A jakie jakie sa podstawowe różnice między rotorem a normalna centralą ? oprócz oczywiście budowy
Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Czyli jak by do tego nie podchodzić to zawsze schody
w piwnicy źle, w na poddaszu jeszcze gorzej ehhhh
A jakie jakie sa podstawowe różnice między rotorem a normalna centralą ? oprócz oczywiście budowy
Panie Tomaszu właśnie nie...to koszt samych central...wyślę Panu na email prośbę o wycenę systemu wraz z centralą. Proszę tylko o opinię na temat zasadności zastosowania reku obrotowego do domu bez GWC??? czy jednak przeciwprądowy z nagrzewnicą???Tomasz_Brzeczkowski pisze:Te ceny, rozumiem razem z kanałami, skrzynkami i anemostatami?
bo
Bardzo dobra centrala to kwestia 5000zł brutto 23%
Kanały PE ( do zalewania) i skrzynki na dom 125m2 to 3500zł
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Naprawdę? Centrale dość leciwe i taka cena? Mają instalatorzy szczęście.
Pan przyśle, opiszę co i jak.
Pan przyśle, opiszę co i jak.
Witam,
Panie Tomaszu co oznacza: " Centrale dość leciwe i taka cena? ". Jakie centrale Pan poleca ?
Panie Tomaszu co oznacza: " Centrale dość leciwe i taka cena? ". Jakie centrale Pan poleca ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Polecam ciche ciężkie centrale, na bardzo dobrych wentylatorach i wymiennikach z jak najmniejszą ilością "wodotrysków" .
W maju rusza nowa polska fabryka reku.
Nie przepadam za centralami "wyrzeźbionymi" w styropianie. Poza tym, moja podświadomość negatywnie reaguje na reklamę. Jakoś mam zakodowane, że jakość towaru jest odwrotnie proporcjonalna do ilości reklam.
W maju rusza nowa polska fabryka reku.
Nie przepadam za centralami "wyrzeźbionymi" w styropianie. Poza tym, moja podświadomość negatywnie reaguje na reklamę. Jakoś mam zakodowane, że jakość towaru jest odwrotnie proporcjonalna do ilości reklam.
Witam wszystkich forumowiczów.
Ja stanąłem przed takim dylematem. Mam mały domek niecałe 50m2 i w nim chcę zrobić wentylację z odzyskiem ciepła i GWC rurowy. Do wyboru mam dwa rekuperatory. Pierwszy to Onyx Dream 200, a drugi to Brink Renovent Excellent 180.
Który z nich wybrać?
A może jeszcze jakiś inny .
Rekuperator mogę umieścić tylko w łazience w szafce lub w saloniku nad aneksem kuchennym gdzie będzie opuszczony sufit na jakieś 60-65 cm.

Ja stanąłem przed takim dylematem. Mam mały domek niecałe 50m2 i w nim chcę zrobić wentylację z odzyskiem ciepła i GWC rurowy. Do wyboru mam dwa rekuperatory. Pierwszy to Onyx Dream 200, a drugi to Brink Renovent Excellent 180.
Który z nich wybrać?
A może jeszcze jakiś inny .
Rekuperator mogę umieścić tylko w łazience w szafce lub w saloniku nad aneksem kuchennym gdzie będzie opuszczony sufit na jakieś 60-65 cm.

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Żaden z tych. Oba nie nadają się do gwc. Do gwc musi być minimum 400-tka z bypassem.
Witam,
dom się buduje. Powierzchnia użytkowa ok. 150m2.
Instalacja będzie w podłodze.
Musiałbym wiedzieć jaki ma być reku, aby odpowiednie dziury w stropie zostawić (125 czy 160).
Będzie 8 nawiewów i 8 wywiewów.
Brak GWC.
Czy Onyx Dream 200 da radę? Czy mogę brać go śmiało pod uwagę?
Pozdrawiam,
dom się buduje. Powierzchnia użytkowa ok. 150m2.
Instalacja będzie w podłodze.
Musiałbym wiedzieć jaki ma być reku, aby odpowiednie dziury w stropie zostawić (125 czy 160).
Będzie 8 nawiewów i 8 wywiewów.
Brak GWC.
Czy Onyx Dream 200 da radę? Czy mogę brać go śmiało pod uwagę?
Pozdrawiam,
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Oczywiście. Ma bardzo dobre wentylatory. Niewiele spada przy nawet dużych oporach. Na jakich kanałach Pan będzie robił?
To się pewnie zgadza...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Oczywiście. Ma bardzo dobre wentylatory. Niewiele spada przy nawet dużych oporach. Na jakich kanałach Pan będzie robił?
Moje wątpliwości dotyczą przede wszystkim tego czy "da rade" czy te jego 250m3/h wystarczy przy tej wielkości domu....
Kanały elastyczne będę robił.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pan zobaczy co znaczy opór instalacji a spręż wentylatorów na przykładzie.
Onyx 200 ma ponad 300m3/h a przy 200Pa oporów instalacji ( tyle Panu w domu 150m2 nie wyjdzie ) na jeszcze 230m3/h.
A taka chińska zabawka 800m3/h co ma do dyspozycji sprężu 145Pa -
http://www.mitsubishi-electric.pl/index ... ubpage=650
by się przy oporach instalacji 200 Pa prawdopodobnie zatrzymała...
dlatego w instrukcji jest:
Zasilanie: 230/1/50 V/~/Hz
Onyx 200 ma ponad 300m3/h a przy 200Pa oporów instalacji ( tyle Panu w domu 150m2 nie wyjdzie ) na jeszcze 230m3/h.
A taka chińska zabawka 800m3/h co ma do dyspozycji sprężu 145Pa -
http://www.mitsubishi-electric.pl/index ... ubpage=650
by się przy oporach instalacji 200 Pa prawdopodobnie zatrzymała...
dlatego w instrukcji jest:
Zasilanie: 230/1/50 V/~/Hz
Wydajność: 800 m3/h
Spręż: 145 Pa
Efektywność odzysku ciepła jawnego: 79%
Poziom hałasu: 34,5 dB(A)
Przybliżona pow., którą można obsłużyć: 100m2
Przybliżona dł. kanałów możliwa do podłączenia: 20m
I wszystko jasne.Dziękuję.
Czyli w takim przypadku nie będzie problemu.
W stropie będą więc otwory przygotowane pod 125mm.
Czyli w takim przypadku nie będzie problemu.
W stropie będą więc otwory przygotowane pod 125mm.
Wszystko już jest ustalone:
Powierzchnia wentylowana 125 m2, wys. 2,7 m = kubatura 337 m3, 3 osoby
- instalacja na systemie SMARTflex, kanały elastyczne 63mm środek 5 anemostatów nawiewnych x 2 kanały do każdej skrzynki rozprężnej, oraz 5 anemostatów wywiewnych również 10 kanałów od wywiewu
- skrzynki rozdzielaczowe (nawiew,wywiew) przelotowe 10x63mm x 160 mm
- czerpnia na ścianie fi 160mm ocieplona wełną 5cm, czerpnia bez kolan przechodzi przez garaż w linii prostej i przy centrali kolano 90 stopni, wyrzutnia natomiast w podbitce w części zenętrznej budynku kanał ocieplony 8 cm wełną, wyrzutnia w podbitce ze względu na techniczny brak możliwości innego rozwiązania, ale myślę,że będzie OK
- no i wreszcie centrala...
po przeanalizowaniu kilku central : ekozefir, zehnder, brink, dospel, frapol...wybór padł na FRAPOL ONYX DREAM 400, cenowo po środku stawki, wyposażenie całkiem niezłe, sterownik w cenie, bypass, nagrzewnica wstępna...cóż więcej chcieć, myślę, że to bardzo dobra propozycja jeśli chodzi o serce systemu rekuperacji!!! jak działa napiszę jak zamontują...koniec roku pewnie.
Powierzchnia wentylowana 125 m2, wys. 2,7 m = kubatura 337 m3, 3 osoby
- instalacja na systemie SMARTflex, kanały elastyczne 63mm środek 5 anemostatów nawiewnych x 2 kanały do każdej skrzynki rozprężnej, oraz 5 anemostatów wywiewnych również 10 kanałów od wywiewu
- skrzynki rozdzielaczowe (nawiew,wywiew) przelotowe 10x63mm x 160 mm
- czerpnia na ścianie fi 160mm ocieplona wełną 5cm, czerpnia bez kolan przechodzi przez garaż w linii prostej i przy centrali kolano 90 stopni, wyrzutnia natomiast w podbitce w części zenętrznej budynku kanał ocieplony 8 cm wełną, wyrzutnia w podbitce ze względu na techniczny brak możliwości innego rozwiązania, ale myślę,że będzie OK
- no i wreszcie centrala...
Czyli nie ma GWC.adilublin pisze:Wszystko już jest ustalone:
l...wybór padł na FRAPOL ONYX DREAM 400, cenowo po środku stawki, wyposażenie całkiem niezłe, sterownik w cenie, bypass, nagrzewnica wstępna...cóż więcej chcieć, myślę, że to bardzo dobra propozycja jeśli chodzi o serce systemu rekuperacji!!! jak działa napiszę jak zamontują...koniec roku pewnie.
Z ciekawości więc - dlaczego nie Onyx Dream 200 a wybrałeś 400?
Skoro pow. wentylowana 125 m2, wys. 2,7 m = kubatura 337 m3, 3 osoby ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tylko Pan uważa... Czesi sprzedają do alnora alnor do dom wentu a tu z innego forum
Czarny środek - to kanały osłonowe nie do wentylacji
Biały to wentylacyjne
srebrnoszare to z jonami srebra.
Trochę drogo w tej hurtowni!
.Pani z Alnora poinfomowała mnie o tym, że: ich kanały wentylacyjne PE zwykłe są czarne w srodku i czasami z kabelkiem(), a te antybakteryjne są ciemnoszare, szare lub białe w środku - to zależy jakie z fabryki wyjadą
Czarny środek - to kanały osłonowe nie do wentylacji
Biały to wentylacyjne
srebrnoszare to z jonami srebra.
Trochę drogo w tej hurtowni!