PODDASZE PILNE
Moderator: ROCKWOOL POLSKA
-
VkrzysiEkB
- Początkujący

PODDASZE PILNE
Witam! Jestem na etapie ocieplenia poddasza i mam dylemat, proszę o porade, dach pokryty nowa dachówka wraz z folia. Krokwie mam 14cm wiec planuje dać między krokwie wełne 10cm z LeroyMerlin o przepuszczalności 0,044 a pod krokwie SuperMate Isovera 10cm o przepuszczalności 0,033. Moja pytanie czy takie rozwiązanie bedzie ok? Czy może dać calosc z welny z LM czy calosć SuperMatą? Czy może jeszcze inaczej? Prosze o podpowiedzi.
Re: PODDASZE PILNE
Tu nie ma co się zastanawiać. Im niższy współczynnik przewodzenia ciepła, tym lepsza izolacja dachu!
-
VkrzysiEkB
- Początkujący

Czyli dwie warstwy dać SuperMaty?
Oczywiście. Nie zapomnij o folii paroizolacyjnej. Koniecznie z certyfikatem, gdyż te bez certyfikatu nie spełniają koniecznych parametrów paroizolacji. Np. Kupujesz folię 0,2 mm grubości, a otrzymujesz w rzeczywistości 0,1 mm (jak masz szczęście). Poza tym należy zastosować dobre taśmy klejące, które szczelnie połączą folię paroizolacyjną ze ścianami i poszczególne paski folii z sobą.
Szczelność paroizolacji jest gwarancją skutecznej izolacji!
Szczelność paroizolacji jest gwarancją skutecznej izolacji!
-
VkrzysiEkB
- Początkujący

A co do folii do polecasz jakąś firmę? Jaka optymalna grubość folii powinna być?
Wystarczy wejść w Google by znaleźć producentów folii polietylenowych. Radziłbym skorzystać z oferty renomowanych firm. Grubość folii zależna jest od tego co chcemy izolować. W przypadku poddasza
0,2 mm powinna wystarczyć. Dla pewności lepiej jest się spytać projektanta bądź architekta.
Jeszcze jedna uwaga. Nawet renomowane firmy mają tolerancję grubości folii do 30 % i to zawsze na minus! Dlatego też należy wziąć poprawkę i kupić grubszą, aby zostały zachowane pożądane parametry izolacji.
0,2 mm powinna wystarczyć. Dla pewności lepiej jest się spytać projektanta bądź architekta.
Jeszcze jedna uwaga. Nawet renomowane firmy mają tolerancję grubości folii do 30 % i to zawsze na minus! Dlatego też należy wziąć poprawkę i kupić grubszą, aby zostały zachowane pożądane parametry izolacji.
Generalnie poleciłbym zastosować dwuwarstwowe ocieplenie np. z płyt SUPERROCK lub TOPROCK SUPER albo innych produktów np. MEGAROCK PLUS i ROCKMIN PLUS( najlepszy stosunek jakości do ceny). Zgodnie z STANDARDEM ROCKWOOL łączna grubość ocieplenia powinna wynosić ok. 35 cm, czyli np. TOPROCK SUPER 20 cm + SUPERROCK 15 cm. Jśsli nie ma takiej możliwości ponieważ masz ograniczenia konstrukcyjne to możesz odwrócić ten układ np 12 + 20 STANDARD ROCKWOOL określa grubości izolacji zgodnie ze zmianami warunków technicznych i wymogów, które będą nas obowiązywać i zmieniać się do 2021 roku. Dlatego ocieplając swój dom należy myśleć perspektywicznie, tym bardziej że jest to inwestycja na lata.
Oczywiście możesz zastosować dwa różne materiały i choć wełna szklana i skalna jest jednocześnie mineralna to nie znaczy że jest taka sama.
http://www.rockwool.pl/welna-mineralna/ ... -na-wilgoc
Oczywiście możesz zastosować dwa różne materiały i choć wełna szklana i skalna jest jednocześnie mineralna to nie znaczy że jest taka sama.
http://www.rockwool.pl/welna-mineralna/ ... -na-wilgoc
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool
Dzień dobry,
Rekomenduję aby całość ocieplić Super-Matą. Otrzyma Pan wtedy znacznie lepszy współczynnik przenikania ciepła dla całego dachu, a lepiej zaizolowany dach/dom to mniejsze straty energi i tym samym mniejsze opłaty.
Idealnym rozwiązaniem byłby dwuwarstwowy układ Super-Maty o łącznej grubości ok 25 cm.
Folia paroizolacyjna jest niezbędna w przypadku gdy poddasze ma być użytkowe.
W razie dodatkowych pytań jestem do Pana dyspozycji,
Rekomenduję aby całość ocieplić Super-Matą. Otrzyma Pan wtedy znacznie lepszy współczynnik przenikania ciepła dla całego dachu, a lepiej zaizolowany dach/dom to mniejsze straty energi i tym samym mniejsze opłaty.
Idealnym rozwiązaniem byłby dwuwarstwowy układ Super-Maty o łącznej grubości ok 25 cm.
Folia paroizolacyjna jest niezbędna w przypadku gdy poddasze ma być użytkowe.
W razie dodatkowych pytań jestem do Pana dyspozycji,
-
VkrzysiEkB
- Początkujący

Dziękuje za odpowiedź. Dopiero teraz się zabiorę za ocieplenie gdyż nie było wcześniej czasu... Zdecydowany jestem na 100% na Isover. Będzie ok jeśli użyje 2x10cm SuperMaty? Nie chciałbym za bardzo pod krokwie dawać 15cm gdyż bardzo obniży mi to skosy.
Witam ponownie,
tak jak pisałem wcześniej idealnym oraz rekomendowanym przeze mnie rozwiązaniem, w przypadku Super-Maty, jest dwuwarstwowy układ o łącznej grubości 25 cm.
Jeżeli obawia się Pan nadmiernego obniżenia skosów, mogę polecić wełnę ISOVER Multimax 30 o najlepszym współczynniku przewodności cieplnej na rynku. Dzięki czemu będzie mógł Pan zmniejszyć grubości izolacji przy zachowaniu tego samego efektu termoizolacyjnego.
http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30
W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Paweł Stefański
Jeżeli obawia się Pan nadmiernego obniżenia skosów, mogę polecić wełnę ISOVER Multimax 30 o najlepszym współczynniku przewodności cieplnej na rynku. Dzięki czemu będzie mógł Pan zmniejszyć grubości izolacji przy zachowaniu tego samego efektu termoizolacyjnego.
http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30
W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Paweł Stefański
czemu tak uważasz?? znając życie co za dużo to także nie zdrowo.sob pisze:wygląda na to im grubsza warstwa wełny mineralnej to tym lepiej dla naszej kieszeni.
W przypadku izolacji, to się baaardzo mylisz!mazi88 pisze:czemu tak uważasz?? znając życie co za dużo to także nie zdrowo.sob pisze:wygląda na to im grubsza warstwa wełny mineralnej to tym lepiej dla naszej kieszeni.
ale wszystko w granicach rozsądku prawda??
Oczywiście. Przegięcie w każdą stronę generuje tylko koszta.