Jaka kanapa, zasłony do salonu?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Jaka kanapa, zasłony do salonu?
Witam,
mam problem z doborem koloru kanapy oraz dodatków w salonie. Meble są koloru wenge, za nimi na ścianie położona jest tapeta: biała cegła, podłoga panele jasny brąz, natomiast pozostałe 3 ściany są liliowe a do tego półka w rogu w kolorze pikantne gazpacho z duluxa. Zastanawiam się nad przemalowaniem koloru liliowego na jakiś inny, np. lody malaga z duluxa, ponieważ wydaje mi się że za dużo się dzieje i ciężko mi w połączyć kolor liliowy z pomarańczowym oraz wenge.
Pozdrawiam
mam problem z doborem koloru kanapy oraz dodatków w salonie. Meble są koloru wenge, za nimi na ścianie położona jest tapeta: biała cegła, podłoga panele jasny brąz, natomiast pozostałe 3 ściany są liliowe a do tego półka w rogu w kolorze pikantne gazpacho z duluxa. Zastanawiam się nad przemalowaniem koloru liliowego na jakiś inny, np. lody malaga z duluxa, ponieważ wydaje mi się że za dużo się dzieje i ciężko mi w połączyć kolor liliowy z pomarańczowym oraz wenge.
Pozdrawiam
Re: Jaka kanapa, zasłony do salonu?
To może takie zasłony? jakby było foto to by było łatwiej coś dobrać czy pomieszczenie jest duże/małe widne itp.
- marcinrumak
- Początkujący

- Kontakt:
Chyba rzeczywiście przemyślałbym przemalowanie liliowych ścian na jakiś bardziej uniwersalny kolor i wtedy będzie większe pole manewru jeśli chodzi o dobór koloru dodatków. Osobiście wybrałbym dodatki w kolorze czerwonym, bordo czy tego rodzaju ciepłe odcienie.
- wnetrze4you
- Zainteresowany

- Kontakt:
Witam,
zastosowane na chwilę obecną kolory niby są spójne, lecz kompleksowo pomieszczenie należy uporządkować. Elementy, których nie można "ruszyć" to podłoga oraz tapeta w białą cegłę.
Jeśli jest to duże pomieszczenie, to fajnie byłoby zastosować kolor bordo. Aczkolwiek proszę pamiętać o zastosowaniu miękkiego światła w strefie wypoczynkowej. Wówczas wypoczynek powinien być w kolorze ciemnobrązowym.
zastosowane na chwilę obecną kolory niby są spójne, lecz kompleksowo pomieszczenie należy uporządkować. Elementy, których nie można "ruszyć" to podłoga oraz tapeta w białą cegłę.
Jeśli jest to duże pomieszczenie, to fajnie byłoby zastosować kolor bordo. Aczkolwiek proszę pamiętać o zastosowaniu miękkiego światła w strefie wypoczynkowej. Wówczas wypoczynek powinien być w kolorze ciemnobrązowym.
wnetrze4you Projektowanie wnętrz Aranżacja wnętrz
Pokój jest niestety mały, postawienie mebli, małego stolika i wypoczynku zajmie całą przestrzeń, dość dobrze oświetlony. Zdjęcia nie mam, ponieważ dopiero jesteśmy w fazie remontu i meble stoją w innym pomieszczeniu.
Myślałam właśnie o kanapie ciemnobrązowej, do tego dywan np. http://www.mediaking.pl/p17537,gaser-dy ... ezowy.html .
obraz nad kanapą, np.: http://allegro.pl/287-obraz-recznie-mal ... 80928.html lub http://allegro.pl/1324-obraz-recznie-ma ... 13300.html albo coś w podobnej kolorystyce
niestety nie potrafię sobie tego wszystkiego wyobrazić, dopiero jakby wszystko stało razem mogłabym ocenić czy pasuje do siebie.
dziękuje za rady
Myślałam właśnie o kanapie ciemnobrązowej, do tego dywan np. http://www.mediaking.pl/p17537,gaser-dy ... ezowy.html .
obraz nad kanapą, np.: http://allegro.pl/287-obraz-recznie-mal ... 80928.html lub http://allegro.pl/1324-obraz-recznie-ma ... 13300.html albo coś w podobnej kolorystyce
niestety nie potrafię sobie tego wszystkiego wyobrazić, dopiero jakby wszystko stało razem mogłabym ocenić czy pasuje do siebie.
dziękuje za rady
-
Tato_Małża
- Aktywny

brązy są teraz mega popularne do salonu, moim zdaniem troche smutne, jak brąz to dodaj też coś jasnego
Najlepiej pomyśleć o jednolitym kolorze. U mnie jest np kanapa i rolety w tym samym kolorze - ciemny brąz a ściany kawa z mlekiem.
-
Kociol_net
- Aktywny

Nie zgodze się,jednolity kolor nie jest w tym przypadku dobrym rozwiązaniem ponieważ wszystko zleje się w jedną całość. Kanapę proponuje w kolorze czarnej skóry,natomiast zasłony dla kontrastu jasne.
-
ilustracja
- Zainteresowany

Faktycznie te kolory trochę z innych bajek.
Spróbuj połączyć je dodatkami, właśnie jak zasłony czy poduszki na kanapie
Spróbuj połączyć je dodatkami, właśnie jak zasłony czy poduszki na kanapie
Zasłony to żaden problem i w sumie nie jest to w ogóle istotne,może jedynie jako dodatek. Poza tym polecam czarne lub brązowe meble do takiej podłogi,na pewno całość będzie się ładnie komponować.
Kolory z pytania bardzo ciekawe, jednak jak ktoś zaczyna zabawę z takim zestawieniem kolorów to powinien mieć już zamkniętą koncepcję, to troszkę tak jak by iść na żywioł. Generalnie raczej jasno, więć proponowała bym to ożywić meblami w ciemnym kolorze, a najlepiej zrezygnować z tej lilii, wydaje mi się, że trudno będzie coś dobrać. Przy pozostałych barwach mogło by się sprawdzić coś w kolorze wenge, lub nawet czarnym, na przykład system Gordia
to może tym razem jakieś ciemniejsze kolory, nie wiem granatowy, bordowy, co Wy na to?
-
Tato_Małża
- Aktywny

poza tym zzasłony możesz sobie wieszać co mieisąc inne i zmieniać kolory, z kanapą już tak nie zrobisz, więc skup się na niej, ja ci polecam ofertę etap sofy
Ciekawym pomysłem jest mała, narożna sofa Gordon, która dostępna jest w naszym e-sklepie. Oparcie wykonane jest z szarego jeansu, natomiast tkanina składa się w 3/4 z bawełny, a w 1/4 z poliestru. Wpasuje się w awangardowe, industrialne wnętrza, obok niej dobrze wyglądałaby metalowa, wysoka lampa.

to jest sofa? wyglada jak dziwny fotel
ale fajne do malutkich wnetrz. kanape bardziej dobieraj do koloru mebli, scian podlogi. bo to sa rzeczy ktorych szybko nie zmienisz, a dodatki zawsze mozesz sobie kombinowac.