Wybór ogrzewania elektrycznego dla pokoju 17m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wybór ogrzewania elektrycznego dla pokoju 17m2
Witam.
Poszukuję porady dotyczącej wyboru rodzaju ogrzewania dla remontowanego pokoju o powierzchni 17mkw. Z pewnych względów jestem zmuszony ogrzewać to pomieszczenie ogrzewaniem elektrycznym, pokój znajduję się na poddaszu, w przyszłości ma pełnić rolę sypialni a na podłodze będą położone panele, stąd też z miejsca odrzucam ogrzewanie podłogowe. Sam dom praktycznie wcale nie jest ocieplony, pokój będę docieplał kładąc izolację pod płytę karton-gips.
Zastanawiam się nad ściennym grzejnikiem konwektorowym a piecem akumulacyjnym. Czy ktoś był by w stanie podpowiedzieć mi, który typ ogrzewania wybrać? Zależy mi na tym, by ogrzewanie to było możliwie najbardziej ekonomiczne oraz by grzejnik bez problemu był w stanie ogrzać cały pokój.
Dziękuje bardzo za wszelkie porady i sugestie!
Pozdrawiam,
Piotr.
Poszukuję porady dotyczącej wyboru rodzaju ogrzewania dla remontowanego pokoju o powierzchni 17mkw. Z pewnych względów jestem zmuszony ogrzewać to pomieszczenie ogrzewaniem elektrycznym, pokój znajduję się na poddaszu, w przyszłości ma pełnić rolę sypialni a na podłodze będą położone panele, stąd też z miejsca odrzucam ogrzewanie podłogowe. Sam dom praktycznie wcale nie jest ocieplony, pokój będę docieplał kładąc izolację pod płytę karton-gips.
Zastanawiam się nad ściennym grzejnikiem konwektorowym a piecem akumulacyjnym. Czy ktoś był by w stanie podpowiedzieć mi, który typ ogrzewania wybrać? Zależy mi na tym, by ogrzewanie to było możliwie najbardziej ekonomiczne oraz by grzejnik bez problemu był w stanie ogrzać cały pokój.
Pozdrawiam,
Piotr.
Re: Wybór ogrzewania elektrycznego dla pokoju 17m2
Właśnie panele podłogowe idealnie nadają się do założenia ogrzewania podłogowego.
Skąd takie informacje, że się nie da?
Skąd takie informacje, że się nie da?
Taki wniosek wyciągnąłem z opinii znajomych jak i z informacji wyczytanych w internecie w różnych artykułach. Również w sklepie budowlanym podczas oglądania paneli sprzedający powiedział, że nie stosuje się elektrycznego ogrzewania podłogowego pod panelami.
Jeżeli jest inaczej prosił bym o sprostowanie tych informacji
No i oczywiście rady odnośnie piecy akumulacyjnych i grzejników konwektorowych.
Jeżeli jest inaczej prosił bym o sprostowanie tych informacji
No i oczywiście rady odnośnie piecy akumulacyjnych i grzejników konwektorowych.
Nic bardziej nie irytuje jak ignorancja połączona z przekonaniem o własnej wiedzy.
Ponieważ jest to bardzo obszerny temat, to proponowałbym zapoznać się z nim na naszej stronie internetowej, a potem zadać konkretne pytania.
www.enerbau.pl
Ponieważ jest to bardzo obszerny temat, to proponowałbym zapoznać się z nim na naszej stronie internetowej, a potem zadać konkretne pytania.
www.enerbau.pl
Szczerze nie rozumiem Pana oburzenia i tonu wypowiedzi. Napisałem skąd mam takie informację, poprosiłem o ich weryfikację. Założyłem temat na forum, właśnie po to, żeby uzupełnić wiedzę w temacie ogrzewania, lub bardziej ją nabyć, bo nie udaję że takową posiadam. Rozumiem również promowanie systemów, którymi się handluję, jednak uważam, że nie powinno się to odbywać w taki sposób.
Jeżeli chodzi o ogrzewanie podłogowe, czy prawdą jest, że nie stosuje się takiego pod panelami, ze względu na słabe przewodzenie ciepła ( w przeciwieństwie do kafelek ), oraz ze względu na możliwość wystąpienia spięcia, które w połączeniu z drewnianymi panelami stwarza zagrożenie.
Prosił bym również o porównanie wcześniej wspomnianych przez mnie piecy akumulacyjnych i grzejników konwektorowych przy warunkach występujących w pokoju ( opisane w pierwszym poście ).
Dziękuje serdecznie za odpowiedź.
Jeżeli chodzi o ogrzewanie podłogowe, czy prawdą jest, że nie stosuje się takiego pod panelami, ze względu na słabe przewodzenie ciepła ( w przeciwieństwie do kafelek ), oraz ze względu na możliwość wystąpienia spięcia, które w połączeniu z drewnianymi panelami stwarza zagrożenie.
Prosił bym również o porównanie wcześniej wspomnianych przez mnie piecy akumulacyjnych i grzejników konwektorowych przy warunkach występujących w pokoju ( opisane w pierwszym poście ).
Dziękuje serdecznie za odpowiedź.
Nie chodziło mi o Pana, tylko o wszelkiej maści doradców i pseudo fachowców, którzy mają zero pojęcia w temacie, ale za to jak największe mniemanie o swojej wiedzy i potrzebie udzielania "dobrych" rad.
Przykro mi, że odnisł Pan wrażenie, że dotyczy to Pana.
Nie jest prawdą,że nie stosuje się ogrzewania pod panelami i podłogą drewnianą. Tego rodzaju systemy grzewcze są dość rozpowszechnione. Nawet można stosować panele przy ogrzewaniu podłogowym wodnym.
Nie ma możliwości aby nastąpiło zwarcie instalacji grzejnej, a co za tym idzie pożar podłogi. Tego co tak twierdzi należałoby wysłać do specjalisty od urojeń.
Nie piszę tego dlatego, że chcę coś sprzedać, tylko po to aby uświadomić czytelnikom, że nawet w internecie istnieje wiele mitów i przekłamań dotyczących różnych systemów grzewczych.
Ogrzewanie powierzchniowe na podczerwień foliami grzewczymi jest absolutnie bezpieczne, proste w montażu i sterowaniu. Moc folii grzewczych wynosi 80 W/m2.
Tradycyjne elektryczne konwekcyjne systemy grzewcze nadają się bardziej do dogrzania pokoju, (jeżeli istniejące ogrzewanie nie daje rady) aniżeli jako samoistny system grzewczy.
Przykro mi, że odnisł Pan wrażenie, że dotyczy to Pana.
Nie jest prawdą,że nie stosuje się ogrzewania pod panelami i podłogą drewnianą. Tego rodzaju systemy grzewcze są dość rozpowszechnione. Nawet można stosować panele przy ogrzewaniu podłogowym wodnym.
Nie ma możliwości aby nastąpiło zwarcie instalacji grzejnej, a co za tym idzie pożar podłogi. Tego co tak twierdzi należałoby wysłać do specjalisty od urojeń.
Nie piszę tego dlatego, że chcę coś sprzedać, tylko po to aby uświadomić czytelnikom, że nawet w internecie istnieje wiele mitów i przekłamań dotyczących różnych systemów grzewczych.
Ogrzewanie powierzchniowe na podczerwień foliami grzewczymi jest absolutnie bezpieczne, proste w montażu i sterowaniu. Moc folii grzewczych wynosi 80 W/m2.
Tradycyjne elektryczne konwekcyjne systemy grzewcze nadają się bardziej do dogrzania pokoju, (jeżeli istniejące ogrzewanie nie daje rady) aniżeli jako samoistny system grzewczy.
Polecam Panu ogrzewanie na podczerwień mam je sam zamontowane w swoim mieszkaniu dwu pokojowym ogrzewanie jest bardzo ekonomiczne(wcześnie miałem piece akumulacyjne i wychodziło o wiele drożej już nie wspomnę o wyglądzie) ładnie wygląda panele mogą być montowane na ścianach lub suficie .Ja montowałem z firmy www.eco - vita.pl firma sprawdzona i konkretna na stronie jest numer telefonu więc profesjonalnie doradzą można też napisać meil,w razie czego mogę też udzielić więcej iformacjiiPiotrPrz pisze:Witam.
Pozdrawiam,
Piotr.