Lustro okrągłe czy kwadratowe?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Lustro okrągłe czy kwadratowe?
Jakie lustro waszym zdaniem będzie najlepiej wyglądało w łazience. Okrągłe czy może jednak kwadratowe? Nie wiem na co się zdecydować i jak dobrać oświetlenie do okrągłego lub kwadratowego. Jak będzie praktycznie?
Re: Lustro okrągłe czy kwadratowe?
Mnie się wydaje, że przede wszystkim powinno się ocenić styl wyposażenia łazienki. Jeśli dominują baterie okrągłe (o obłych kształtach) to okrągłe może pasować, aczkolwiek to nie wyklucza powieszenia prostokrątnego. Z drugiej strony jednak okrągłe do kanciastej reszty to już mi średnio pasuje.
-
snowakowska
- Początkujący

Nie ma chyba znaczenia praktycznego kształt lustra, tylko jego wielkość i dostosowanie do wolnej przestrzeni na ścianie, na której będzie wisiało. Czysto estetyczne upodobanie jak na moje oko 
rabatybudowlane.pl
-
polakpotrafi
- 1 - ostrzeżenie!
Odpowiednie urządzenie własnej, nawet niewielkiej łazienki zapewni relaksujące chwile w miłej atmosferze. Aranżacja i projektowanie łazienki kojarzy się zwykle z doborem płytek o odpowiedniej kolorystyce, armatury łazienkowej i atrakcyjnych dodatków. Ciekawe ułożone ręczniki, czyste wnętrze, jasne oświetlenie łazienki głównie te opcje zwracają uwagę w pierwszej ocenie. Ale centralnym punktem każdej łazienki jest przecież lustro, które w połączeniu z właściwym oświetleniem ułatwi codzienną poranną toaletę.
- pilatesowa
- Początkujący

Moim zdaniem tutaj wiele czynników decyduje.
Przede wszystkim ogólny wystrój łazienki i to jaki faktycznie kształt lustra będzie tam pasował.
Do tego to również kwestia gustu, bo mi osobiście najbardziej podobają się właśnie prostokątne.
Przede wszystkim ogólny wystrój łazienki i to jaki faktycznie kształt lustra będzie tam pasował.
Do tego to również kwestia gustu, bo mi osobiście najbardziej podobają się właśnie prostokątne.
Ja zdecydowanie postawiłbym na kwadratowe, łatwiej w ogóle aranżować łazienkę jeśli wszystko "jako tako" ma kąty proste.
Osobiście wolę duże, kwadratowe lustra. A jeśli chodzi o lustro wpuszczone w płytki to uważam, że jest to dobry pomysł
-
michal_drzen
- Zainteresowany

w sumie o okrągłych i prostokątnych lustrach sporo osób się już wypowiedziało. Mnie podoba się ostatnio jeszcze inna forma lustra - np. 9 czy 8 małych kwadratów ułożonych w jeden duży lub w prostokąt. Chyba nawet ikea ma coś takiego. Ale to rozwiązanie raczej dla tych, którzy lustro w łazience traktują bardziej jako dekorację 

-
Verko meble
- Początkujący

- Kontakt:
Zdecydowanie kwadratowe lub prostokątne. Okrągłe bedzie przypominać styl klasyczny. W sumie jak kto woli.
meble na wymiar iława
-
GlazuraStrzelin
- Zaawansowany

Wszystko zależy,nie da się powiedzieć że okrągłe lub kwadratowe lustro będzie najlepsze zależne jest to od naszej koncepcji,aranżacji jak i samych kolorów w łazience.
-
michalszukowski
- Początkujący

Ja polecam proste i bardzo ładnie komponujące się lustro okrągłe: http://www.skapiec.pl/site/cat/2840/com ... #from35101
To ja też coś polecę - lustra ZIERATH.
http://www.lazienkizpomyslem.pl/Katalog/Lustra/
Może nie jestem modny ale mnie najlepiej przypadają do gustu gotowe komplety i w tym przypadku wybrałbym lustro z półką i oświetleniem. Widać od razu jak to wszystko razem się prezentuje a tak bym wybrał złe lusto pólka nie taka i oświetlenie źle dobrane.
-
GlazuraStrzelin
- Zaawansowany

Kwadratowe lustra w łazience jakoś do mnie nie przemawiają... Jeżeli już to prostokątne- ten wzór wydaje mi się najbardziej klasyczny i dobry,wiec warto się nad nim zastanowić.
Ja w łazience mam prostokątne, duże lustro wmontowane między płytki i szafki lustrzane po przeciwnej stronie łazienki:)