Kredyt w innej walucie niż złoty

Jeżeli zastanawiasz się nad kupnem nowej pralki czy telewizora, a nie wiesz co wybrać, poradź się innych forumowiczów i wybierz najlepszy dla siebie model. Tutaj znajdziesz informacje o najnowszych produktach RTV i AGD.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Awatar użytkownika
tetate
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Kredyt w innej walucie niż złoty

Post autor: tetate »

Myślicie,że opłaca się brać taki kredyt? Zastanawiam się ponieważ rata pewnie powinna być o wiele niższa tak jak obiecywał mi bank.
Przeglądam sobie te informacje i waluta wydaje się stabilna (frank szwajcarski).

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Kredyt w innej walucie niż złoty

Post autor: RobertKGB »

Jak brać kredyt to tylko w walucie w której się zarabia. Zarabiasz w euro bierz euro , zarabiasz w pln bierz w pln. Takie jest moje zdanie. W obecnych czasach na światowym rynku wiele się dzieje i wahań kursów walut nie jesteśmy w stanie przewidzieć (konflikty, kryzysy, spekulacje) , dziś masz do spłacenia 500 jutro 800. Znam osobiście takich co spłacają 6 lat kredyt w walucie i mają do spłacenia więcej niż 6 lat temu.

tatusieka
Aktywny
Aktywny

Post autor: tatusieka »

dokładnie ale też opłacają się inne waluty, tylko trzeba zbadać kurs :)

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Jak masz miejsce gdzie można sprawdzić kursy walut jakie będą za rok, dwa, pięć, dziesięć..... to ja z chęcią je poznam, odpalę tez jakiś procent z zysków.

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

nie widzę tam żadnych informacji na zadane wyżej pytanie

Dominika12
Początkujący
Początkujący

Post autor: Dominika12 »

Przypomnij sobie sytuację jaka była z kredytami we franku szwajcarskim. nagle każdy budował dom bo dostał taki kredyt i co przyszło parę lat później? Frank Wzrósł niesamowicie do góry do takiego poziomu że musiał go blokować bank centralny, a ludzie zostali z niesamowicie dużą sumą do spłaty. myślę że kredyty zagraniczne to czysta spekulacja która dla niedoświadczonych może być bardo szkodliwa. Lepiej poczytać sobie o kredytach w polskiej walucie http://www.kredyty365.com.pl/ i wybrać sobie coś bezpieczniejszego.

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Dominika12 pisze:Przypomnij sobie sytuację jaka była z kredytami we franku szwajcarskim. nagle każdy budował dom bo dostał taki kredyt i co przyszło parę lat później? Frank Wzrósł niesamowicie do góry do takiego poziomu że musiał go blokować bank centralny, a ludzie zostali z niesamowicie dużą sumą do spłaty. myślę że kredyty zagraniczne to czysta spekulacja która dla niedoświadczonych może być bardo szkodliwa. Lepiej poczytać sobie o kredytach w polskiej walucie http://www.edyty.365.com.pl/ i wybrać sobie coś bezpieczniejszego.

Najlepiej to nie spamować na forum reklamami

Krytek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Krytek »

RobertKGB pisze:Jak brać kredyt to tylko w walucie w której się zarabia. Zarabiasz w euro bierz euro , zarabiasz w pln bierz w pln. Takie jest moje zdanie. W obecnych czasach na światowym rynku wiele się dzieje i wahań kursów walut nie jesteśmy w stanie przewidzieć (konflikty, kryzysy, spekulacje) , dziś masz do spłacenia 500 jutro 800. Znam osobiście takich co spłacają 6 lat kredyt w walucie i mają do spłacenia więcej niż 6 lat temu.

Święta racja. najlepiej brać kredyt w walucie w jakiej się zarabia, to rozsądne wyjście. A i raty potem nie zaskakują, bo fakt o ile teraz może wyjść taniej, to nie wiadomo jak będzie za parę lat. Przed podjęciem decyzji sprawdź też czy są jakieś ubezpieczenia lub możliwość spłacania w innych ratach, może teraz wydaje Ci się to mało istotne, ale w przyszłosci może być pomocne. Ja spłacam obecnie kredyt zostało mi 20 tys. i właśnie zamieniłem sobie kilka rat w jedną niższą ratę, bo akurat firma Sales Group gdzie brałem kredyt konsolidacyjny, pozwoliła na wymianę rat.

Janmaat
Początkujący
Początkujący

Post autor: Janmaat »

kto by się tam nad walutą zastanawiał

konfa
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: konfa »

waluta wydaje się stabilna... tak jak kiedyś ludzie poprali kredyty we frankach a frank znacznie urósł i teraz muszą oddać o połowę więcej niż jak by mieli to oddać w złotówkach. Raczej radził bym Ci http://www.nawigacjafinansowa.pl/kredyty-gotowkowe skorzystać z jakiś polskich kredytów.

benedyktxx
Aktywny
Aktywny

Post autor: benedyktxx »

Słyszałem, że takie kredyty udziela bank ING. Ale nigdy nie korzystałam z takich opcji. Może na tej stronie dowiecie się więcej na temat konta i i różnych propozycji bankowych http://bankowe-konta.info/konto/ing-bank-slaski/
Lepiej sobie wszystko na spokojnie przeanalizować, zanim podpiszecie jakąkolwiek umowę z bankiem :-)

IgorK
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: IgorK »

Odkąd spłacam kredyt we frankach nie polecam nikomu kredytu w obcej walucie niż zarobki

tomek84
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: tomek84 »

Dokładnie. Kredyt w walucie w której się zarabia. Fajnie wziąć kredyt w walucie, która nisko stoi. Wszystko się jednak cały czas zmienia. Czasem nawet w ciągu dnia są skoki do 10gr. A jeśli waluta w której weźmiesz kredyt wzrośnie 2 razy? Bo i takie sytuacje się zdarzają?

livia77
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: livia77 »

Ja miałam kredyt we frankach i cieszę się że juz go nie mam. Te różnice kursowe są koszmarne

movmov
Początkujący
Początkujący

Post autor: movmov »

Nie można już brać w innej walucie niż w takiej w jakiej się zarabia.
Ja teraz zaczęłam też oszczędzać żeby mieć na wkład własny do kredytu i z tego względu musiałam też wybrać jakieś konto osobiste. Aby je wybrać dobrze byłam zmuszonaporównać kilka ze sobą żeby mieć pewność, że to które wybiorę będzie ok.

Zablokowany

Wróć do „Sprzęt RTV i AGD”