kanał o którym pisał TB ma 75 po zewnątrz a 63 w środkuadilublin pisze:O to mi chodziłojeszcze tylko drobne sprawy:
1) W takim razie jaka będzie prędkość w kanałach 75mm? pisał Pan o 63mm...
Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Sam robię wentylację mechaniczną
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

ONYX 250 premium!!!, Flexit UNI2, Vasco 400 Comair HRUC-380-EASY - ogólnie to ciche ciężkie centrale - Nie te styropianowe.adilublin pisze:O to mi chodziło :) jeszcze tylko drobne sprawy:
1) W takim razie jaka będzie prędkość w kanałach 75mm? pisał Pan o 63mm...
2) jaką wydajność centrali minimalną powinienem zastosować? 300 m3, 350m3 czy może 400m3 ?
3) centrale w przedziałach brutto...powiem tak zapewne chciałbym wydać jak namniej, choć jakość ma dla mnie duże znaczenie, powiedzmy, że max 8000-9000 brutto, jak jest coś tańszego choć np. podobnego technicznie do centrali za 8000 to poproszę, potrzebuję doradztwa jaką centralę wybrać, aby miała min. 90% sprawności, ogarnęła wydajność mojego budynku, dobre silniki, cicha, w miarę bezawaryjna, pewnie każdy chce podobnie...
Witam
Proszę o ocenę projektu wentylacji domu o powierzchni 140m2. Planowana centrala Onyx Dream 200 kanały 75/63, 2 skrzynki rozdzielcze 1x160 / 7x75. Dylemat mam na poddaszu gdzie są 4 pojedyńcze nawiewy fi 80 i jedn potrójny wywiew fi 160 w lazience. Czy tak zostawić czy może dać dwa anemostaty fi125 do których będą podłączone dwa przewody 75 (czyli łacznie byłoby 4 przewody 75 w łazience) w łazience na piętrze.

Proszę o ocenę projektu wentylacji domu o powierzchni 140m2. Planowana centrala Onyx Dream 200 kanały 75/63, 2 skrzynki rozdzielcze 1x160 / 7x75. Dylemat mam na poddaszu gdzie są 4 pojedyńcze nawiewy fi 80 i jedn potrójny wywiew fi 160 w lazience. Czy tak zostawić czy może dać dwa anemostaty fi125 do których będą podłączone dwa przewody 75 (czyli łacznie byłoby 4 przewody 75 w łazience) w łazience na piętrze.

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

jak bym sobie robił to:hektor80 pisze:Witam
W salonie rozbiłbym na dwa nawiewy ( by za mocno nie dmuchało)
Dołożyłbym nawiew w garderobie ( skrzynka i tak jest na 8x75/63)
W obu łazienkach dałbym potrójne a w kuchni podwójne ( zapewne w kuchni będzie okap)
Przy 8 nawiewach nie ma potrzeby zwiekszenia srednicy ze 160 na 180? (8x31,15=248cm2)Tomasz_Brzeczkowski pisze: jak bym sobie robił to:
W obu łazienkach dałbym potrójne a w kuchni podwójne ( zapewne w kuchni będzie okap)
Przy wyjściu z centrali Onyx 125mm nie będzie problemu?
I czy nie będzie problemu z tym ze na dole będzie 5 wywiewów a tylko 3 nawiewy?
Tak, w kuchni będzie okap
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie - cienkie kanały nie generują szumów.hektor80 pisze:Przy 8 nawiewach nie ma potrzeby zwiekszenia srednicy ze 160 na 180? (8x31,15=248cm2)Tomasz_Brzeczkowski pisze: jak bym sobie robił to:
Przy wyjściu z centrali Onyx 125mm nie będzie problemu?
I czy nie będzie problemu z tym ze na dole będzie 5 wywiewów a tylko 3 nawiewy?
Tak, w kuchni będzie okap
A wentylacja jest domu, nie góry i dołu, nie są to oddzielne mieszkania. W większości domów na górze jest przewaga pokojów ( nawiewów) . 100-130m3/h to tak niewiele, że nic Pan nie będzie odczuwał, to ledwo "bździ" z anemostatów.
-
mariuszmic
- Początkujący

Witam ponownie już prawie wszystkie wątpliwości mam rozwiane.
Moja WM będzie na kanałach PE-FLEX 75 ze względu na możliwość ukrycia kanałów w warstwie styropianu pod wylewką - dom z użytkowym poddaszem, na poddaszu pięć nawiewów i dwa wyciągi

na parterze trzy nawiewy i trzy wyciągi, dwa nawiewy do piwnicy

W sumie będą dwie skrzynki rozdzielcze 10x75/200- jedna na nawiew i jedna na wyciąg.
Centrala onyx 550 umieszczona na strychu.
Pozostaje jedno pytanie gdzie umieścić skrzynki, bo jeśli będą na poddaszu (strychu) to przewody do anemostatów na parterze będą o ok 2,5 m dłuższe. Zastanawiałem się nad zastosowaniem rozdzielacza przelotowego nad poddaszem potem rura do drugiego rozdzielacza stropowego parteru ale ktoś wspominał że powietrze ucieka po najmniejszej lini więc parter będzie słabiej wentylowany. Miał ktoś taki dylemat??
Moja WM będzie na kanałach PE-FLEX 75 ze względu na możliwość ukrycia kanałów w warstwie styropianu pod wylewką - dom z użytkowym poddaszem, na poddaszu pięć nawiewów i dwa wyciągi

na parterze trzy nawiewy i trzy wyciągi, dwa nawiewy do piwnicy

W sumie będą dwie skrzynki rozdzielcze 10x75/200- jedna na nawiew i jedna na wyciąg.
Centrala onyx 550 umieszczona na strychu.
Pozostaje jedno pytanie gdzie umieścić skrzynki, bo jeśli będą na poddaszu (strychu) to przewody do anemostatów na parterze będą o ok 2,5 m dłuższe. Zastanawiałem się nad zastosowaniem rozdzielacza przelotowego nad poddaszem potem rura do drugiego rozdzielacza stropowego parteru ale ktoś wspominał że powietrze ucieka po najmniejszej lini więc parter będzie słabiej wentylowany. Miał ktoś taki dylemat??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Instalacja na dwóch skrzynkach jest bardzo trudna do wykonania, by nie napisać "dobrze się nie da"
Na dole salon kuchnia... brak drzwi. Na górze, pozamyka Pan drzwi w sypialniach, zwiększając opory przepływu na górnej skrzynce i tylko dół będzie wentylowany.
Może lepiej, gdy bardzo krótki wychodzi kanał, bo nie da rady inaczej, dołożyć "zakręt" Taki kąt 90' to jak 3mb kanału.
Na dole salon kuchnia... brak drzwi. Na górze, pozamyka Pan drzwi w sypialniach, zwiększając opory przepływu na górnej skrzynce i tylko dół będzie wentylowany.
Może lepiej, gdy bardzo krótki wychodzi kanał, bo nie da rady inaczej, dołożyć "zakręt" Taki kąt 90' to jak 3mb kanału.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Na dwóch skrzynkach się raczej nie uda. Na dole salon i aneks, czyli nawiew i wywiew bez drzwi . Na górze gdy Pan zamknie drzwi w pokojach i łazience, wszystko pójdzie dolną skrzynką. Ja bym dał jedną skrzynkę i zrobił zakręty na najkrótszych kanałach - 90'=3mb
Panie Tomaszu , mam przez to rozumieć że nie powinno się robić dwóch skrzynek na jednej centrali , tzn parter jedna skrzynka i poddasze druga? U mnie są za duże odległości aby rozprowadzić wszystko z jednej skrzynki. Tak jeszcze przy okazji , jakie mamy rodzaje skrzynek ze względu na ilość wyjść ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak nie ma innego wyjścia, to się robi na dwóch skrzynkach. Tylko trudno jest przewidzieć czy obie skrzynki będą działać. Dlaczego mała (wentylacyjna ) ilość powietrza ma nie przelecieć przez bliższą skrzynkę? Co zmusi powietrze do przejścia przez drugą skrzynkę?RobertKGB pisze:Panie Tomaszu , mam przez to rozumieć że nie powinno się robić dwóch skrzynek na jednej centrali , tzn parter jedna skrzynka i poddasze druga? U mnie są za duże odległości aby rozprowadzić wszystko z jednej skrzynki. Tak jeszcze przy okazji , jakie mamy rodzaje skrzynek ze względu na ilość wyjść ?
Na poddaszu potrzebuje 5 a na parterze 4 nawiewy, są takie duże skrzynki ? jeśli bym umieścił skrzynkę na wysokości stropu między pietrem a poddaszem do do nawiewów na poddaszu mam od 8 do 12 m to chyba trochę dużo? Co w takim wypadku ? trzeba stosować dwie centrale? osobna na każda kondygnację ?
Panie Tomaszu proszę o rzucenie okiem na poniższy schemat rozmieszczenia i ewentualnie przedstawić swoją wersję zmian. W domu będzie mieszkać 3 osoby (przynajmniej na razie), dom parterowy, kanały 75mm ukryte w styropianie na stropie 2x10 cm (warstwa styro), poniżej kilka spraw:
1) czy zasadnym jest, aby instalacja miała więcej nawiewanego powietrza (łatwiejsze rozpalanie w kominku itp.)
2) przy rekuperacji lepszy okap kuchenny pod komin wentylacyjny czy tylko z filtrem węglowym? osobiście raczej skłaniałbym się ku węglowemu
3) czerpnia bardziej w podbitce czy ścienna? jeśli podbitka to jak najlepiej zaizolować kanał z czerpni do rekuperatora, który idzie przez poddasze nieużytkowe?
4) jeśli chodzi o kanały od reku do skrzynek rozdz...mają wchodzić od parteru przez strop i bezpośrednio do skrzynki od dołu i cała skrzynka ładnie mieści się w warstwie styro, czy może skrzynka leży na stropie i kanał od reku przechodzi przez strop i do skrzynki z boku lub od góry, czy ma to jakieś większe znaczenie?
5) czy taka instalacja powinna być cicha?
Pomieszczenia:
Łazienka mała - 3,86 m2
Łazienka duża - 9,03 m2
kuchnia - 8,11 m2
salon + jadalnia - 32,77 m2
komunikacja - 15,21
garderoba - 5,61 m2
pokoje 3 szt - każdy po 14,68 m2
sień - 4,57 m2

1) czy zasadnym jest, aby instalacja miała więcej nawiewanego powietrza (łatwiejsze rozpalanie w kominku itp.)
2) przy rekuperacji lepszy okap kuchenny pod komin wentylacyjny czy tylko z filtrem węglowym? osobiście raczej skłaniałbym się ku węglowemu
3) czerpnia bardziej w podbitce czy ścienna? jeśli podbitka to jak najlepiej zaizolować kanał z czerpni do rekuperatora, który idzie przez poddasze nieużytkowe?
4) jeśli chodzi o kanały od reku do skrzynek rozdz...mają wchodzić od parteru przez strop i bezpośrednio do skrzynki od dołu i cała skrzynka ładnie mieści się w warstwie styro, czy może skrzynka leży na stropie i kanał od reku przechodzi przez strop i do skrzynki z boku lub od góry, czy ma to jakieś większe znaczenie?
5) czy taka instalacja powinna być cicha?
Pomieszczenia:
Łazienka mała - 3,86 m2
Łazienka duża - 9,03 m2
kuchnia - 8,11 m2
salon + jadalnia - 32,77 m2
komunikacja - 15,21
garderoba - 5,61 m2
pokoje 3 szt - każdy po 14,68 m2
sień - 4,57 m2

bardziej czytelnie...

Panie Tomaszu. Ekipa rusza ze ścianami piwnicy i muszę wyprowadzić czerpnie powietrza na zewnątrz, planuję przejechać pod garażem , który nie jest podpiwniczony i jakieś 2m od domu wyjechać nad grunt, nie mam jeszcze wybranej centrali. Z czego i jakiej średnicy najlepiej zrobić tą czerpnię , tak aby była najbardziej uniwersalna ?