Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

adilublin
Początkujący
Początkujący

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: adilublin »

franco78 pisze:
adilublin pisze:Wszystko już jest ustalone:
l...wybór padł na FRAPOL ONYX DREAM 400, cenowo po środku stawki, wyposażenie całkiem niezłe, sterownik w cenie, bypass, nagrzewnica wstępna...cóż więcej chcieć, myślę, że to bardzo dobra propozycja jeśli chodzi o serce systemu rekuperacji!!! jak działa napiszę jak zamontują...koniec roku pewnie.
Czyli nie ma GWC.
Z ciekawości więc - dlaczego nie Onyx Dream 200 a wybrałeś 400?
Skoro pow. wentylowana 125 m2, wys. 2,7 m = kubatura 337 m3, 3 osoby ?
Dlaczego 400 zamiast 200?? poniżej info:
- pobór W identyczny w obydwóch modelach
- w 200 brak nagrzewnicy wstępnej oraz bypass
- w 200 przyłącza fi 125, wg moich wyliczeń to za mało fi 160 idealnie jak w onyx 400
- onyx 200 przy oporze 100Pa dmucha 100m3, natomiast onyx 400 przy 100Pa dmucha już 140m3, wszystkie dane przy 40% mocy wentylatorów

Powyżej najważniejsze kwestie, które skłaniają się ku onyxowi 400, wg mnie 200 jest za słaba, wolę mieć zapas mocy do np. przewietrzeń szybkich niż niedobór mocy jak w onyx 200. Myślę jeszcze na temat nagrzewnicy wodnej na kanale czerpni przed centralą ciekawy temat wg mnie, aby w silne mrozy podłączenie czynnika np, z grzejnika ogrzewało powietrze czerpane, wtedy znów troszkę większy opór i onyx 200 "udusi się na pewno"...

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Przy oporze 200Pa 200-tka ma 230m3.h a instalacja 200Pa to naprawdę bardzo rozbudowana instalacja w 300m2 domu.
- bypass - przy braku gwc? zupełnie zbędny, nie zadziała nawet w chłodniejszy wieczór.

Szybkie przewietrzanie... można je robić okapem.
Problemem przewymiarowanych central jest przesuszone powietrze. Mała może mniej!
Nagrzewnica "udusi" każdą wentylację . Podgrzanie cokolwiek powietrza nawiewanego, spowoduje, że nie zejdzie ono na dół, źle wymiesza się z chłodniejszym i zepsutym na dole, tam gdzie przebywamy.

adilublin
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przy oporze 200Pa 200-tka ma 230m3.h a instalacja 200Pa to naprawdę bardzo rozbudowana instalacja w 300m2 domu.
- bypass - przy braku gwc? zupełnie zbędny, nie zadziała nawet w chłodniejszy wieczór.

Szybkie przewietrzanie... można je robić okapem.
Problemem przewymiarowanych central jest przesuszone powietrze. Mała może mniej!
Nagrzewnica "udusi" każdą wentylację . Podgrzanie cokolwiek powietrza nawiewanego, spowoduje, że nie zejdzie ono na dół, źle wymiesza się z chłodniejszym i zepsutym na dole, tam gdzie przebywamy.
onyx 200 przy 200 Pa ma 230m3, ale...przy 100 % wentylatorów...także pobór 187W, wolałbym aby onyx 400 chodził na 20-30% i nie pobierał tyle prądu...bypass np. przy dospelu 400 jest , GWC jest i tak nie działa...

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

O jakim Pan prądzie pisze? 200-ka na 30% około100m3/h 12W 400- na 30% 16W - to 75zł /365dni
100% ile razy Pan włączy? raz dwa razy w roku? Jak Pan przyjęcie wydaje to lepiej w knajpie, ale jak w domu - to nawet 100W przez 7h to 40gr - przy przyjęciu to nie jest kasa!

Bypass 15 stc uruchamia, powyżej nie, NO I DOSPEL JEST POŁOWĘ TAŃSZY

franco78
Początkujący
Początkujący

Post autor: franco78 »

Pan Tomek ma pewnie rację, bo zna te reku bardzo dobrze..
Pozostaje jeszcze jednak kwestia nagrzewnicy, której brak w Onyx 200.. co więc w przypadku silniejszych mrozów ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

200 tka to wentylacja "szafkowa" do powieszenia w "ciepłym", dlatego nie ma grzałki. Wentylacje "na strych" mają rozmrażanie, choć to takie trochę naciągane. Podobnie jak rozmrażanie prze gwc.
Trochę lodu na wymienniku, nie ma większego wpływu, na chwilę przytłumi wentylację i się rozmrozi , Poza tym musi być naprawdę duży mróz (sporo poniżej -15) . Największym problemem ( o czym na forach nie raczą napisać producenci central ) jest zamarznięty odpływ wody z tacki i w rurce. Gdy woda nie ma gdzie odpływać, przybywa jej, zamarzając rozszczelnia centralę i zalewa ...
Tylko, że na to, ani gwc ani grzałka podgrzewająca powietrze przed wymiennikiem, nie mają wpływu.

Ponieważ jutro jestem na otwarcie nowej fabryki central wentylacyjnych z odzyskiem ciepła, będę starał się załatwić, by centrale miały wreszcie układ rozmrażania tacki ściekowej i rurki a jak nie to przynajmniej wyjście ze sterownika do takiego układy, który sam dorobię.
Zobaczymy czy wyrośnie nowa siła na rynku, z tego co widziałem dotychczas - będzie się działo.
Dla inwestorów to bardzo dobrze!

adilublin
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:O jakim Pan prądzie pisze? 200-ka na 30% około100m3/h 12W 400- na 30% 16W - to 75zł /365dni
100% ile razy Pan włączy? raz dwa razy w roku? Jak Pan przyjęcie wydaje to lepiej w knajpie, ale jak w domu - to nawet 100W przez 7h to 40gr - przy przyjęciu to nie jest kasa!

Bypass 15 stc uruchamia, powyżej nie, NO I DOSPEL JEST POŁOWĘ TAŃSZY
Nie zamierzam zbyt często włączać centrali na 100%, nawiązałem tylko do Pana wypowiedzi na temat :"...Przy oporze 200Pa 200-tka ma 230m3.h a instalacja 200Pa to naprawdę bardzo rozbudowana instalacja w 300m2 domu. " w ramach sprecyzowania....

jeśli chodzi o bypass w onyx 400 : 3.2. Automatyczny by-pass letni
Rekuperator OnyX Dream 400 został wyposażony w automatyczny bypass (w OnyX Dream
200 na zapytanie), otwierany w określonym przedziale temperatur. Jest on szczególnie przydatny
latem, gdy chłodniejsze nocne powietrze o komfortowych parametrach może zostać zapewnione
poprzez bezpośrednie tłoczenie go do pomieszczeń, z wyłączeniem wymiennika ciepła.
Przepustnica bypass jest otwierana automatycznie i część powietrza kierowana jest do budynku
omijając wymiennik.
, czyli opis z instrukcji kłamie???

po 3 rozumiem, że Pan twierdzi, iż jeśli mamy 10 kanałów fi 63, to kanał z centrali onyx 200 fi 125 jest wystarczający??wg mnie za mała średnica... dodatkowo teraz będą mieszkać 3 osoby, ale za rok może już 4 lub 5 . Dla mnie oczywiście zdecydowanie lepszym rozwiązaniem tylko ze względu na CENĘ byłaby 200,która jest po prostu tańsza ale matematyka jest bezlitosna. Na koniec tak w ramach ciekawostki w onyxach zmienia się sterownik!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

, czyli opis z instrukcji kłamie???
A gdyby było tak
Jest on szczególnie przydatny
latem, gdy chłodniejsze nocne powietrze ( poniżej +15 st.C) o komfortowych parametrach może zostać zapewnione
poprzez bezpośrednie tłoczenie go do pomieszczeń
Byłoby zapewne lepiej. Czujnik bypassu jest na +15 st. a takie temperatury wieczorem i w nocy w upalne dni w Polsce nie bywają. No może późno w nocy, gdy już śpimy.
10 kanałów jest do centrali 550m3/h do 400-tki jest na ogół 7-8. Pan ma 5 nawiewów więc fi 125mm i 5 x 63mm (wewnątrz)
63mm to 29cm2 fi 160 mm to 200cm 2 fi 125 to 125cm 2 .

Obrazek

franco78
Początkujący
Początkujący

Post autor: franco78 »

Panowie,
kanały wywiewne i nawiewne - jakiej długości minimalnej mogą być?
Jeśli za krótki to jak sztucznie wydłużyć? Robić esy floresy?:)
Z tego co wyczytałem na forum maksymalna długość to 13m? Zgadza się?
A minimalna?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przy tak ogromnych domach 13m od skrzynki, lepiej zrobić dwie centrale zadaniowe.

konrad1985
Początkujący
Początkujący

Post autor: konrad1985 »

witam serdecznie
prosze o podpowiedz czy oplaca sie zakladac rekuperacje do ogrzewania eko groszkiem oraz samej podlogowce?
pozdrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Oczywiście! Pozwala to wyrzucić kotłownię i poprawić komfort, zmniejszając rachunki.

konrad1985
Początkujący
Początkujący

Post autor: konrad1985 »

nie wiem jak mam rozumiec wyrzucenie kotlowni, ma pan na mysli mniejsze pomieszczenie na ekogroszek?
oszczednosc w ogrzewaniu gazem przy rekuperacji jest wieksze niz ekogroszkiem?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Najtaniej wychodzi ogrzewanie elektryczne niecentralne - stąd wyrzucenie kotłowni.

papi240
Początkujący
Początkujący

Post autor: papi240 »

konrad1985 pisze:nie wiem jak mam rozumiec wyrzucenie kotlowni, ma pan na mysli mniejsze pomieszczenie na ekogroszek?
oszczednosc w ogrzewaniu gazem przy rekuperacji jest wieksze niz ekogroszkiem?

oszczędności tym większe im wyższe koszty ogrzewania

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”