droops pisze:Oj tam, złośliwość psuje urode.

rodzajów stropów jak mrówków - tak za pamięci polecę: belkowy, płytowy, gęstożebrowy, płytowo-żebrowy, monolityczny; potem w zależności od tego co masz za materiał może być drewnianych, żelbetowy, ceramiczny etc.
No właśnie, to ja może zadam takie pytanko - w kwestii dwóch rodzajów stropów, które również tutaj wymieniłeś, a mianowicie: gęstożebrowego i monolitycznego. Wpadłem ostatnio na ciekawy wpis na jednym z blogów, który skłonił mnie do przemyśleń na temat stropów. A chodzi mi konkretnie o ten artykuł:
http://www.mgprojekt.com.pl/blog/strop- ... z2wSOBGgmL.
Mam parę pytań do osób bardziej znających się na temacie:
1. W artykule napisano:
"Oba rozwiązania, zarówno stropy gęstożebrowe, jak i stropy monolityczne, przy budowie domu jednorodzinnego w technice tradycyjnej murowanej, są bardzo dobre. Decyzja o wyborze konkretnej technologii zależy od możliwości finansowych Inwestora, od rodzaju architektury i konstrukcji budynku, ale w szczególności od rozpiętości podpór nośnych budynku."
...czyli:
a) w przypadku jakiej architektury i konstrukcji lepiej sprawdza się strop gęstożebrowy, a przy jakiej monolityczny?
b) jaki jest stosunek kosztów wykonania obu tych rodzajów stropu, tzn. ile kosztuje strop gęstożebrowy, a ile monolityczny, który jest droższy, itd.?
2. Widzę, że stropy gęstożebrowe mają więcej wad niż zalet, a stropy monolityczne - odwrotnie. Czy tak to rzeczywiście wygląda w praktyce? Czy wychodzi na to, że jednak zawsze lepszy okazuje się strop monolityczny?