Jaki piec z podajnikiem
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jaki piec z podajnikiem
Witam.
Mam pytanie dom 130 m2 Gazobeton 400 24 cm gr. , ocieplenie styro 15 cm, w podłodze 14 cm, strop czysty keramzyt + styro 8 cm, bez poddasza kotłownia w garażu 7 m od domu zasobnik na cwu planowany na 250 litrów. Czy SKAM- P Premium 17kW będzie wystarczający i prosiłbym o namiar na jakiegoś handlowca z okolic Kutna.
Pozdrawiam
Mam pytanie dom 130 m2 Gazobeton 400 24 cm gr. , ocieplenie styro 15 cm, w podłodze 14 cm, strop czysty keramzyt + styro 8 cm, bez poddasza kotłownia w garażu 7 m od domu zasobnik na cwu planowany na 250 litrów. Czy SKAM- P Premium 17kW będzie wystarczający i prosiłbym o namiar na jakiegoś handlowca z okolic Kutna.
Pozdrawiam
Nawet jeżeli założysz że ze stratami przez te 7m do gruntu twój dom zużyje wielkie 100W/m2 to będziesz miał wystarczający kocioł 15kW. A twój dom pewnie zużyje jakieś 60-70W/m2 (dobrze wykonać obliczenia żeby mieć pewność) więc kocioł 17kW jest o wiele za duży. Do przesyłu czynnika grzewczego użyj rur preizolowanych:
http://syncopex.pl/images/montaz/roboty_ziemne.jpg
http://syncopex.pl/images/montaz/roboty_ziemne.jpg
Tak tylko ze przy kotłach SKAM- P Premium jest opcja albo 12 kW albo 17 kW niestety, a obawiam siE że 12 może być za mało
Dlatego napisałem że dobrze powierzyć projekt komuś kto wyliczy panu dokładnie zapotrzebowanie na ciepło w budynku. Stawiam że będzie w granicach 60-70W/m2 a to daje ok 9kW z czego dodajemy jakieś 2 na CWU i mamy 11 więc najbliższym jest wspomniana przez pana 12stka.
Dziękuję za pomoc 
Witam!
Mam również problem z doborem pieca. dom w stanie surowym 137m2 powierzchni użytkowej + 40 m2 garażu w bryle domu. ocieplenie ścian 20 cm styropianu grafit, w podłodze 20 cm zwykłego styropianu, w dachu 30 cm wełny, okna 3-szybowe u=0,8. prosze o pomoc w doborze pieca. myślałem o ogniwo eko plus 10kw lub 16kw, skam premium 12kw lub 17kw albo klimosz duo ng 15kw. proszę o porade
Mam również problem z doborem pieca. dom w stanie surowym 137m2 powierzchni użytkowej + 40 m2 garażu w bryle domu. ocieplenie ścian 20 cm styropianu grafit, w podłodze 20 cm zwykłego styropianu, w dachu 30 cm wełny, okna 3-szybowe u=0,8. prosze o pomoc w doborze pieca. myślałem o ogniwo eko plus 10kw lub 16kw, skam premium 12kw lub 17kw albo klimosz duo ng 15kw. proszę o porade
Dom izolowany? Jakie zapotrzebowanie na ogrzewanie w kWh-m2-rok?
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
tak. dom zaizolowany jak opisałem sciana 20 cm grafitu, podłoga 20cm styropianu, dach 30 cm wełny, okna u=0,8, wentylacja grawitacyjna, zapotrzebowanie na ep= 95kwh/m2rok, straty ciepła wyliczona na 68w/m2
Ep, to przy jakim ogrzewaniu?
Szacunkowo:klewandek pisze:tak. dom zaizolowany jak opisałem sciana 20 cm grafitu, podłoga 20cm styropianu, dach 30 cm wełny, okna u=0,8, wentylacja grawitacyjna, zapotrzebowanie na ep= 95kwh/m2rok, straty ciepła wyliczona na 68w/m2
68W/m2 x 137m2 pow.użytkowa = ok. 9,1kW dla +20st.C wewn i -20st.c zewn. na potrzeby c.o.
na cwu można liczyć czy właściwie szacować albo 0,25kW/osobe albo dodać średnio ok.2kW (zależy jeszcze od konstrukcji bojlera) - to przy okazji grzania kotłem i uzupełniania strat ciepła.
Chwilowo piki mocy przy dużym rozbiorze cwu mogą dochodzić do 9-10kW, generalnie jednak średnio na dobę powinno to byc obciążenie w jakiś 90%sezonu grzewczego pewnie w granicy 3 max.4kW. Dla ok.4kW w warunkach domowych przy konstrukcji Skam-P Plus z palnikiem ardeo idzie utrzymać ok. 76-80%sprawności (testy w warunkach domowych z użyciem ciepłomierza), przy palniku żeliwnym w wersji kotła Premium nieco gorzej na takim obciążeniu 60-62% sprawności w warunkach domowych.
Wybierałbym mniejsze moce, czyli to 10-12kw znamionowej.
generalnie z palcem w nosie
Witam. Czy dobiorę piec 15kw na ekogroszek z podajnikiem do bardzo bardzo małej kotłowni, tzn pomieszczenie ma 1350cm na 1200cm, tak aby można było go obsługiwać, konserwowa, naprawiać itp.
Sztyl z łopaty ma 1,2m 
Warunki dla kotłowni to min. 4m3 przypadające na 1kW mocy kotła lecz nie mniej niż 30m3. Kocioł powinien być odsunięty od ścian na odległość min.20cm a pomieszczenie w nowym budownictwie musi mieć min 2,2m wysokości w starym 1,9m. Na każdy 1kW mocy musisz zapewnić napływ świeżego powietrza w ilości 10m3/h
Warunki dla kotłowni to min. 4m3 przypadające na 1kW mocy kotła lecz nie mniej niż 30m3. Kocioł powinien być odsunięty od ścian na odległość min.20cm a pomieszczenie w nowym budownictwie musi mieć min 2,2m wysokości w starym 1,9m. Na każdy 1kW mocy musisz zapewnić napływ świeżego powietrza w ilości 10m3/h
Akurat tak się składa,ze tutaj możemy pomóc w wyborze odpowiedniego kotła do bardzo małej kotłowni,sprecyzuj tylko budżet,albo też zapraszam na PW w celu ustalenia szczegółów:)
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Wejść wejdzie ale patrz na to co pisze kolega Bolas.wojtekslu pisze:Witam. Czy dobiorę piec 15kw na ekogroszek z podajnikiem do bardzo bardzo małej kotłowni, tzn pomieszczenie ma 1350cm na 1200cm, tak aby można było go obsługiwać, konserwowa, naprawiać itp.
Taki kociołek potrzebuje "świeżego powietrza" i to nie mało, nie będzie miał czym oddychac to będzie kiszka.
Trzeba wiedzieć trochę więcej o tej kotłowni, co jest w pomieszczeniach sąsiednich, gdzie jest usytuowany komin, z czego zbudowany jest komin ( mur czy systemowy ? ) jak wysoko masz wlot spalin do komina ( jeśli murowany, to nie ważne ).
A w ogóle ile masz tego do ogrzania ? czy stare czy nowe budownictwo ?
Jak z ociepleniem w tym domku ?
Jaki, zasobnik CWU, jaka instalacja ?
A może nie potrzebujesz aż 15kW ?
Znamy za mało szczegółów aby móc stwierdzić czy moc 15kw będzie za mała,poczekajmy na odpowiedź ze strony autora i tego czy jest to nowe budownictwo oraz co z ociepleniem budynku.