Awaria centralnego odkurzacza
Awaria centralnego odkurzacza
Witam.
Potrzebuje pomocy.
Mieszkam od 3 lat w nowo wybudowanym domu. Mam centralny odkurzacz Duo Vac Symphonia 523E.
Do tej pory działał bez zarzutu i ... w sobotę podczas odkurzania z jednostki centralnej zaczął wydobywać się dym. Odkurzacz mam umieszczony w garażu na ścianie ocieplonej styropianem. Dym i smród był niesamowity. Odłączyłem wszystko co można było. Dym wydostawał się z odkurzacza. Zdjąłem więc cała jednostkę ze ściany a ... wcześniej odciąłem rurę odprowadzającą powietrze na zewnątrz bo to z niej głównie wydobywał się dym a nie mogłem jej zdemontować.
Odkręciłem górna klapę, odłączyłem kable od silnika a następnie wyjąłem go. Był gorący a uszczelki które go amortyzowały i trzymały stopiły się. Próbowałem pokręcić turbiną ale stawiała opór. Zdjąłem więc pokrywy i okazało się że obie turbiny trąc o obudowę nabierały temperatury i stąd ten dym.
Oczywiście turbiny są do wyrzucenia i tu mój problem. "Przeryłem" cały internet oraz wszystkie zakłady napraw jakie znałem i nikt nie ma takich turbin. Zaproponowano i kupno nowego silnika ale przecież mój jest dobry a ja wydałem fortunę na ten sprzęt ... Pomóżcie. Może ktoś regeneruje takie rzeczy, może komuś spalił się silnik a turbiny są dobre.
Potrzebuje pomocy.
Mieszkam od 3 lat w nowo wybudowanym domu. Mam centralny odkurzacz Duo Vac Symphonia 523E.
Do tej pory działał bez zarzutu i ... w sobotę podczas odkurzania z jednostki centralnej zaczął wydobywać się dym. Odkurzacz mam umieszczony w garażu na ścianie ocieplonej styropianem. Dym i smród był niesamowity. Odłączyłem wszystko co można było. Dym wydostawał się z odkurzacza. Zdjąłem więc cała jednostkę ze ściany a ... wcześniej odciąłem rurę odprowadzającą powietrze na zewnątrz bo to z niej głównie wydobywał się dym a nie mogłem jej zdemontować.
Odkręciłem górna klapę, odłączyłem kable od silnika a następnie wyjąłem go. Był gorący a uszczelki które go amortyzowały i trzymały stopiły się. Próbowałem pokręcić turbiną ale stawiała opór. Zdjąłem więc pokrywy i okazało się że obie turbiny trąc o obudowę nabierały temperatury i stąd ten dym.
Oczywiście turbiny są do wyrzucenia i tu mój problem. "Przeryłem" cały internet oraz wszystkie zakłady napraw jakie znałem i nikt nie ma takich turbin. Zaproponowano i kupno nowego silnika ale przecież mój jest dobry a ja wydałem fortunę na ten sprzęt ... Pomóżcie. Może ktoś regeneruje takie rzeczy, może komuś spalił się silnik a turbiny są dobre.
-
alojzybubka
- Początkujący

Re: Awaria centralnego odkurzacza
z tego co się orientuje, dystrybutor tej marki w Polsce, TOPVAC daje na te łodkurzacze
25 lat gwarancji....
i kazali Ci nowy silnik kupić??
i kazali Ci nowy silnik kupić??
lipa chyba jakaś z tą gwarancją. chciałem się czegoś dowiedzieć to sprzedawca zmieniał temat, że niby jest nowy, że warunki gwarancji są w innym segragatorze itd...
Na odkurzacz jest 5 lat. Sęk w tym że sam go rozebrałeś czyli z automatu zrezygnowałeś z gwarancji. Pewnie 5letnia gwarancja też jest obwarunkowana jakimiś przeglądami a tych pewnie tez nie było. Więc zostaje kupno turbin i ich wymiana na własną rękę. Dodzwoń się do serwisu Huskyego i spróbuj dogadać się z serwisantem.
nie będę pisał o jaką firmę chodzi ale kolega miał odkurzacz z długą gwarancją i po 4 latach siadł silnik, w serwisie powiedzieli że jest pył w turbinie i nowy silnik 1280zł lub naprawa 180zł i to była cała gwarancja. Co o twoim odkurzaczu to ceny tych produktów u Polsce są jak BMW więc chyba powinni cię potraktować jak w serwisie BMW, czego ci życzę.
na moje definitywnie wina turbiny, termik nie zadziałał. Gwarancja powinna być bezproblemowa, chyba że coś wymyśli że za słaby do instalacji albo jakiś pył w środku.
Powiedz mu chłopie że otworzyłeś go bo dym leciał, bałeś się że się zapali i że to samo by zrobił.
Powiedz mu chłopie że otworzyłeś go bo dym leciał, bałeś się że się zapali i że to samo by zrobił.
Serwis odkurzaczy centralnych z Wrocławia. To do nich nr Tel 600-xxx-398 Pozdrawiam i życzę czystego domu
Widzę że serwis wszystkiego i na wszystkim. Tyle że posty sprzed roku!!!