jaki grunt?

Projekty wnętrz. Szukasz inspiracji jak zaaranżować mieszkania, domy? Tutaj znajdziesz uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, pomysły na wystrój każdego pomieszczenia oraz architektów z całej Polski.
Tek
Początkujący
Początkujący

jaki grunt?

Post autor: Tek »

Witam , mam kilka pytań.
1. Sufit podwieszony z GK, Fachowcy go przeszpachlowali i podczas malowania gruntem (cieszynka mieszana z gruntem) zaczęło się łuszczyć. Długo nie myśląc zerwałem tyle farby ile mogłem, pozostałości które nie chciały zejść zmatowiłem papierem 40, teraz chcę to przeszpachlować. Pytanie - jaki grunt zastosować pod gładź którą chcę wykonać? na gładź która została? polecają Tiefengrunt Knauf.
2. Ściany wyszpachlowane, zagruntowane (wszystko trzyma) pomalowane sieknsem mat. wymagają jednak poprawek (zacieki, ubytki w szpachli), matować, gruntować i szpachlowac ubytki wypadałoby - jaki grunt zastosować? wystarczy tylko te miejsca które wymagają poprawek? będę wdzięczny za odpowiedź.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: jaki grunt?

Post autor: Interno »

Tek pisze: Ściany wyszpachlowane, zagruntowane (wszystko trzyma) pomalowane sieknsem mat. wymagają jednak poprawek (zacieki, ubytki w szpachli), matować, gruntować i szpachlowac ubytki wypadałoby - jaki grunt zastosować? wystarczy tylko te miejsca które wymagają poprawek?
Poprawki miejscowe to mordęga i rzadko da się to scalić z całością.
Jak źle wykonane trzeba robić od winkla do winkla.
Usuwamy zacieki, szpachlujemy głębsze ubytki, gruntujemy tam gdzie chłonie i szpachla finiszowa po całości.

Tek
Początkujący
Początkujący

Pomalowałem gruntem tikurilla i zonk!!! obstukałem mozliwie dokładnie ścianę i są miejsca w kórych jest "pustka" .Przed szpachlowaniem gruntowałem CT17, na to wartswa rotbandu i dwie warstwy masy finiszowej - pojęcia nie mam dlaczego tak się dzieje. Farba podkładowa trzyma, puste miejsca nie puchną, powierzchnia jest zwarta. Malowac kolorem czy drapać i szpachlowac od nowa?

Tek
Początkujący
Początkujący

Pomalowałem gruntem tikurilla i zonk!!! obstukałem mozliwie dokładnie ścianę i są miejsca w kórych jest "pustka" .Przed szpachlowaniem gruntowałem CT17, na to wartswa rotbandu i dwie warstwy masy finiszowej - pojęcia nie mam dlaczego tak się dzieje. Farba podkładowa trzyma, puste miejsca nie puchną, powierzchnia jest zwarta. Malowac kolorem czy drapać i szpachlowac od nowa?

perpektywiczny
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: perpektywiczny »

ja postawiłem na grunt polimerowy Śnieżki ACRYL-PUTZ GU40, który zapobiega zbyt szybkiemu oddawaniu wody do podłoża

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aranżacje wnętrz”