Prawidlowy montaż wodomierza
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Prawidlowy montaż wodomierza
Witam
Zamierzam zamontować drugi wodomierz w budynku jednorodzinnym.
Za zaworem głównym trójnik -zawór odcinający -wodomierz -zawór odcinający- zawór antyskażeniowy i dalej filtr .
Czy taka kolejność jest prawidłowa?
Wodomierz ma obsługiwać drugą rodzinę . Jaki koszt czeka mnie przy legalizacji tego rozdziału?
Za zaworem głównym trójnik -zawór odcinający -wodomierz -zawór odcinający- zawór antyskażeniowy i dalej filtr .
Wodomierz ma obsługiwać drugą rodzinę . Jaki koszt czeka mnie przy legalizacji tego rozdziału?
Re: Prawidlowy montaż wodomierza
Najlepiej zapytać się w wodociągach jak to ma wyglądać, już przeżyłem różne sposoby montażuobcy pisze:Witam
Co do rozdzielenia na osobne podejścia :
Zawór przed wodomierzem - Wodomierz główny - Zawór za wodomierzem - Zawór antyskażeniowy, opcja filtr i teraz dalej trójnik ( rozdzielenie) zawór - wodomierz (podlicznik) może być bez drugiego zaworu też już bez zaworu antyskaż
Wodociągi mogą nie wyrazić zgody w domku jednorodzinnym na osobne wodomierze przy jednym przyłączu domowym, Powiedzą nasz jest odczyt tego pierwszego a reszta to dzielta i bijta się sami.
Może się mylę
Jeżeli jesteś właścicielem budynku i umowa na dostwaę wody jest spisana z Tobą to są dwa wyjścia z sytuacji :
1.Masz zaufanie do "współlokatorów " i ustalacie sobie że montujecie we własnym zakresie( na koszt współlokatora) wodomierz na nitce zasilającej ich pomieszczenia . Rozliczacie się wg odczytów i temat pozostaje pomiędzy wami .
2. Załatwiasz temat zgodnie z "literą prawa" tzn . pismo do wodociągów z opisem sytuacji , pewnie zarzyczą sobie jakiś projekcik wykonany przez uprawnionego "rysownika" , akceptacja i podpisanie odrębnych umów na dostawę .
Widziałem już takie"przyłącze" gdzie w piwnicy z jednej nitki za pomocą trójnika rozszyta była instalacja na dwa indywidualne układy pomiarowe , więc w tym przypadku nie powinno być większych problemów.
1.Masz zaufanie do "współlokatorów " i ustalacie sobie że montujecie we własnym zakresie( na koszt współlokatora) wodomierz na nitce zasilającej ich pomieszczenia . Rozliczacie się wg odczytów i temat pozostaje pomiędzy wami .
2. Załatwiasz temat zgodnie z "literą prawa" tzn . pismo do wodociągów z opisem sytuacji , pewnie zarzyczą sobie jakiś projekcik wykonany przez uprawnionego "rysownika" , akceptacja i podpisanie odrębnych umów na dostawę .
Widziałem już takie"przyłącze" gdzie w piwnicy z jednej nitki za pomocą trójnika rozszyta była instalacja na dwa indywidualne układy pomiarowe , więc w tym przypadku nie powinno być większych problemów.
Jezeli bezpośrednio za zaworem głównym zostanie zamontowany trójnik i rozdział na 2 wodomierze wod. będą chciały rysuneczek ( wszystko zależy od nich) Jeżeli będzie jeden wodomierz główny + 2 podliczniki to wtedy mogą skoczyć
( nie mogą reagować na podliczniki) Lub zamontować główny i jeden podlicznik dla osobnej rodziny ( to prościej)
Widziałem już taki oto montaż:
zawór główny przed budynkiem - normalka zawsze tam jest, następnie wodomierz, zawór główny w budynku, nie uznali zaworu w budynku przed wodomierzem (możliwość nielegalnego poboru)
Widziałem już taki oto montaż:
zawór główny przed budynkiem - normalka zawsze tam jest, następnie wodomierz, zawór główny w budynku, nie uznali zaworu w budynku przed wodomierzem (możliwość nielegalnego poboru)
Hmm, a dlaczego "wodociągi" mogą mieć zastrzeżenia do sposobu opomiarowania dostarczanej wody za pomocą wodomierza głównego i dwóch podliczników?Shive pisze:Jezeli bezpośrednio za zaworem głównym zostanie zamontowany trójnik i rozdział na 2 wodomierze wod. będą chciały rysuneczek ( wszystko zależy od nich) Jeżeli będzie jeden wodomierz główny + 2 podliczniki to wtedy mogą skoczyć( nie mogą reagować na podliczniki) Lub zamontować główny i jeden podlicznik dla osobnej rodziny ( to prościej)
Otóż dlatego ponieważ Energetyka, gazownia, i wodociagi mają swoje reguły (państwo w państwie)wasser pisze:Hmm, a dlaczego "wodociągi" mogą mieć zastrzeżenia do sposobu opomiarowania dostarczanej wody za pomocą wodomierza głównego i dwóch podliczników?Shive pisze:Jezeli bezpośrednio za zaworem głównym zostanie zamontowany trójnik i rozdział na 2 wodomierze wod. będą chciały rysuneczek ( wszystko zależy od nich) Jeżeli będzie jeden wodomierz główny + 2 podliczniki to wtedy mogą skoczyć( nie mogą reagować na podliczniki) Lub zamontować główny i jeden podlicznik dla osobnej rodziny ( to prościej)
Ps. Do podlicznika nic nie mogą mieć, jeżeli wcześniej jest wstawiony główny wodomierz
W budynku typ szeregowym gdzie mieszkają dwie rodziny przy jednym podejściu - nie ma problemu z podwójnym wodomierzem - normalka, prawdę mówiąc poszedłbym w tym wypadku na całość !! - zawór główny - skażeniowy, trójnik i rozprowadzenie na osobne 2 wodomierze (umowy osobne ehh z wodociągami)
A jakie to są reguły i z jakich przepisów one wynikają?Shive pisze:Otóż dlatego ponieważ Energetyka, gazownia, i wodociagi mają swoje reguły (państwo w państwie)wasser pisze:Hmm, a dlaczego "wodociągi" mogą mieć zastrzeżenia do sposobu opomiarowania dostarczanej wody za pomocą wodomierza głównego i dwóch podliczników?Shive pisze:Jezeli bezpośrednio za zaworem głównym zostanie zamontowany trójnik i rozdział na 2 wodomierze wod. będą chciały rysuneczek ( wszystko zależy od nich) Jeżeli będzie jeden wodomierz główny + 2 podliczniki to wtedy mogą skoczyć( nie mogą reagować na podliczniki) Lub zamontować główny i jeden podlicznik dla osobnej rodziny ( to prościej)
Ps. Do podlicznika nic nie mogą mieć, jeżeli wcześniej jest wstawiony główny wodomierz
W budynku typ szeregowym gdzie mieszkają dwie rodziny przy jednym podejściu - nie ma problemu z podwójnym wodomierzem - normalka, prawdę mówiąc poszedłbym w tym wypadku na całość !! - zawór główny - skażeniowy, trójnik i rozprowadzenie na osobne 2 wodomierze (umowy osobne ehh z wodociągami)
Odbiegamy od tematu, który związany jest z opomiarowaniem wodyShive pisze:Wynikają z nieznajomości glupich przepisów, każdy h.... na swój ........... kapujesz?
Przykład: ins gazowa mogła być robiona tylko na lut twardy, gdy gazomierze (połączenie gwintowane z gazomierzem) było lutowane na miękki
A co do Pana propozycji odnośnie sposobu montażu dwóch głównych wodomierzy to:
1. zawór antyskażeniowy musi być za każdym zestawem wodomierzowym (PN-B-01706)
2. każdy wodomierz powinien posiadać zawór przed i za nim (o ile się nie mylę to mówi o tym norma PN-ISO 4064-2), więc trójnik powinien być wstawiony przed zaworem (gdyby zrobić tak jak Pan proponuje, to wówczas w jednym z przypadków, podczas wymiany wodomierza zajdzie konieczność zamknięcia wody drugiemu odbiorcy)
W budynku typ szeregowy(dwie rodziny) przy jednym przyłączu wodociągi nie robią problemu by były dwa osobne główne zawory + wodomierze, jeżeli chodzi o domek jednorodzinny gdzie mieszkają dwie rodziny (też jedno podejście) kręcą już nosemwasser pisze:Pana pierwszy post dotyczy wersji "wodomierz główny + podlicznik", a ja odnoszę sie do sposobu montażu dwóch wodomierzy głównych na jednym przyłączuShive pisze:Proszę przeczytać mój pierwszy post w tym temacie
Co do zaworu antyskażeniowego znam zasadę i funkcję jego działania