Jak dobrac grzejniki
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jak dobrac grzejniki
Za pare dni mam zamiar wziąsc sie za instalacje C.O. w mieszkaniu o pw.37 m2
Są w nim dwa pkoje o po 14m2 (kubatura 36,4m3) i 11m2 28,6m3
Łazienka o pow 3,2m2 k. 8,53m3 i kuchnia o pow4,6m2 k.7,22m3(kuchnia polączona jest z pzedpokojem o pow ok4m2
Pomieszczenia maja okolo 2,6metra wysokosci.
O Jakiej mocy grzejniki potrzebuje zeby mieszkanie bylo dobrze ogrzane i jakiego taniego producenta byscie polecili?
Z góry dziekuję za odpowiedz. Pozdrawiam
Są w nim dwa pkoje o po 14m2 (kubatura 36,4m3) i 11m2 28,6m3
Łazienka o pow 3,2m2 k. 8,53m3 i kuchnia o pow4,6m2 k.7,22m3(kuchnia polączona jest z pzedpokojem o pow ok4m2
Pomieszczenia maja okolo 2,6metra wysokosci.
O Jakiej mocy grzejniki potrzebuje zeby mieszkanie bylo dobrze ogrzane i jakiego taniego producenta byscie polecili?
Z góry dziekuję za odpowiedz. Pozdrawiam
Myślę, że lepiej przypalić (zawsze można dokręcić zaworek) niż wydać kasę i zwiększać póżniej dodatkowo (bo zimno) moc grzejnika, Koszt zwiekszenia np 200 wat jest niewielki
Póżniejsze teksty typu: Kochanie wydaliśmy tyle kasy na c.o. i nadal jest mi zimno wolę omijać
z natury wolę ogrzewanie naturalne 
Póżniejsze teksty typu: Kochanie wydaliśmy tyle kasy na c.o. i nadal jest mi zimno wolę omijać
To ja myślałem,że dając 35W na m2 daję z hakiem,a tu takie rzeczy
Jak dotąd na te blisko 100 instalacji C.O. nigdy nie było za zimno.Po tej przedostatniej zimie dzwoniłem do klientów i pytałem,czy wszystko było OK i jakoś nikt nie narzekał.
Owszem,zdarzyło mi się dokładać grzejniki po firmie,która wg.tabelek dała 26 W na m2 bo uwierzyli w nowoczesne okna i izolację ścian.
Jak dotąd na te blisko 100 instalacji C.O. nigdy nie było za zimno.Po tej przedostatniej zimie dzwoniłem do klientów i pytałem,czy wszystko było OK i jakoś nikt nie narzekał.
Owszem,zdarzyło mi się dokładać grzejniki po firmie,która wg.tabelek dała 26 W na m2 bo uwierzyli w nowoczesne okna i izolację ścian.
adam
W sumie zakres 35/50 wat powinien wystarczyć, największym błędem w tym wypadku jest zacząć ogrzewać jak już naprawdę jest zimno ( oszczędności), które i tak wydadzą grzejąc by dogrzać pomieszczenia, więc wolę dołożyć
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2007, 21:57 przez Shive, łącznie zmieniany 1 raz.
fpz pisze:Zdaje się, że o ociepleniu nie było mowy. A w takich granicach wychodzi wskaźnik kubaturowy dla budybkow nieocieplonych - myślę o blokach mieszkalnych
Bzdety !! co ma kubatura do tego !! Docieplając pomieszczenia już na poczatku zyskujesz więcej niź w ostatnim zimnym okresie tracisz niepotrzebmie paliwo grzejne, możesz wcale nie grzać
Wskaźnik kubaturowy = Moc/kubatura.Shive pisze:
Bzdety !! co ma kubatura do tego !! Docieplając pomieszczenia już na poczatku zyskujesz więcej niź w ostatnim zimnym okresie tracisz niepotrzebmie paliwo grzejne, możesz wcale nie grzaćzyskasz więcej (ogrzewanie naturane przy gorącej żonie)
Pytania nawet nie chce mi się komentować. Jak mniemam zawsze dobierasz na m2. Bez względu na to, czy ktoś ma mieszkanie o wysokości 2,5 m czy 5 m. Wstyd!!!
Przeczytaj ten post jeszcze raz !!! lub nawet dwafpz pisze:Wskaźnik kubaturowy = Moc/kubatura.Shive pisze:
Bzdety !! co ma kubatura do tego !! Docieplając pomieszczenia już na poczatku zyskujesz więcej niź w ostatnim zimnym okresie tracisz niepotrzebmie paliwo grzejne, możesz wcale nie grzaćzyskasz więcej (ogrzewanie naturane przy gorącej żonie)
Pytania nawet nie chce mi się komentować. Jak mniemam zawsze dobierasz na m2. Bez względu na to, czy ktoś ma mieszkanie o wysokości 2,5 m czy 5 m. Wstyd!!!
Czego ty się człowieku czepiasz. Sam piszesz o wskażniku kubaturowym a potem pytasz co ma kubatura do tego. Z setkę pewnie takich budynków policzyłem. Nie liczyłbym też że spóldzielnia dociepli budynek za jakieś dwa trzy lata. Wiele się zmienia. Powstaja Wspólnoty, a to juz inny temat.Shive pisze:Nic nie napisałeś jaki to budynek (ocieplony) które piętro ? itd
W przybliżeniu na oko1m3/50-60 wat lub m2/120/150 wat, w łazience więcej
Sam spotkałem się z przypadkiem, że Wspólnota wymysliła sobie ocieplanie budynku bez ściany południowej