Jaki rozmiar Ytonga?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Jaki rozmiar Ytonga?
Witam mam nieduze mieszkanie iz dwoch pomieszczen bede chcial zrobic 3. Tzn chce wyburzyc sciane dzialowa miedzy pokojem a kuchnia i troche zmnijeszyc te pomieszczenia tak zeby powstalo miedzy nimi 3. Zdecydowalem sie na postawienie 2 scian z Ytonga tylko nie wiem czy 5 czy 6 cm.?
Re: Jaki rozmiar Ytonga?
Ja bym na Twoim miejscu wybrał większe bloczki, po prostu nieco szybciej się zbuduje. Poza tym na pewno jesteś zdecydowany na Ytonga? Bloczki Termalica mają nieco lepsze parametry przepuszczania ciepła i też są dostępne w różnych rozmiarach. Nawet jak to ściana wewnętrzna temperatura w kuchni może się przełożyć na temperaturę w innych pomieszczeniach, więc lepiej wziąć to co ma lepszą izolację cieplną.
-
cookiemonster
- Aktywny

Ojej a co za bzdury napisał mój poprzednik... Jaki sens w działówce robić mur o dobrej izolacji termicznej?! Bloczki betonowe jakiejkolwiek firmy słabo nadają się na ściany działowe - szczególnie w takim miejscu o jakim piszesz, gdzie potrzebna jest dobra izolacja aku. A co ci wygłuszy beton? 30-35 db? Mieszanie herbaty będzie słychać za ścianą... Jeśli już łączyć obie własności ściany (akustyka, termika), to trzeba iść w ceramikę i Porotherm - będziesz mieć akustykę kilkukrotnie lepszą i nie stracisz wiele z termiki.
Opcja full wypas to Porotherm 25 AKU - czyli pustak 25 cm grubości, zalany w całości zaprawą cementowo-wapienną. Izolacja na poziomie 60 db - jedno z najlepszych i najłatwiejszych do samodzielnego wykonania rozwiązań.
Opcja full wypas to Porotherm 25 AKU - czyli pustak 25 cm grubości, zalany w całości zaprawą cementowo-wapienną. Izolacja na poziomie 60 db - jedno z najlepszych i najłatwiejszych do samodzielnego wykonania rozwiązań.
a ja bym poszedł w zabudowę suchą - podwójny k-g między to odpowiednia wełna i będzie lepiej niż gazobeton i ceramika razem wzięte.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeżeli dom będzie izolowany, to się taka izolacja bardzo przydaje. W domach nieizolowanych... zgoda, bez sensu.Jaki sens w działówce robić mur o dobrej izolacji termicznej?!
W takim razie jeśli kogoś moja poprzednia wypowiedź nie usatysfakcjonowała to powiem tyle, że po prostu Termalica jest tańsza od Ytonga, przy tym lepsza i możliwe bardzo, że w ofercie ma więcej rozmiarów bloczków. Dla mnie jednak izolacja cieplna nawet wewnątrz pomieszczenia jest ważna, skąd wiadomo czy w przyszłości nie pojawią się inne pomysły na przebudowę?