Przepływowy podgrzewacz w sieci ciepłej wody
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Przepływowy podgrzewacz w sieci ciepłej wody
Witam !
Remontuję stary dom i mam jedną łazienkę bardzo oddaloną od pieca gazowego. Mam pytanie:
Czy mogę w sieć ciepłej wody włączyć przepływowy podgrzewacz elektryczny (jeśli tak to jaki), żeby podgrzał mi wodę do momentu, aż z pieca dopłynie ciepła woda, a potem się wyłączył.??
Remontuję stary dom i mam jedną łazienkę bardzo oddaloną od pieca gazowego. Mam pytanie:
Czy mogę w sieć ciepłej wody włączyć przepływowy podgrzewacz elektryczny (jeśli tak to jaki), żeby podgrzał mi wodę do momentu, aż z pieca dopłynie ciepła woda, a potem się wyłączył.??
Re: Przepływowy podgrzewacz w sieci ciepłej wody
1. Myślę, ze nie wyłączy się przepływowy podgrzewacz elektryczny w tym wypadkuradej pisze:Witam !
2. długa odległość - dłuższy czas zapalania i doprowadzenia ciepłej wody do celu, raczej bym zastosował zwykły bojler np 5 litrowy (końcówki bojlera na gwint nie na gumki) woda ogrzana w bojlerze zapewni czas na dopłynięcie wody z pieca PG, przy bojlerze powien być wstawiony zawór dopływu w tym czasie zamknięty (doprowadza wodę do bojlera) ehh kombinacja
To by się dało zrobić.Na rurze ciepłej wody zakładamy termostat,przez którego styki łączymy podgrzewacz przepływowy.Jak przyjdzie ciepła woda wyłączy podgrzewacz.Proste.1. Myślę, ze nie wyłączy się przepływowy podgrzewacz elektryczny w tym wypadku
Jeśli to jest łazienka,to mamy tam umywalkę,wannę lub kabinę więc 5l boiler będzie stanowczo za mały.Mógłby obsługiwać jedynie umywalkę.
Do kabiny czy wanny i tak potrzebujemy dużo wody więc nie ma sensu tych kombinacji tam stosować.Dla takich poborów wody jak wanna i kabina nie jest problemem oddalenie źródła ciepłej wody.To jest istotne przy umywalce i zlewie.
adam
Otóż tak:
Ciepłą wodę z pieca gazowego z którego przez pewien czas mamy chłodną wodę (duża odległość do pkt czerpalnego) podłączamy do króćca dopływu zimnej wody bojlera (5litrów)wtedy nastąpi zmieszanie dopływającej wody z pieca PG z wodą nagrzaną w bojlerze. Drugim króćcem bojlera rozprowadzamy ciepłą wodę do innych pkt czerpalnych.
Metoda z przepływowym ogrzewaczem nie spełni roli w przypadku dużego poboru wody
Ciepłą wodę z pieca gazowego z którego przez pewien czas mamy chłodną wodę (duża odległość do pkt czerpalnego) podłączamy do króćca dopływu zimnej wody bojlera (5litrów)wtedy nastąpi zmieszanie dopływającej wody z pieca PG z wodą nagrzaną w bojlerze. Drugim króćcem bojlera rozprowadzamy ciepłą wodę do innych pkt czerpalnych.
Metoda z przepływowym ogrzewaczem nie spełni roli w przypadku dużego poboru wody
Re: Przepływowy podgrzewacz w sieci ciepłej wody
Jest taka możliwośćradej pisze:Witam !
Przepływowe ogrzewacze wody (trójfazowe) firmy Kospel, są przystosowane do montażu na rurze ciepłej wody. mierzą temp. na dolocie i na tej podstawie dobierana jest moc grzania. Przy odpowiednio wysokiej temp. wody dolotowej grzałki są całkowicie wyłączone. Mam taki ogrzewacz zamontowany już 2 lata (w instalacji z c.o.) i działa bez zarzutu