strop kleina a stół bilardowy

Przystępując do budowy, marzymy o idealnym domu. Niestety realia często są inne, a błędy budowlane są zmorą wielu inwestorów. Poradź się jak uniknąć błędów, na co zwrócić uwagę i co zrobić, żeby Twój dom rzeczywiście był idealny.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Lukasz89
Początkujący
Początkujący

strop kleina a stół bilardowy

Post autor: Lukasz89 »

Witam wszystkich forumowiczów

Z uwagi na to że w kwestiach fizyki i budownictwa nie jestem zbyt obeznany chciałbym się poradzić na tym forum
Otóż w około 30 letnim domu mam strop typu kleina dwuteowniki 120 ipe( ułożone są co ok 105 cm i zbrojone w poprzek drutem fi 12 co 35 cm i wzdłuż belek fi 10 co 35cm (kratownica) -wszystkie druty są zbrojeniowe karbowane i to wszystko zalane betonem. Tak szczerze to zastanawiam się dlaczego nie zastosowano zwykłego dwuteownika ipn tylko ipe ale to już nieważne xD. Przechodząc do sedna na 1 piętrze mam pokój 5,5 na 4,3 m ten wymiar pasuje idealnie do wstawienia stołu bilardowego no i oczywiście pytanie które na pewno nikogo nie zdziwi " czy strop wytrzyma?" Na dole 2 metry od ściany zewnętrznej przechodzi ściana nośna wewnętrzna 24 cm z pustaka żużlowego alfa czyli rozpiętość stropu wynosi 2 metry i 3,5m (wydaje mi się że to nie jest dużo) waga porządnego stołu do bilarda to jakieś 400 kg plus 4 graczy wokół stołu co może razem dawać ok 800 kg sam nie jestem chudzielcem gdyż ważę ok 100 kg :D Dodam jeszcze że kiedy próbowałem poskakać po stropie nie było żadnych niepokojących drgań a jak już wspomniałem trochę ważę dodam jeszcze , że wzdłuż belek idą legary na których są położone deski. Może za dużo oczekuje ale chciałbym żeby ktoś podał mi chociaż przbliżoną wytrzymałość tego stropu biorąc pod uwagę najsłabszy beton z betoniarki z tamtych lat b 10 lub 12 i czy nie znajdę się z tym stołem na parterze kiedy wypijemy kilka piw i zaczniemy tańczyć rumbe :D
Łukasz

Lukasz89
Początkujący
Początkujący

Re: strop kleina a stół bilardowy

Naprawdę nikt się nie orientuje?
Łukasz

oleyu
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: oleyu »

Jeżeli maksymalna rozpiętość wynosi 3,5m to na pewno wytrzyma.

Lukasz89
Początkujący
Początkujący

Dzięki za poradę "okeyu" tak mi się wydawało ale wolałem się upewnić. Stół już stoi akurat wyszło tak że 2 nogi stoją na ścianie nośnej czyli obciążenie na strop to tylko 200 kg czyli po 100 kg na nogę,
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Błędy budowlane”