Ocieplenie dachu przy poddaszu użytkowym
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Ocieplenie dachu przy poddaszu użytkowym
Witam serdecznie. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Chcę ocieplić dach pokryty dachówką ceramiczną. Potrzebuję informacji czy dobrze kombinuję aby pod deski (dach odeskowany) pod dachówką przybić folię- jeśli tak to jaką? I następnie położyć wełnę szklaną-będę wdzięczny za podpowiedzi! Czy później powinienem podbić to np. płytą? Dachówka nie jest pierwszej świeżości. Kilka desek będę musiał wymienić ale ogólnie nie jest źle. Pozdrawiam
- salus expo
- Początkujący

Re: Ocieplenie dachu przy poddaszu użytkowym
witam,
powieneneś położyć mambanę paroprzepuszczalną z jednej strony z drugiej paronieprzepuszczalną.
powieneneś położyć mambanę paroprzepuszczalną z jednej strony z drugiej paronieprzepuszczalną.
----
pozdrawiam
Błażej Rogowicz
pozdrawiam
Błażej Rogowicz
Pytanie początkującego laika 
Jak obcina się taką membranę?
Tzn, jak mam dopasować wielkość membrany do wymiarów miejsca jakie chciałbym ocieplić?
Istnieją do tego jakieś nożyce, noże itp?
Jak obcina się taką membranę?
Tzn, jak mam dopasować wielkość membrany do wymiarów miejsca jakie chciałbym ocieplić?
Istnieją do tego jakieś nożyce, noże itp?
-
Annamastalerz888
- Początkujący

ale czy stosowanie takiej paraizolacji jest konieczne, czy są jeszcze jakies inne sposoby?
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Przepuszczalna -niepotrzebna. Nieprzepuszczalna folia po wełnie -niezbędna. Jan
Witam,Annamastalerz888 pisze:ale czy stosowanie takiej paraizolacji jest konieczne, czy są jeszcze jakies inne sposoby?
Pani Anno, jeżeli poddasze ma być użytkowe stosowanie paroizolacji jest absolutnie konieczne. W takim przypadku folia będzie zabezpieczała przed przedostawaniem się wilgoci w głąb konstrukcji dachu. W przypadku poddasza nieużytkowego stosowanie paroizolacji nie jest koniecznością.
Pozdrawiam,
Paweł Stefański