Jaki piec? sas slim 14kw?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaki piec? sas slim 14kw?
Witam posiadam nowy dom o pow.116m2 plus garaż 26m2. W domu ma byc ok 75m2 podłogówki i 7 grzejników max. Ocieplenie to 15cm styropian lambda 0.32 mur belit 24cm, okna w pakiecie 3 szybowym, dom jest parterowy bez użytkowego poddasza. Obecnie zastanawiam się nad piecem z podajnikiem sas slim 14kw. Następne moje pytanie czy moc tego pieca tzn 14kw to jest górna granica czy minimalna?Proszę też o inne propozycje. Dziękuję za cenne informacje. Pozdrawiam
Re: Jaki piec? sas slim 14kw?
Niezbyt nowy, skoro planowane centralne ogrzewanie.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Piszesz,ze w domu będzie 75m2 podłogówki więc moim zdaniem moc kotła 14kw w zupełności wystarczy,podaj jaki budżet możesz przeznaczyć na ten cel i postaramy się doradzić konkretny model.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Chłopie, 14kW do tego domu ?MWariat pisze:Witam posiadam nowy dom o pow.116m2 plus garaż 26m2. W domu ma byc ok 75m2 podłogówki i 7 grzejników max. Ocieplenie to 15cm styropian lambda 0.32 mur belit 24cm, okna w pakiecie 3 szybowym, dom jest parterowy bez użytkowego poddasza. Obecnie zastanawiam się nad piecem z podajnikiem sas slim 14kw. Następne moje pytanie czy moc tego pieca tzn 14kw to jest górna granica czy minimalna?Proszę też o inne propozycje. Dziękuję za cenne informacje. Pozdrawiam
Choć sprzedaję kotły to powiem dołóż trochę i wstaw pompę ciepła albo się zagazuj.
Żaden nośnik nie zabije Cię w tym domu finansowo za ogrzewanie.
Jak już nie da się Ciebie odwieźć od węgla to kup najmniejszy jaki jest produkowany a i tak będzie 200 do 300% przewymiarowany co do potrzeb tego domku i to z CWU.
W razie coś pisz na priva ale zastanów się nad ty,m co napisałem.
Mam zamiar poświęcić średnio 8tys.zł na sam piec, a na całe centralne ok 20tys zł nie licząc robocizny.
Dla domu 116 m2 system grzewczy OPP, bezobsługowy, niecentralny kosztowałby ok 15000 zł brutto.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Jeśli nie da się odwieźć Ciebie od węgla to pisz na PW, zmieścisz się.
Ale przemyśl jeszcze sprawę.
Ale przemyśl jeszcze sprawę.