Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Sam robię wentylację mechaniczną
tak widziałem,mam duzo miejsca w piwnicy co do kanałów to mam wentylacyjne w kominie i tam chciałem wprowadzic przewody,nie wiem czy tak sie da?co Pan by doradził?,chyba ze jakies inne rozwiązanie...oczywiscie chcę załozyć GWC takie ok.40 m
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bu takie gwc działało, nawet cokolwiek, musi być minimum 500m3/h przy 200Pa,
Może zamiast gwc lepszą i cichszą centralę?
Kanały zalewane w stropach, czy po "wolnym" ?
tak myslałem ze LUNA tego nie uciągnie co Pan proponuje?co do kanałów to chodziło mi o pionowe ktore sa zalewane w stropach ,Pan wybaczy ale czasami moge czegos nie zrozumiec...zalezy mi na gwc latem wiec trudno bedzie to wszystko wyposrodkować tym bardziej ze bede miał problem z maskowaniem systemu went.zastanawiałem sie tez nad prostkątnymi przewodami w mieszkaniu nie moge miec karton gipsowTomasz_Brzeczkowski pisze:Bu takie gwc działało, nawet cokolwiek, musi być minimum 500m3/h przy 200Pa,
nie wiem czy tak przez forum na raty wszystko Panu wytłumacze jak to wyglada w moim domu i jakie rozwiazanie było by najlepszebzyk1 pisze:tak myslałem ze LUNA tego nie uciągnie co Pan proponuje?co do kanałów to chodziło mi o pionowe ktore sa zalewane w stropach ,Pan wybaczy ale czasami moge czegos nie zrozumiec...zalezy mi na gwc latem wiec trudno bedzie to wszystko wyposrodkować tym bardziej ze bede miał problem z maskowaniem systemu went.zastanawiałem sie tez nad prostkątnymi przewodami w mieszkaniu nie moge miec karton gipsowTomasz_Brzeczkowski pisze:Bu takie gwc działało, nawet cokolwiek, musi być minimum 500m3/h przy 200Pa,
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dlatego, gdy sprawy dotyczą szczegółów, lepiej zadzwonić.
to po proszę o jakis namiar na Pana? wojtek.kozlowski@onet.eu.
Jaka jest dokładna średnica zewnętrzna tych kanałów ? bo bym przygotował już jakiś przepust przez ścianę ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Ja używam takich jak trzecia z lewej
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

200mm na zewnątrz
Panie Tomaszu jutro do pana zadzwonie,pozdrawiam.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dlatego, gdy sprawy dotyczą szczegółów, lepiej zadzwonić.
Panie Tomaszu, które rozwiązanie jest bardziej kożystne
1. centrala w piwnicy, ok 10m czerpni, ok 3m kanały do skrzynek i dosyć długie kanały rozprowadzające max 12-14m
2. centrala nad poddaszem , ok 2-3 m do skrzynek, kanały rozprowadzające max 8-10m,
2a) czerpnia w dół przez piwnicę ok 20m długości
2b) czerpnia na poddaszu 3-5m
czy robiąc centrale na poddaszu opłaca się jechać z czerpnią przez piwnice w celu uzyskania czegoś w rodzaju GWC ?
1. centrala w piwnicy, ok 10m czerpni, ok 3m kanały do skrzynek i dosyć długie kanały rozprowadzające max 12-14m
2. centrala nad poddaszem , ok 2-3 m do skrzynek, kanały rozprowadzające max 8-10m,
2a) czerpnia w dół przez piwnicę ok 20m długości
2b) czerpnia na poddaszu 3-5m
czy robiąc centrale na poddaszu opłaca się jechać z czerpnią przez piwnice w celu uzyskania czegoś w rodzaju GWC ?
Zyski z takiego "GWC" będą generowały większe koszty.
czyli lepiej wrzucić centrale nad poddasze, tak aby czerpnia była jak najkrótsza? czy po prostu zaciągać powietrze z poddasza ?
Czy centrala może stać w nieogrzewanym pomieszczeniu ?
Forumowicze proszę o poradę i wymianę doświadczeń:
Dom parterowy bez GWC,125 m2 wys. 2,7 m, 3 osoby, system Smartflex,kanały ukryte w styropianie na stropie 2x10cm
1) Centrala: obrotowa vs przeciwprądowy
2)obrotowy EKOZEFIR EKOZEFIR: RO-SPE 200, Z nagrzewnicą elektryczna 6070 zł., podobno nigdy nie zamarza,
przeciwprądowy RP-350-UPE (sprawność 91%), sterownik DIGITAL-E - 7895 zł
krzyżowy RK-200-UPE, RK-200-KPE, sterownik STANDARD
Sprawność 80% - cena 5280 zł,
Sprawność 76% - cena 5080 zł
Zamiana na sterownik DIGITAL-E - 865 zł
Wbudowane obejście wymiennika ciepła - 880 zł
Wkład letni - 295 zł
ZEHNDER 350VV luxe ze sterownikiem EASE - 9800
WSZYSTKIE CENY PLUS 8% VAT, proszę o opinie na temat powyższych central, co sądzicie o EKOZEFIR-ach, wydaje się, że mają dobre podzespoły
3) z moich obliczeń wynika że: przy 160mm od czerpni, aby uzyskać odpowiednie prędkości należy zastosować kanały 63mm zewnętrzny wymiar, 10 kanałów nawiewowych i 9 wywiewowych, czy lepiej może zrobić wszystko na 75mm??
Czekam na odpowiedzi
Dom parterowy bez GWC,125 m2 wys. 2,7 m, 3 osoby, system Smartflex,kanały ukryte w styropianie na stropie 2x10cm
1) Centrala: obrotowa vs przeciwprądowy
2)obrotowy EKOZEFIR EKOZEFIR: RO-SPE 200, Z nagrzewnicą elektryczna 6070 zł., podobno nigdy nie zamarza,
przeciwprądowy RP-350-UPE (sprawność 91%), sterownik DIGITAL-E - 7895 zł
krzyżowy RK-200-UPE, RK-200-KPE, sterownik STANDARD
Sprawność 80% - cena 5280 zł,
Sprawność 76% - cena 5080 zł
Zamiana na sterownik DIGITAL-E - 865 zł
Wbudowane obejście wymiennika ciepła - 880 zł
Wkład letni - 295 zł
ZEHNDER 350VV luxe ze sterownikiem EASE - 9800
WSZYSTKIE CENY PLUS 8% VAT, proszę o opinie na temat powyższych central, co sądzicie o EKOZEFIR-ach, wydaje się, że mają dobre podzespoły
3) z moich obliczeń wynika że: przy 160mm od czerpni, aby uzyskać odpowiednie prędkości należy zastosować kanały 63mm zewnętrzny wymiar, 10 kanałów nawiewowych i 9 wywiewowych, czy lepiej może zrobić wszystko na 75mm??
Czekam na odpowiedzi
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Te ceny, rozumiem razem z kanałami, skrzynkami i anemostatami?
bo
Bardzo dobra centrala to kwestia 5000zł brutto 23%
Kanały PE ( do zalewania) i skrzynki na dom 125m2 to 3500zł
bo
Bardzo dobra centrala to kwestia 5000zł brutto 23%
Kanały PE ( do zalewania) i skrzynki na dom 125m2 to 3500zł
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Centrala rurką odprowadza wodę, jak woda w rurce zamarznie, nieszczęście gotowe. Jeżeli na mrozie to może rotor.RobertKGB pisze:czyli lepiej wrzucić centrale nad poddasze, tak aby czerpnia była jak najkrótsza? czy po prostu zaciągać powietrze z poddasza ?