Wentylacja pod dachówką

Jak dobrać właściwe izolacje do ocieplenia dachu, jaki materiał izolacyjny wybrać? Wełna mineralna a może styropian?

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Gosia
Aktywny
Aktywny

Wentylacja pod dachówką

Post autor: Gosia »

Bardzo proszę o uwagi na temat wentylacji-wietrzenia dachu,przeczytałam na forum Muratora wypowiedz forumowicz,która zwaliła mnie z nóg-wentylacja to bzdura!!!
dachy to moja pasja nie mogę uwierzyc,że takie rzeczy można wypisywac-przecież to czytają potencjali inwestorzy,ludzie ,którzy-niestety - tam szukają wskazówek a może nie mam racji, a może racji nie mają producenci,którzy tak wielką wagę przywiązują do "cugu" pod dachówką?
Bardzo jestem ciekawa waszych opinii.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcinradom
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: marcinradom »

wentylacja połaci dachowej to rzecz niezbędna.
pozdrawiam

Gosia
Aktywny
Aktywny

:lol: dzięki- zajrzyj na forum muratora :coś na temat dachówka ceramiczna czy cementowa - pisze Damian Budowniczy
Pozdrawiam

Gosia
Aktywny
Aktywny

to jest post:dlaczego dachówka ceramiczna jest lepsza od cementowej.

Awatar użytkownika
marcinradom
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Gosia pisze:to jest post:dlaczego dachówka ceramiczna jest lepsza od cementowej.
ja uważam wręcz odwrotnie. dyskusje na ten temat prowadziliśmy już na tym forum.
pozdrawiam

to forum muratora jest jakieś mało przejrzyste.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Ten facet ma wiedzę handlową i zielonego pojęcia o funkcjonowaniu dachu. Brak wentylacji połaci dachowej to szybka degradacja pokrycia. Pozdrawiam.

Gosia
Aktywny
Aktywny

:lol: O rany, ale ten facet podaje się za doradcę technicznego.A nawet jeśli to handlowiec to ile szkody wyrzadza inwestorom i producentom.
Przykro- ale tekst postów ktoś powinien kontrolować i te najbardziej szkodliwe usunąć.
Bo to nie jest kwestia czy dachówka ceramiczna czy cementowa,czerwona czy czarna,folia czy papa - to jest żywotność dachówki!!!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcinradom
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

może nie dachówki a elementów drewnianych znajdujących sie pod pokryciem. nie zmienia to faktu, że doradza błędnie.
pozdrawiam

Gosia
Aktywny
Aktywny

W wielu gwarancjach na dachówkę jest napisane ,że podstawą do rozpatrywania gwarancji jest spełnienie warunków właściwego montażu - a to m.in. norma 1304,podstawa to wentylacja pod dachówką bo dachówka ceramiczna "łapie "wilgoć z powietrza,jak nie ma wetylacji to niestety...
Pozdrawiam

runcajs1967
Aktywny
Aktywny

Post autor: runcajs1967 »

Na wesoło:
co niektórzy myślą że jak zrobią termos bez wejścia i wyjścia powietrza to będzie cieplej, później narzekają na wykonawców że to oni są winni

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Na smutno... niestety. Wentylacja kalenicowa jest nad "termosem " , w termosie jest wentylacja domowa !. . By wilgoci w wełnie nie było daję się hydroizolację od spodu. Dlaczego wentylacja kalenicowa jest ważna? Otóż kiedyś były strychy teraz poddasza są użytkowe i najczęściej są tam sypialnie. Wentylowana kalenica odprowadza ogromne ilości ciepła z rozgrzanego latem pokrycia dachu, znacznie obniżając temperaturę w pokojach poddasza. Po zaklejeniu taśmą "wylotu" http://www.isola.no/produkter/taktilbeh ... fil_lufter
temperatura w pokoju na poddaszu wzrosła o 4stC po 1h przy 20 cm wełny (upał w południe)

tomasz_z
Aktywny
Aktywny

Post autor: tomasz_z »

T.Brzeczkowski pisze: By wilgoci w wełnie nie było daję się hydroizolację od spodu.
Smutne to to, co kolega pisze.
Jaka hydroizolacja? Człowieku, naucz się choć nazewnictwa fachowego, jak już wykształcenia mieć nie możesz i wiedzy.
Hydroizolacja.... bo pęknę? Może z folii w płynie lub z epoksydu? Przeciwko jakiej wodzie?

A może paroizolacja? Czy kolega różnic nie widzi?
Gosia pisze: Przykro- ale tekst postów ktoś powinien kontrolować i te najbardziej szkodliwe usunąć.
Mówiąc o usuwaniu szkodliwych postów, jak napisała Gosia to mogę wskazać niektóre warte usunięcia.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2007, 22:29 przez tomasz_z, łącznie zmieniany 1 raz.
follow the white rabbit...

runcajs1967
Aktywny
Aktywny

Post autor: runcajs1967 »

Dlaczego wentylacja kalenicowa jest ważna?

Wentylacja kalenicowa nic nie załatwi jak jest brak wejścia powietrza,
Gosiu sama wiesz że wszelkie gwarancję są napisane by ich "nie było"
Nieraz tłumaczy się "gościowi" zrób tak lecz on ma kolegów, znajomych lub naczyta się pisemek pobieżnie i uważa się za "fachurę"

przemol
Aktywny
Aktywny

Post autor: przemol »

czasem myśle, że jeśli stosujemy przegrode paroizolacyjną tak jak powinna byc to pary nie powinno byc ale woda zwłaszcza para w. ślepa nie jest i zawsze znajdzie miejsce. czy nie myślicie że teoretycznie tak powinno byc? ( przy założeniu że szczelnie jest jak cholera). gorzej z praktyka.

Raina
Początkujący
Początkujący

Post autor: Raina »

Tomaszu Z usunąć posty TAAAAAKKK. Wszystkie z Twoim podpisem. :twisted:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dachy”