To chyba "energochłonnośc"?zakładanej energooszczędności budynku ( od EP=120 i mniej )
Czy TO jest ok? Dom 112m2+35m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Czy TO jest ok? Dom 112m2+35m2
Panie TomaszuTomasz_Brzeczkowski pisze:To chyba "energochłonnośc"?zakładanej energooszczędności budynku ( od EP=120 i mniej )
EP ( Energia Pierwotna ) jako wskażnik, określa " roczne obliczeniowe zapotrzebowanie budynku na nieodnawialną energię pierwotną do ogrzewania, wentylacji, chłodzenia, przygotowania ciepłej wody użytkowej "
Zmiana Rozporządzenia ( od stycznia 2014r. ) " w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" wymusza spełnienie wymagań minimalnych odnoszących się MIĘDZY INNYMI do wartości wskaźnika EP [kWh/(m2 rok)] , które dla budynku mieszkalnego jednorodzinnego wynosi 120 [kWh/(m2 rok)] i może być to wartość " maksymalna " !
Wartość EP odnosi się bezpośrednio do doboru instalacji " ogrzewania, wentylacji oraz przygotowania ciepłej wody użytkowej ", ale też i do Architektury budynku, jako całości funkcjonalno-użytkowej w jej konkretnej lokalizacji.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wiedza o izolowaniu - kończy się na zużyciu 30kWh/m2 rocznie.
Rolę i jakoś izolacji termicznej w budownictwie, określił dośc jasno w 1990 roku ówczesny wiceminister powołany do zadań związanych z efektywnością energetyczną, prof. Krzysztof Żmijewski
Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania. A ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.
Niestety - do dziś są uczelnie gdzie uczy się o centralnym i architekci tak fatalnie izolujący dom, że zakłada się ogrzewanie gazowe i podobne temu technologie sprzed 25 lat.
Rolę i jakoś izolacji termicznej w budownictwie, określił dośc jasno w 1990 roku ówczesny wiceminister powołany do zadań związanych z efektywnością energetyczną, prof. Krzysztof Żmijewski
Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania. A ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.
Niestety - do dziś są uczelnie gdzie uczy się o centralnym i architekci tak fatalnie izolujący dom, że zakłada się ogrzewanie gazowe i podobne temu technologie sprzed 25 lat.
" architekci tak fatalnie izolujący dom "
a konkretnie ?
Na dzień dzisiejszy projektowany obiekt musi spełniać dwa podstawowe Warunki ( dot. energooszczędności ) :
1. izolacja przegród budowlanych
oraz
2. współczynnik EP budynku.
wartości 1 + 2 określają aktualne Warunki Techniczne, NIE opracowania profesorów ( jak dobre by one nie były ).
a konkretnie ?
Na dzień dzisiejszy projektowany obiekt musi spełniać dwa podstawowe Warunki ( dot. energooszczędności ) :
1. izolacja przegród budowlanych
oraz
2. współczynnik EP budynku.
wartości 1 + 2 określają aktualne Warunki Techniczne, NIE opracowania profesorów ( jak dobre by one nie były ).
-
Krzysiek74
- Zainteresowany

" Najpierw należy spytać projektanta o zapotrzebowanie domu na energię potrzebną do ogrzewania, a dopiero potem dopasowywać system grzewczy. "
- dokładnie TAK :
1. opracowuje się PROJEKT KONCEPCYJNY z uwzględnieniem :
- potrzeb przyszłych użytkowników
- Warunków Zabudowy ( lub Wypisu z Planu Miejscowego )
- analizy działki budowlanej ( posadowienie, strony świata, dostęp do drogi, infrastruktury technicznej itd. )
- zakładanej energooszczędności budynku ( od EP=120 i mniej )
Dla zakładanej energooszczędności budynku opracowanie powinno obejmować :
- wstępną Projektowaną Charakterystykę Energetyczną Budynku w tym analizy dla doboru właściwego systemu grzewczego ( projektant instalacji / audytor energetyczny )
uzasadnienie doboru, rodzaju i wielkości urządzeń stanowi część Projektu Budowlanego !
Oczywiście, że tak!
Ale przecież ja napisałem dokładnie to samo kilka postów wyżej. Najpierw charakterystyka energetyczna budynku ze wszelkimi zmianami w stosunku do wersji oryginału (termoizolacje, pompa ciepła, rekuperacja itp), a później właśnie wszystkie te zmiany i instalacje uwzględniające aktualne zapotrzebowanie budynku i jego użytkowników. Jest to z resztą niezbędne do uzyskania pozwolenia na budowę z urzędu, więc o co w ogóle come on!
Mnie tylko ciągle chodzi o to, że jeżeli ktoś już ma taki właśnie projekt to nie może kombinować później czegoś na własną rękę.
- dokładnie TAK :
1. opracowuje się PROJEKT KONCEPCYJNY z uwzględnieniem :
- potrzeb przyszłych użytkowników
- Warunków Zabudowy ( lub Wypisu z Planu Miejscowego )
- analizy działki budowlanej ( posadowienie, strony świata, dostęp do drogi, infrastruktury technicznej itd. )
- zakładanej energooszczędności budynku ( od EP=120 i mniej )
Dla zakładanej energooszczędności budynku opracowanie powinno obejmować :
- wstępną Projektowaną Charakterystykę Energetyczną Budynku w tym analizy dla doboru właściwego systemu grzewczego ( projektant instalacji / audytor energetyczny )
uzasadnienie doboru, rodzaju i wielkości urządzeń stanowi część Projektu Budowlanego !
Oczywiście, że tak!
Ale przecież ja napisałem dokładnie to samo kilka postów wyżej. Najpierw charakterystyka energetyczna budynku ze wszelkimi zmianami w stosunku do wersji oryginału (termoizolacje, pompa ciepła, rekuperacja itp), a później właśnie wszystkie te zmiany i instalacje uwzględniające aktualne zapotrzebowanie budynku i jego użytkowników. Jest to z resztą niezbędne do uzyskania pozwolenia na budowę z urzędu, więc o co w ogóle come on!
Mnie tylko ciągle chodzi o to, że jeżeli ktoś już ma taki właśnie projekt to nie może kombinować później czegoś na własną rękę.
Krzysiek1974
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Z tym, że w domach izolowanych, coś takiego jak "zapotrzebowanie" nie występuje!" Najpierw należy spytać projektanta o zapotrzebowanie domu na energię potrzebną do ogrzewania, a dopiero potem dopasowywać system grzewczy. "
- dokładnie TAK
Panie Tomaszu - czy mógłby Pan rozwinąć temat / swoją tezę ?
czytając, że " w domach izolowanych, coś takiego jak "zapotrzebowanie" nie występuje! " można dojść do wniosku, że gorącą herbatę, oświetlenie, wanne pełną gorącej wody i temperaturę +20 stopni C, użytkownik będzie miał gratis, a to chyba nie tak do końca !
czytając, że " w domach izolowanych, coś takiego jak "zapotrzebowanie" nie występuje! " można dojść do wniosku, że gorącą herbatę, oświetlenie, wanne pełną gorącej wody i temperaturę +20 stopni C, użytkownik będzie miał gratis, a to chyba nie tak do końca !
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Proszę bardzo!
Zapotrzebowanie na ciepło służy do wyliczenia mocy kotłowni. Przy centralnym (pośrednim) ogrzewaniu płacimy za ciepło wytworzone, a nie za odebrane. Przewymiarowana kotłownia jest więc błędem. Jest droższa i ma mniejszą efektywnośc.
Matematycznie : suma kWh odebranych, przez pomieszczenia jest niższa od ilości kWh wytworzonych w kotłowni.
W systemach bezpośrednich płacimy za ciepło odebrane. Suma kWh wykorzystanych przez poszczególne pomieszczenia równa się kWh zużytym przez cały dom.
Przy ogrzewaniu bezpośrednim z programowaniem w poszczególnych pomieszczeniach temperatura/czas - im większa moc na m2 tym mniejsze zużycie, czyli dokładnie odwrotnie niż w przypadku kotłowni.
Teraz wracając do definicji domu izolowanego ( 1990 - prof K. Żmijewski) Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.
Jedną z cech domów izolowanych jest brak pośredniego ogrzewania - a więc i zapotrzebowanie jest zbędne.
Zapotrzebowanie na ciepło służy do wyliczenia mocy kotłowni. Przy centralnym (pośrednim) ogrzewaniu płacimy za ciepło wytworzone, a nie za odebrane. Przewymiarowana kotłownia jest więc błędem. Jest droższa i ma mniejszą efektywnośc.
Matematycznie : suma kWh odebranych, przez pomieszczenia jest niższa od ilości kWh wytworzonych w kotłowni.
W systemach bezpośrednich płacimy za ciepło odebrane. Suma kWh wykorzystanych przez poszczególne pomieszczenia równa się kWh zużytym przez cały dom.
Przy ogrzewaniu bezpośrednim z programowaniem w poszczególnych pomieszczeniach temperatura/czas - im większa moc na m2 tym mniejsze zużycie, czyli dokładnie odwrotnie niż w przypadku kotłowni.
Teraz wracając do definicji domu izolowanego ( 1990 - prof K. Żmijewski) Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.
Jedną z cech domów izolowanych jest brak pośredniego ogrzewania - a więc i zapotrzebowanie jest zbędne.
-
Krzysiek74
- Zainteresowany

Teraz na grubo
Biorąc pod uwagę 2 zasadę termodynamiki, czyli zjawisko spontanicznego dążenia układu do wzrostu entropii cieplnej (czyli nieupożądkowania) to niecentralne ogrzewanie, czyli opierające się na uzyskiwaniu różnych temp w układzie termodynamiznym zamkniętym (jakim jest izolowane mieszkanie) jak dla mnie nie ma sensu. Zawsze będziemy obserwować zjawisko wyrównywania temp z dodatkową stratą energii. Nie chce tu bawić się w lekcje fizyki, ale chyba dla wszystkich jest to logiczne. No chyba, ze zacznę zamykać za żoną każde pomieszczenie jak do niego wejdzie.
No jasne, oszczędności tak, ale nie bądźmy więźniami we własnym domu. 
Krzysiek1974
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Właśnie - dlatego nie robi się centralnego ogrzewania. Ustawia się precyzyjnie temperaturę i izoluje.No jasne, oszczędności tak, ale nie bądźmy więźniami we własnym domu
Ponieważ rolą izolowania jest marginalizacja roli ogrzewania, bez seny jest dawac wodzi się za nos Instytutowi Technik Cieplnych i innym tego rodzaju placówką - które w Polsce zajmują się energooszczędnością.
Panie Krzysztofie - osobiście znam architektów, który kompletnie nie wiedzą co to jest i jak działa izolacja! Bez problemów mogę Panu pokazac, że nawet rumieniec wstydu nie pojawia się, na licach, gdy ich dzieło z XXI wieku zużywa ponad 30kWh/m2 i ma drogi centralny system ogrzewania. ONI SIĘ NAWET TEGO NIE WSTYDZĄ.
-
łojniewiem
- Początkujący

Witajcie ponownie,
Bolas zmieniam zdanie po tym Twoim tekście na temat ogrzewania cwu i przymierzam się do pompy ciepła. jest takie coś:
http://www.primadom.eu/pl/p/NUOS-EVO-SP ... etrzna/232
i cała seria ariston,albo immergas -> http://www.tukado.pl/produkt-21--13686077892610-1.html
za niewielkie pieniądze, tylko ile to warte? wskaźnik cop jest niższy niż ta Twoja ecoheatpro, ale głównie w sezonie letnim ma chodzić, więc byłoby przyzwoicie. Macie jakieś zdanie na temat tych ariston? Ta ecoheat fajna ale 7-8 tys, to 2 aristona
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję serdecznie za podpowiedzi
Bolas zmieniam zdanie po tym Twoim tekście na temat ogrzewania cwu i przymierzam się do pompy ciepła. jest takie coś:
http://www.primadom.eu/pl/p/NUOS-EVO-SP ... etrzna/232
i cała seria ariston,albo immergas -> http://www.tukado.pl/produkt-21--13686077892610-1.html
za niewielkie pieniądze, tylko ile to warte? wskaźnik cop jest niższy niż ta Twoja ecoheatpro, ale głównie w sezonie letnim ma chodzić, więc byłoby przyzwoicie. Macie jakieś zdanie na temat tych ariston? Ta ecoheat fajna ale 7-8 tys, to 2 aristona
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję serdecznie za podpowiedzi
Bolas pisze: Co do zbiornika z wężownicą do tego solary to lepiej mieć PC do CWU np taką:
http://www.tweetop.pl/files/3913/9721/3 ... otoMTP.png
Za ok 7tys z robocizną. Zbiornik z nierdzewki anoda i podwójna wężownica. Masz wodę ciepłą puki powietrze zasysane przez urządzenie nie spadnie poniżej -5'C.Dzień noc pochmurno czy też przejrzyście nie ma większego znaczenia. Dodatkowo możesz wykorzystać urządzenie do chłodzenia i osuszania pomieszczeń w zależności od jego podłączenia.
Instalację z dobrym reku można zrobić w cenie do 10tys z robocizną i transportem - chyba że ktoś ma narzutu 30%
Miałem przez pół roku Aristona 80L Nuos EVO i grzał. Nadal go mam na ścianie jak ktoś chce posłuchać i zobaczyć. Na razie jako reklama ale jest na sprzedaż. Spisywał się bardzo dobrze. 1m3 wody podgrzany do 50'C koszt ok 10-12kWh czyli 6-7zeta.

Na splicie będzie tańszy ale montaż sporo droższy. Samą jednostkę 110L w zeszłym roku wyceniałem na 3400brutto. Trzeba też zaznaczyć że jednostek EVO nie podłączysz pod drugie źródło ciepła. Dopiero pompa Ariston Nuos 250 SOL EXT lub NUOS PRIMO 200-240 SYS ma możliwość zasilania z drugiego źródła. Ale nie są to splity.
Oferty Imergasa nie znam.

Na splicie będzie tańszy ale montaż sporo droższy. Samą jednostkę 110L w zeszłym roku wyceniałem na 3400brutto. Trzeba też zaznaczyć że jednostek EVO nie podłączysz pod drugie źródło ciepła. Dopiero pompa Ariston Nuos 250 SOL EXT lub NUOS PRIMO 200-240 SYS ma możliwość zasilania z drugiego źródła. Ale nie są to splity.
Oferty Imergasa nie znam.
-
łojniewiem
- Początkujący

A właśnie,
podłączyć ją pod reku i cały rok może działać. Wtedy nie potrzeba 2-giego źródła. Piec CO chodziłby tylko na podłogówkę i tylko w zimowym sezonie a do cwu byłby cały rok ten Ariston 110 l. Nie będzie problemu w takim wariancie? U Ciebie jak widzę funkcjonuje
podłączyć ją pod reku i cały rok może działać. Wtedy nie potrzeba 2-giego źródła. Piec CO chodziłby tylko na podłogówkę i tylko w zimowym sezonie a do cwu byłby cały rok ten Ariston 110 l. Nie będzie problemu w takim wariancie? U Ciebie jak widzę funkcjonuje
U mnie miało to być typowo próbnie/doświadczalnie - pisałem o tym wiele razy na forum. Jest sporo minusów: wentylator w PC ma większą wydajność podczas pracy niż reku na 1biegu, czerpnia do PC jest podłączona z wyrzutni reku i na odwrót - podmieszanie powietrza zasysanego z wyrzucanym. Za reku mamy suche powietrze co zmniejsza sprawność PC choć prawdę powiedziawszy i tak większość powietrza którą przemieli PC jest wyrzucana/zasysana czy to przez czerpnię czy to przez wyrzutnię reku
Chłodzenie z tego żadne bo PC ma ok 250W mocy na 130m2 i pracuje tylko 2-3h dziennie.
Wniosek - można by się było w coś takiego pobawić montując czerpnię do PC na wyrzucie z reku ale wyrzutnia z PC tylko i wyłącznie na zewnątrz. Nawet w zimę uzysk byłby niewielki zaledwie kilka 'C. W lecie różnie bo w domu w upalne dni mamy przeważnie chłodniej niż na dworze
- ale i tak bez znaczenia bo tak jak wspominałem PC ma dużo wydajniejszy went. więc część powietrza i tak byłaby zasysana przez wyrzutnię reku z zewnątrz.
Wniosek - można by się było w coś takiego pobawić montując czerpnię do PC na wyrzucie z reku ale wyrzutnia z PC tylko i wyłącznie na zewnątrz. Nawet w zimę uzysk byłby niewielki zaledwie kilka 'C. W lecie różnie bo w domu w upalne dni mamy przeważnie chłodniej niż na dworze
-
Krzysiek74
- Zainteresowany

O Bojciu!
Jak można bawić się w podłączanie PC powietrze/CWU (która działa cyklicznie) do rekuperatora (który powinien działać w sposób ciągły). Chceta kochane Ludziska popsuć wcale nie tani sprzęt? W ogóle jak można sobie tak komplikować taką prostą sprawę.
Ma Pani gaz ziemny i garaż, który zamierza ogrzewać, czyli warunki wstępne moim zdaniem tylko pozazdrościć.
I zamierza instalować PC powietrze/CWU z jednostką zewnętrzną.
A co zimą, gdzie COP spada do 2.0-1.0. I nikt mi nie powie że tak nie jest bo sprawdziłem po znajomych i wszędzie na forum tak piszą. Rachunki za grzanie CWU jak za bojler o pojemności 110 L.
Nie lepiej dać jedne porządne urządzenie czyli piec gazowy, ze zbiornikiem na CWU i po kłopocie.
a. Zbiornik można sobie dobrać wg zapotrzebowania.
b. Zbiornik w PC też ma grzałkę, która po całkowitym zrzucie wody musi spełnić całkowitą rolę ogrzewania. Trzeba by było sprawdzić u producenta ile trwa ogrzewanie przez PC 110 L (czyli całkowitej objętości), czyli bez użycia grzałki (no chyba taka jest rola PC na CWU?)
c. 110 L - to nie wystarczy nawet na jedną wannę
A jeżeli już koniecznie, ktoś chce mieć 2 oddzielne źródła energii (CO i CWU) to czy nie lepiej kupić sobie za 8 kzł np Vitocal 161A. (o kurde znów V, zaraz mnie zaczną podejrzewać o przedstawicielstwo dla firmy
no trudno nic na to nie poradzę , że w sprawach zasadniczych nie toleruję dziadostwa/bylejakości
a. pobiera powietrze z pomieszczenie w którym się znajduje (ogrzewanym garażu, zakładam że ma kubaturę powyżej 20 m3 ). Czyli jest całkowicie niezależne od warunków zewnętrznych (w tym minusów).
b. powoduje osuszanie powietrza w garażu (oj, żeby Pani auto umiało mówić w tej sytuacji
c. nie trzeba wentylować garażu, czyli oszczędność na rekuperacji, którą wymiarujemy tylko na potrzeby mieszkania.
Ja byłem zdecydowany nawet instalować ww sprzęt w łazience, ale jak kochana Żona zobaczyła u producenta jak to wygląda "estetycznie" jego armatura to pomysł szybko "wybiła" mi z głowy
Jakbym miał ogrzewany garaż to gadania by nie było.
Jak można bawić się w podłączanie PC powietrze/CWU (która działa cyklicznie) do rekuperatora (który powinien działać w sposób ciągły). Chceta kochane Ludziska popsuć wcale nie tani sprzęt? W ogóle jak można sobie tak komplikować taką prostą sprawę.
Ma Pani gaz ziemny i garaż, który zamierza ogrzewać, czyli warunki wstępne moim zdaniem tylko pozazdrościć.
I zamierza instalować PC powietrze/CWU z jednostką zewnętrzną.
A co zimą, gdzie COP spada do 2.0-1.0. I nikt mi nie powie że tak nie jest bo sprawdziłem po znajomych i wszędzie na forum tak piszą. Rachunki za grzanie CWU jak za bojler o pojemności 110 L.
Nie lepiej dać jedne porządne urządzenie czyli piec gazowy, ze zbiornikiem na CWU i po kłopocie.
a. Zbiornik można sobie dobrać wg zapotrzebowania.
b. Zbiornik w PC też ma grzałkę, która po całkowitym zrzucie wody musi spełnić całkowitą rolę ogrzewania. Trzeba by było sprawdzić u producenta ile trwa ogrzewanie przez PC 110 L (czyli całkowitej objętości), czyli bez użycia grzałki (no chyba taka jest rola PC na CWU?)
c. 110 L - to nie wystarczy nawet na jedną wannę
A jeżeli już koniecznie, ktoś chce mieć 2 oddzielne źródła energii (CO i CWU) to czy nie lepiej kupić sobie za 8 kzł np Vitocal 161A. (o kurde znów V, zaraz mnie zaczną podejrzewać o przedstawicielstwo dla firmy
a. pobiera powietrze z pomieszczenie w którym się znajduje (ogrzewanym garażu, zakładam że ma kubaturę powyżej 20 m3 ). Czyli jest całkowicie niezależne od warunków zewnętrznych (w tym minusów).
b. powoduje osuszanie powietrza w garażu (oj, żeby Pani auto umiało mówić w tej sytuacji
c. nie trzeba wentylować garażu, czyli oszczędność na rekuperacji, którą wymiarujemy tylko na potrzeby mieszkania.
Ja byłem zdecydowany nawet instalować ww sprzęt w łazience, ale jak kochana Żona zobaczyła u producenta jak to wygląda "estetycznie" jego armatura to pomysł szybko "wybiła" mi z głowy
Jakbym miał ogrzewany garaż to gadania by nie było.
Krzysiek1974