytkował tego budynku i kominy były częściowo zniszczone.
krzysiek82 600-827-446
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacja plus , to mechaniczny nawiew powietrza do pokoi od góry. Powietrze wyjdzie kanałami w kuchni i łazienkach, niezależnie od ich wysokości.krzysiek82 pisze:Co ma Pan na myśli pisząc, wentylacja plus? Z odzyskiem ciepła nie bardzo wchodzi w grę ponieważ to już się robi kosztowna inwestycja. Ogrzewanie mam na eko groszek 44kw 370m2 powierzchni ogrzewanej jest.
Bardziej opłacalna będzie rekuperacja.
Chyba nie liczy Pan, że za darmo uda się rozwiązać problem... Co oznacza
?ponieważ to już się robi kosztowna inwestycja
-
krzysiek82
- Początkujący

nie liczę, że za darmo, ale liczę na jakieś porady jak najlepiej załatwić ten temat. Dzisiaj zrobię zdjęcia jak to u mnie wygląda. Fachowców w okolicy brak są tylko paproki i druciarze więc muszę opanować temat samemu w myśl zasady "chcesz mieć dobrze zrób to sam" Wolałbym zlecić ale nie mam niestety możliwości aby stać i patrzeć czy przypadkiem ktoś mnie właśnie w konia nie robi.
krzysiek82 600-827-446
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zapytałem, by doradzić rozwiązanie, oraz, by walczyć z mitami.
Przepraszam, że pytałem.
Pozdrawiam.
Przepraszam, że pytałem.
Pozdrawiam.
U mnie trzeba było tylko powymieniac nasady kominowe, bo przestaly działać. Więc zamówiłem dobre http://www.checz.pl/oferta/nasady-kominowe.html i teraz już znów wszytsko jest ok.
Całość osprzętu wraz z centralą znalazłem tutaj polecam http://instalszop.pl/
-
Andrzej 5101
- Początkujący

Witam - najprościej
1/ Uchyl okno w danym pokoju i sprawdź ciąg ,
2/ Jeżeli będzie poprawa - tzn , .że trzeba zainstalować nawiewniki w oknach ,
3/ Jeżeli nie będzie poprawy lub poprawa mała , trzeba dobudować kominy
1/ Uchyl okno w danym pokoju i sprawdź ciąg ,
2/ Jeżeli będzie poprawa - tzn , .że trzeba zainstalować nawiewniki w oknach ,