Plastyfikator zamiast wapna?
Plastyfikator zamiast wapna?
Za jakiś miesiąc będę wylewał ławę fundamentową z betoniarki i zastanawiam się nad składem betonu-czy dawać do niego wapno czy plastyfikator czy sam cement? Po przeczytaniu kilku mądrych artykułów muszę przyznać że zgłupiałem. Producenci plastyfikatorów informują że zastępuje on w zaprawie murarskiej jak i betonie wapno, ale po wyczytaniu ostrzeżeń w internecie okazuje się że jego stosowanie w wielu krajach jest zakazane bo nie ma nic wspólnego z wapnem tylko napowietrza mieszankę..Poprzednią ławę laną w grunt też z betoniary robiłem z betonu bez domieszek i wydawało mnie się że jest ok. Może jednak dać jakieś specyfiki?
-
KTH
Re: Plastyfikator zamiast wapna?
ja daję do betonów tej niskiej klasy i ekspozycji - Luftporenbidner i działa

Opracowałem już mieszankę idealną. Okazuje się że do tynkowania czy wypełnień spoin pionowych między bloczkami trzeba dać wapno. Nie dużo bo na betoniarkę daję 3 dziecięce łopatki do piaskownicy-mniej więcej jedną płaską piaskówkę ale wtedy zaprawa chce się trzymać bloczka a nie że w kółko zabawa w berka i gonienie zaprawy cementowej po bloczku.
-
KTH
1410 ??? ja też znamxander119 pisze:Opracowałem już mieszankę idealną.
1 kg cukieru
4 litery wody
10 deka drożdżuf
Joo richtig ciasto drożdżowe!
Tyyy na kijowszych zaprawach zamki budowali pinset lat temu i do dzisiaj można je zwiedzać więc myślę że zaprawa cementowo wapienna jest lepsza niż wapienna której używali