Ogrzewanie domu z bali
Ogrzewanie domu z bali
Witam. Interesuje mnie budowa domu z bali, parterowego+poddasze, z kominkiem, ale bez piwnicy, takiego jak projekt TPZ-796. Na działce nie mam gazu, tylko woda i prąd. Jak ogrzewać taki dom? Czy robi się jakaś instalację wykorzystującą kominek, czy też montuje obok domu komórkę z piecem grzewczym, czy też pozostaje jedynie opcja ogrzewania elektrycznego? Nie interesują mnie raczej drogie w instalacji rozwiązania typu pompy ciepła/kolektory słoneczne.
Pozdrawiam,
Feliks
Pozdrawiam,
Feliks
Re: Ogrzewanie domu z bali
Proszę zapoznać się z tymi informacjami. Mam nadzieję, że będą pomocne.
http://ekomama.pl/?p=3229
http://ekomama.pl/?p=3229
Ciekawe to ogrzewanie elektryczne podczerwone, ale czy nie ma jakiegoś systemu, który pozwoliłby mi rozpalić w kominku i aby ciepło z kominka rozeszło się po innych pokojach (jakiś system rurek z wodą okrążających dom)?
Systemy to są, ale kosztowne i wymagające ciągłej obsługi. Bogatemu wszystko wolno... 
feliks314 dostał już propozycję tańszego systemu grzewczego i bezobsługowego, ale on poszukuje droższego i mało komfortowego. Cóż poradzić?
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
-
Marek Szponder
- Początkujący

Witam ,przed wyborem systemu ogrzewania myśle ze warto zapoznać ze stroną www.drkurek.pl.Pozdrawiam Marek
-
ZPH Galant
- Zainteresowany

- Kontakt:
Jeżeli ma to być tanie ogrzewanie to można zainstalować kominek. Teraz można kupić kominek z wkładem z płaszczem wodnym, który oszczędza opał. Można go połączyć poprzez rury do innych pomieszczeń. Nie mam jednak pewności czy to wystarczy.
Można jeszcze taniej, montując niecentralny system ogrzewania.
Instalacja z lutego 2014 Budy Zaklasztorne

Instalacja z lutego 2014 Budy Zaklasztorne

O ogrzewaniu domu z bali dużo dowiesz się z tej strony: http://www.polskadrewniana.pl/kominki-piece Zastosowanie kominka, to nie tylko wygoda, ciepło, ale i walory estetyczne.
Ładne te kominki. Idealnie nadająsię do 200 letnich domów w skansenach i muzeach wsi polskiej.
-
Budowlaniec_warszawski
- Początkujący

- Kontakt:
Hahahaah 
Dziękuję za wiadomość i zainteresowanie projektem domu z bali TPZ-796. Na działce bez gazu ogrzewanie można zrealizować na kilka sposobów. Kominek z systemem dystrybucji gorącego powietrza (DGP) to niedrogie rozwiązanie, pozwalające na rozprowadzenie ciepłego powietrza do innych pomieszczeń. Inną opcją jest kominek z płaszczem wodnym, który podgrzewa wodę dla grzejników lub ogrzewania podłogowego. Można też rozważyć elektryczne ogrzewanie podłogowe, choć jego koszty eksploatacyjne mogą być wyższe. Alternatywą jest kocioł na paliwo stałe (np. drewno, pellet) zainstalowany w specjalnej komórce obok domu.
Polecam serwis projektydomowzbali.pl, gdzie znajdą Państwo więcej informacji o projekcie TPZ-796 oraz inne projekty domów z bali. W razie pytań, proszę o kontakt. Chętnie pomogę w wyborze najlepszego rozwiązania.
Polecam serwis projektydomowzbali.pl, gdzie znajdą Państwo więcej informacji o projekcie TPZ-796 oraz inne projekty domów z bali. W razie pytań, proszę o kontakt. Chętnie pomogę w wyborze najlepszego rozwiązania.