Zaliczka - tak czy nie?

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

paula1989
Początkujący
Początkujący

Zaliczka - tak czy nie?

Post autor: paula1989 »

Nie znalazłam podobnego wątku, więc zakładam nowy.
Mąż znalazł już konkretną firmę budowlaną i jakiś czas temu podpisał z właścicielem firmy umowę (jeżeli będzie trzeba to krótko napiszę co zawiera; co mnie zaskoczyło - nie określono w niej zakończenia robót :shock: w ogóle jakaś bidna ta umowa, pierwszy raz ją widzę, ale bardzo mi się nie podoba - a przy okazji: czy po spisaniu takiejże umowy jest możliwość sporządzenia jakiegoś dodatkowego aneksu żeby doprecyzować szczegóły?), według której oddajemy plac w czerwcu i do tego czasu mamy dostarczyć niezbędne materiały do rozpoczęcia robót. Parę dni temu właściciel firmy zadzwonił i poprosił męża o jakieś dokumenty (nie wnikałam jakie) oraz o 2000zł zaliczki (co stanowi 5% końcowego wynagrodzenia). W umowie o zaliczce nic nie wspomniano; właściciel oczywiście zapewniał, że wystawi nam odpowiedni kwit przyjęcia zaliczki/zadatku, a sama zaliczka to jest forma zabezpieczenia, w razie jakbyśmy znaleźli kogoś innego i zrezygnowali z jego usług przed rozpoczęciem robót. Jeszcze zrozumiałabym sens takiej zaliczki, gdyby murarz musiał kupić materiały, ale tutaj wszystko organizujemy my, więc czy naprawdę musimy płacić za "słowo" :? Facet weźmie od nas 2 klocki, a my jakie mamy zabezpieczenie? Teraz żałuję że wcześniej sama się w to nie włączyłam i nie sporządziłam umowy, ale liczyłam trochę na rozsądek męża... :roll:

WkladyKominkowe
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Zaliczka - tak czy nie?

Post autor: WkladyKominkowe »

Sama umowa miedzy wami może być spisana nawet odręcznie,to nie problem,najważniejsze jest to że wykonawca wystawia Wam kwit na to że przyjął zaliczkę,to jest Wasz dowód w razie jakichkolwiek sporów. Moim zdaniem sprawa wygląda normalnie,wiele firm budowlanych praktykuje zaliczki od klientów na bieżące potrzeby,materiały itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”