Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Jak Pan będzie robił coś w rodzaju gwc - to onyx clasik 550 jest bezkonkurencyjny.
Można powiedzieć, że to "kawałek GWC" , w związku z tym że centralę planuje w piwnicy, to muszę jakoś czerpnią wyjechać na zewnątrz , cały kanał będzie miał ok 10-12 m. Co do centrali to jeszcze się do Pana zgłoszę i to niebawem, liczę na to że dostarczy mi Pan jakiś zestaw lego do samodzielnego montażu
Jakiej średnicy czerpnię zrobić? Zwykłe rury kanalizacyjne PCV mogą być? czy będą jakiś zapach generować ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Firmom sprzedawać i montować rur które mają kontakt z powietrzem wentylacyjnym, bez atestu PZH lub IMM nie wolno. Fi jest 200mm a kanalizę... tylko na własne ryzyko.
Rozumiem, że są to po prostu sztywne rury z pcv DO WENTYLACJI fi200 ? Na zdjęciach wyglądają jak zwykłe rury kanalizacyjne stąd moje zdziwienie 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ja używam takich jak trzecia z lewej
Jak z dostępnością u nas ? Można to kupić w sklepach ? A może u Pana ?
Są jakieś gotowe systemy uszczelnienia przejść przez ścianę na zewnątrz ?
Są jakieś gotowe systemy uszczelnienia przejść przez ścianę na zewnątrz ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Są wszędzie . Pan wygoogluje rura do gwc i "grafika"
-
perm
Taaa, szczególnie pełno jest paroszczelnych przepustów dla instalacji wszelakich. A jakie tanie jak się już na nie trafi!Tomasz_Brzeczkowski pisze:Są wszędzie . Pan wygoogluje rura do gwc i "grafika"
Nie o zdjęcia mi chodzi, chce kupić gotowy produkt.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Są wszędzie . Pan wygoogluje rura do gwc i "grafika"
Od 2 tygodni próbuje coś takiego kupić i co? rury do kabli lub drenarki próbują mi wcisnąć , tak samo jak kompletny system foli kubełkowej - niestety w Polsce niedostępny , baa.. wentylację to chciałem nawet od Pana kupić i co? również lipa , brak odezwu na maila.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Maila nie widziałem, a omawiać pewne szczegóły lepiej telefonicznie.
Wygoogowałem rurę i jest http://www.went-dom.pl/produkty/rekuper ... wego_50mb/
mogę Panu kupić, bo to sąsiedzi. z tym że jak pisałem te kanały nie są tanie.
Wygoogowałem rurę i jest http://www.went-dom.pl/produkty/rekuper ... wego_50mb/
mogę Panu kupić, bo to sąsiedzi. z tym że jak pisałem te kanały nie są tanie.
a ja zakupy wczoraj zrobiłem w biedronce i polecam mają taką ciecz w puszce podobną do piwa za 1,49 !!! szok
jak by ktoś chciał się napić polecam www.biedronka.pl
jak by ktoś chciał się napić polecam www.biedronka.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przecież oni się na tym nie znają - Pan zobaczy, ze robią na blaszanych przewymiarowanych kanałach! Będą duże opory i głośniejsze przepływy, a poza tym zapewne drogo.lolek112 pisze:ja wentylacje mechaniczną robiłem w firmie AirSystem, tutaj jest ich strona: http://www.air-system.pl i jestem bardzo zadowolony, nie musiałem się bawić i szybko mi wykonali :)
Mogliby choć zobaczyć jakie kanały zalecają producenci sprzedawanych przez nich central. Wiedza i myslenie nawet przy wentylacji się przydaje!!!
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
lolek112 opowiada głupoty.lolek112 pisze:ja wentylacje mechaniczną robiłem w firmie AirSystem, tutaj jest ich strona: http://www.air-system.pl i jestem bardzo zadowolony, nie musiałem się bawić i szybko mi wykonali
Z innego forum, gdzie dopiero myśli, a nie zrobił.
Myślę o firmie airsystem: http://air-system.pl| Dodano: 1 maj 2014, 19:05
dwa wpisy i 0,6 zł zarobione
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
Witam,mam dom z lat 70-tych ,piwnica,parter,pietro,w sumie sa to dwa mieszkania ok 50 metrów kazde (parter i pietro) myslałem o LUNIE 200,ktora stała by w piwnicy a tam sa kanały wentylacyjne wiec tak myslałem ze po prowadze w nich przewody ktos kiedys pisał o tym na forum ale nie wiem jak dostosować obieg tak aby wydajniejszy był na pietrze niz na parterze,dlatego prosze o pomoc od A do Z,
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Widział Pan kiedyś LUNE - będzie tam tyle miejsca?bzyk1 pisze:Witam,mam dom z lat 70-tych ,piwnica,parter,pietro,w sumie sa to dwa mieszkania ok 50 metrów kazde (parter i pietro) myslałem o LUNIE 200,ktora stała by w piwnicy a tam sa kanały wentylacyjne wiec tak myslałem ze po prowadze w nich przewody ktos kiedys pisał o tym na forum ale nie wiem jak dostosować obieg tak aby wydajniejszy był na pietrze niz na parterze,dlatego prosze o pomoc od A do Z,
Jakie kanały Pan planuje, by wytłumić lunę?