Kominek w domu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Kominek w domu
zgadzam się z tym, ze warto zainwestować we wkład kominkowy, wiem z doświadczenia, bo sami mamy instalację kominkową, która się nieźle sprawdza jako system grzewczy. Dobra metodą jest też poszukanie dobrego dostawcy na drewno kominkowe typu - http://weglosmyk.pl u nas ekonomicznie bardzo to wychodzi
A mnie nie satysfakcjonuje wypuszczanie ciepła kominem. Kominki mają najmniejszą sprawność i sterowalność ciepłem ze wszystkich stałopalnych rodzajów ogrzewań. Dobry marketing sprawił że ludzie zgłupieli na hasła klimat, ogień, ciepło. Nie potrafię zrozumieć dlaczego inwestor puka się w głowę słysząc więcej ocieplenia w podłogę, więcej ocieplenia w dach ale jak słyszy kilkanaście tysięcy zł za kominek - to dla tej "atmosfery" jest w stanie tyle wydać. Takie ogrzewanie jest owszem alternatywą jak każde inne ale nijak ma się do ekonomii czy ekologii. I proszę nie wyjeżdżać że tyle nie kosztuje wkład bo nie o wkład mi chodzi ale cały system - komin wkład obudowa kanały czy instalacja z płaszcza. Kiedyś w US&A w samochodach liczyła się duża kanapa dlatego też montowali biegi przy kierownicy 
- -KAMI-
- Zainteresowany

- Kontakt:
Bolas, bo dla wielu osób mieszkających w mieście w bloku, dom z kominkiem to marzenie życia. Jak już im się udaje je spełnić - to kominek staje się synonimem ogniska domowego
Ludzie od zawsze lubili siedzieć przy ogniu i się w niego wgapiać. Kominek dla wielu nie jest li i jedynie systemem grzewczym, ale właśnie tym "czymś", co dodaje klimatu i jeszcze więcej "domu w domu"
I choćby użytkowanie otwartego paleniska do ogrzewania było dla niektórych z Was irracjonalne - ludzie i tak będą instalować takie kominki - choć już coraz więcej z nich dla dekoracji i atmosfery niż wyłącznie do ogrzewania.
Pojawiła się też alternatywa, jeśli ktoś chce mieć taki dekoracyjny kominek (przy ogrzewaniu np. elektrycznym) z możliwością rozprowadzenia ciepła - idealny np. do łazienki, czy jako zapasowe źródło gdy zabraknie prądu i trzeba się "podratować" przez 2 dni
Albo kiedy w okresach przejściowych nie chcemy uruchamiać ogrzewania całego domu, a tylko podgrzać jedno pomieszczenie, w którym toczy się życie rodzinne (czyli najczęściej salon). Ważne, że nie trzeba dla tej alternatywy instalacji spalinowej! Mam na myśli biokominek (na etanol) z rozprowadzeniem ciepłego powietrza rurami spiro.

Pojawiła się też alternatywa, jeśli ktoś chce mieć taki dekoracyjny kominek (przy ogrzewaniu np. elektrycznym) z możliwością rozprowadzenia ciepła - idealny np. do łazienki, czy jako zapasowe źródło gdy zabraknie prądu i trzeba się "podratować" przez 2 dni

Pozdrawiam ogniście! 
I o takim marketingu pisałem. W dzisiejszym budownictwie nie powinniśmy potrzebować kominów a już tym bardziej nie ma okresów przejściowych.
Jak już palić to na całość:

Jak już palić to na całość:

To raczej jakiś kebab, sądząc po arafatkach
Smażenie, pieczenie, gotowanie, też daje ciepełko
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
-
WkladyKominkowe
- Aktywny

- Kontakt:
Często kominek jest także dekoracją,nie chodzi mi tutaj o biokominki bo to osobny temat,ale np o te z wkładem powietrza. Nie chodzi aby palić w nich non stop i aby stanowiły główne źródło ciepła,chociaż w przypadku dobrej izolacji na pewno dałyby radę,ale jako dekoracyjne i palenie rekreacyjne,tak w większości domów są wykorzystywane.
Bolas, bez komina masz biokominek, a jak nie lubisz widoku żywego ognia to nie musisz nic umieszczać 
Jako dystrybutor biokominków z całego świata dostarczamy unikalny klimat i ciepło do Twojego domu, ogrodu, biura, hotelu lub restauracji.
Mam pompę ciepła do ogrzewania i gorącą żonę jej widok mi wystarcza 
Wg. zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie wybranie gotowego kominka. Zresztą to zależy od tego ile pieniędzy chcemy wydać. Ja jestem posiadaczem kominka duńskiej firmy Aduro. Takiego jak widać tutaj na filmie: http://www.youtube.com/watch?v=3Z8GsiASSdA&feature
Kominek w domu - na co zwrócić uwagę przy montażu
Jestem zwolennikiem kominków elektrycznych, (u siebie nie mogę zainstalować nic z żywym ogniem, nawet kuchenka jest indukcyjna), dla jednych to będzie atrapa, dla innych np. wygoda lub konieczność. Jeśli możemy oglądać mecz piłki nożnej w LED Smart TV zamiast na stadionie, czemu nie cieszyć się blaskiem ognia wytworzonego w technologii 3D zamkniętego w nowoczesną i elegancką obudowę , http://grzejemy.pl/pl/p/ClassicFlame-ko ... -PLUS/1707, przy minimalistycznym wnętrzu dodaje odrobiny ciepła
-
kacper.rusz85
- Początkujący

U siebie w domu zastanawialiśmy się, jakie dodatkowe ogrzewanie założyć . Myśleliśmy o tradycyjnym kominku i biokominku. o statecznie wybraliśmy biokominek https://decofire.pl/biokominki/biokomin ... rettyPhoto Powiesilismy go na ścianie więc oszczędziliśmy przestrzeń. Paliwa dużo nie schodzi, dlatego wydaje mi się że wychodzi dużo taniej niż w przypadku normalnego kominka.
jęsli kominek do domu to wybrałbym z płaszczem wodnym jak te z Piecbud- to firma z tradycja, bardzo dobra z reszta http://www.piecbud.net.pl/
Mam u siebie biokominek - nic innego nie dało się założyć w blokowym mieszkanku, a kominki elektryczne mi nie odpowiadają. Teraz nareszcie mieszkanie wygląda tak, jak chciałem.
Ja w domu mam kominek na pellet i jestem bardzo zadowolony. W wyborze pomogła mi firma Neva-pol http://kaflepiecowe.pl/.
-
kominkinabiopaliwo
- Początkujący

A czy myśleliście Państwo może o biokominkach bardzo fajne rozwiązanie, zero sadzy i popiołu, dużo ciepła, zapraszamy na kominkinabiopaliwo.pl
Z chęcią odpowiemy na wszystkie pytania.
Pozdrawiam
Kominkinabiopaliwo.pl
Z chęcią odpowiemy na wszystkie pytania.
Pozdrawiam
Kominkinabiopaliwo.pl