Z uwagi na to że w kwestiach fizyki i budownictwa nie jestem zbyt obeznany chciałbym się poradzić na tym forum
Otóż w około 30 letnim domu mam strop typu kleina dwuteowniki 120 ipe( ułożone są co ok 105 cm i zbrojone w poprzek drutem fi 12 co 35 cm i wzdłuż belek fi 10 co 35cm (kratownica) -wszystkie druty są zbrojeniowe karbowane i to wszystko zalane betonem. Tak szczerze to zastanawiam się dlaczego nie zastosowano zwykłego dwuteownika ipn tylko ipe ale to już nieważne xD. Przechodząc do sedna na 1 piętrze mam pokój 5,5 na 4,3 m ten wymiar pasuje idealnie do wstawienia stołu bilardowego no i oczywiście pytanie które na pewno nikogo nie zdziwi " czy strop wytrzyma?" Na dole 2 metry od ściany zewnętrznej przechodzi ściana nośna wewnętrzna 24 cm z pustaka żużlowego alfa czyli rozpiętość stropu wynosi 2 metry i 3,5m (wydaje mi się że to nie jest dużo) waga porządnego stołu do bilarda to jakieś 400 kg plus 4 graczy wokół stołu co może razem dawać ok 800 kg sam nie jestem chudzielcem gdyż ważę ok 100 kg