Czy za taki dom tyle trzeba dac?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Czy za taki dom tyle trzeba dac?
Witam serdecznie. Chce sie budowac i sukam projektow okolo 100 m domkow. Mam pytanie, moze ktos mi doradzi czy ten ponizej dom jest warty ceny 180000 pod klucz czy warto zrobic cos wiekszego, a moze zabraknie tych pieniedzy na taki dom. Dziekuje za odpowiedzi
http://www.extradom.pl/ext/page?projekt ... is&id=4352
http://www.extradom.pl/ext/page?projekt ... is&id=4352
Re: Czy za taki dom tyle trzeba dac?
[quote="dawidd"]Witam serdecznie. Chce sie budowac i sukam projektow okolo 100 m domkow. Mam pytanie, moze ktos mi doradzi czy ten ponizej dom jest warty ceny 180000 pod klucz czy warto zrobic cos wiekszego, a moze zabraknie tych pieniedzy na taki dom. Dziekuje za odpowiedzi
180 000 Pod klucz ale w jakim systemie murowanym czy kanadyjskim??
murowanym to zapomnij bez conajmniej 450 tys a systemem kanadyjski to tez bedzie cięzko
180 000 Pod klucz ale w jakim systemie murowanym czy kanadyjskim??
murowanym to zapomnij bez conajmniej 450 tys a systemem kanadyjski to tez bedzie cięzko
Marek
Moim zdaniem te ceny są wyssane z palca, 450.000zł za dom 100m2? 4.500zł za 1m2?? to jest śmiech na sali. Dlaczego jeszcze kilka lat temu można było taki dom wybudować za 150.00zł a teraz trzeba niby mieć 3 razy tyle? czyżby teraz mieli gorsze maszyny do wyrobu materiałów budowlanych? nie... pewnie mają lepsze bo technika poszła do góry, ale jak ludzie kupują za takie astronomiczne ceny to lepiej mniej wyprodukować i drożej sprzedać - mniej roboty a zarobki większe.
Moim zdaniem developerzy i inne osoby, którym na rękę są wysokie ceny udzielają się na takich forach i wmawiają Wam, że takie ceny to norma, ale koszta wyprodukowania materiałów na pewno są dużo niższe.
Moim zdaniem developerzy i inne osoby, którym na rękę są wysokie ceny udzielają się na takich forach i wmawiają Wam, że takie ceny to norma, ale koszta wyprodukowania materiałów na pewno są dużo niższe.
Panie kolego nie udzielaj sie moze juz,jezeli w ten sposob zamierzasz zaistniec i zalatwiac sobie wysoki zarobek.MARKRK pisze:Chyba ze 180 tys za samą robocizne bo z materiałem to napewno nieadamis pisze:Jeśli to dom murowany to za 180000 pod klucz warto nawet bardzo.Ja bym dokładnie umowę przeczytał,bo to trochę dziwnie mało.![]()
Widac jestes jednym z tych co chca nas, inwestorow orznac na maxa, takich to tutaj nie potrzeba.
Wydaje sie takim "wykonawcom",ze jak napisza ile to trezba placic to ludzie beda sypac kasa,bo ktos napisal ze tyle musi kosztowac, taniej to na pewno lipa,zle zbuduja, na pewno to amatorzy etc.. Takie juz informacje pojawiaja sie od dluzszego czasu
ZENADA !!!!!!!!!!!
Pzdr.
A TO DO KOGO MIAŁO BYĆ??? DO MNIE?? CZŁOWIEKU POMYŚL 180 TYS.ZA DOM POD KLUCZ ??piwopijca pisze:Panie kolego nie udzielaj sie moze juz,jezeli w ten sposob zamierzasz zaistniec i zalatwiac sobie wysoki zarobek.MARKRK pisze:Chyba ze 180 tys za samą robocizne bo z materiałem to napewno nieadamis pisze:Jeśli to dom murowany to za 180000 pod klucz warto nawet bardzo.Ja bym dokładnie umowę przeczytał,bo to trochę dziwnie mało.![]()
Widac jestes jednym z tych co chca nas, inwestorow orznac na maxa, takich to tutaj nie potrzeba.
Wydaje sie takim "wykonawcom",ze jak napisza ile to trezba placic to ludzie beda sypac kasa,bo ktos napisal ze tyle musi kosztowac, taniej to na pewno lipa,zle zbuduja, na pewno to amatorzy etc.. Takie juz informacje pojawiaja sie od dluzszego czasu
ZENADA !!!!!!!!!!!
Pzdr.
Marek
Witam! Mysle, ze kolege MARKRK delikatnie ponioslo z tymi 450 tys., chociaz gdyby ktos chcial wyposazyc ten domek we wszystkie gadzety typu: pompa ciepla, inteligentne systemy itp. itd., dodatkowo wykonczyc go w marmurach i drewnie tekkowym, to nie widze problemu z wydaniem 450tys.
Nie szalejac z niczym szczegolnie mysle, ze trzeba przygotowac przynajmniej 250tys. jezeli ma sie juz swoja dzialke, jezeli nie ma sie dzialki to trzeba dodac jej koszt. Powiem jeszcze, ze moj domek jest podobnie prosty do pokazanego wyzej, posiadam juz dzialke(nieuzbrojona) i przygotowalem na realizacje 300tys i absolutnie nie licze na to, ze uda sie zejsc ponizej.
Na koniec przylacze sie jeszcze do zyczen dla wszystkich, ktorzy uwazaja ze da sie zbudowac dom za 180tys. pod klucz POWODZENIA
mysle, ze trzeba im to wybaczyc bo prawdopodobnie wiekszosc z nich to ludzie, ktorzy dzien wczesniej jedzac obiad wpadli na pomysl "wybudujemy dom!" i po prostu nie zdazyli jeszcze przesledzic cen na rynku materialow i uslug budowlanych 
Nie szalejac z niczym szczegolnie mysle, ze trzeba przygotowac przynajmniej 250tys. jezeli ma sie juz swoja dzialke, jezeli nie ma sie dzialki to trzeba dodac jej koszt. Powiem jeszcze, ze moj domek jest podobnie prosty do pokazanego wyzej, posiadam juz dzialke(nieuzbrojona) i przygotowalem na realizacje 300tys i absolutnie nie licze na to, ze uda sie zejsc ponizej.
Na koniec przylacze sie jeszcze do zyczen dla wszystkich, ktorzy uwazaja ze da sie zbudowac dom za 180tys. pod klucz POWODZENIA
PiotrekT pisze:Witam! Mysle, ze kolege MARKRK delikatnie ponioslo z tymi 450 tys., chociaz gdyby ktos chcial wyposazyc ten domek we wszystkie gadzety typu: pompa ciepla, inteligentne systemy itp. itd., dodatkowo wykonczyc go w marmurach i drewnie tekkowym, to nie widze problemu z wydaniem 450tys.
Na koniec przylacze sie jeszcze do zyczen dla wszystkich, ktorzy uwazaja ze da sie zbudowac dom za 180tys. pod klucz POWODZENIA![]()
mysle, ze trzeba im to wybaczyc bo prawdopodobnie wiekszosc z nich to ludzie, ktorzy dzien wczesniej jedzac obiad wpadli na pomysl "wybudujemy dom!" i po prostu nie zdazyli jeszcze przesledzic cen na rynku materialow i uslug budowlanych
Czytam i sie smieje z tego,proponje rozpoczac budowe i wtedy sie okaże co i ile kosztuje-mało to jest domów w stanie surowym otwartym i kredytami w bankach.Budowa domu to studnia bez dna i wiem jedno ze nie majac 450 tys to sie za budowę nie ma co brać.Ale jak ktos chce to prosze bardzo-powodzenia.
Marek
Markrk,chyba nie chcesz powiedzieć,że nie da się 100m domku wybudować za mniej niż 500tysCzytam i sie smieje z tego,proponje rozpoczac budowe i wtedy sie okaże co i ile kosztuje-mało to jest domów w stanie surowym otwartym i kredytami w bankach.Budowa domu to studnia bez dna i wiem jedno ze nie majac 450 tys to sie za budowę nie ma co brać.Ale jak ktos chce to prosze bardzo-powodzenia.
adam
Czytaj co ktos pisze!!!!adamis pisze:Markrk,chyba nie chcesz powiedzieć,że nie da się 100m domku wybudować za mniej niż 500tysCzytam i sie smieje z tego,proponje rozpoczac budowe i wtedy sie okaże co i ile kosztuje-mało to jest domów w stanie surowym otwartym i kredytami w bankach.Budowa domu to studnia bez dna i wiem jedno ze nie majac 450 tys to sie za budowę nie ma co brać.Ale jak ktos chce to prosze bardzo-powodzenia.Przecież o takiej powierzchni tu rozmawiamy.
Ludzie budujcie,bierzcie kredyty a potem niech stoja pustostany w stanie surowym otwartym.Samo zagospodarowanie działki kosztuje -chyba ze ktos lubi po błocie do domu chodzić.Wiem co ile kosztuje bo w tamtym roku ukończyłem dom 150 m pod W-wa i sprzedałem i teraz zaczynam budowe pod Krakowem.W sumie to mnie mało obchodzi to czy wyjdzie to 200 czy 450 tyś .Mówie swoje oparte na aktualnych cenach-po to jest forum.Proponuje rozeznanie cen w składach budowlanych i rozmowie z firmami o kosztach robocizny.Chyba ze Pan Gienek z pod sklepu z piwem postawi chałupe za flaszke!!!!!!!!!
Marek
my mamy taki mały domek http://www.archipelag.pl/projekty-domow/iskierka-g1/ i jedna z firm wyceniła go na 213tys w stanie deweloperskim (bez podłóg pieca i bailego montazu ale wykonczeniowke to sobie sami zrobimy) wychodzi okolo 1700zl netto za 1m2 i czytalam opinie o tej firmie na tym forum i na innych i jest wszystko dobrze wiec zobaczymy co z tego wyjdzie my liczymy 300-350tys a budowa prawdopodobnie za 2 lata poniewaz chcemy budowac za gotowke
jak ktos chce namiary do tej firmy to piszcie na priv
jak ktos chce namiary do tej firmy to piszcie na priv
-
Picadoor
Średnia cena 1800 netto/mkwa + 7% VAT
http://www.vidal.com.pl/index.php?kat=domy_stand
pozdro
PS. Tę firmę akurat trochę znam, buduje w Polsce, Belgii, Holandii, Niemczech, Irlandii, Francji i grom wie jeszcze gdzie. U mnie kupuje kompletne dachy, od 7 lat. Nie ma ściemy, jakby co.
http://www.vidal.com.pl/index.php?kat=domy_stand
pozdro
PS. Tę firmę akurat trochę znam, buduje w Polsce, Belgii, Holandii, Niemczech, Irlandii, Francji i grom wie jeszcze gdzie. U mnie kupuje kompletne dachy, od 7 lat. Nie ma ściemy, jakby co.