Mam pytanie do fachowców, a mianowicie czy drastycznie zmienią się parametry wytrzymałościowe nadproża wylanego razem ze stropem żelbetowym jeśli zmniejszy się ilości betonu z 16 cm na 6 cm (na wysokość) w układzie jak na rysunkach? Fachowcy mówią, że przy tej ilości drutu nic się nie zmieni. i będzie można słonia na tym powiesić;)
Od takich kwestii jest kierownik budowy - za zajmowanie się budową mu płacisz! Niech zdecyduje co z tym zrobić, a jeżeli nie chce naruszać Praw Autorskich projektu, to każe ci się zgłosić do Projektanta. Nie wierz w to co ci napiszą w internecie, bo podejmując sam decyzje sam pozbawiasz się praw do późniejszego egzekwowania działań gwarancyjnych. Płacisz i wymagasz - od kierownika. Pewnie tak jak w każdym przypadku Kierownik nie zajmuje się twoją budową ze względu, że dostał już kasę z góry. Trzeba mu oznajmić, że to on jest od decyzji w sprawach budowy i ma siedzieć na budowie, a nie prowadzić 10 projektów - które już skasował i ma "głęboko w d..."
Zastanawia mnie dlaczego Kierownikowi płaci się" z góry", a Wykonawcom nie? Może trzeba odwrócić ten system, to i będzie mniej błędów na budowach? Ja też tak zapłaciłem Kierownikowi z góry, a za wszystkie błędy obarczyłem błędnie wykonawcę. Potem ze wstydem, ale jak "w godności mojej napisane" - pojechałem i przepraszałem wykonawcę, a Kierownikowi za brak obecności nie dość, że nie uzyskał żadnej kary to prowadzi dalej swoje "bycie duchem, a nie ciałem" na budowie.
Najczęściej obarczamy wykonawców - a pytanie: GDZIE KIEROWNIK BODOWY?