Starndard NF15, jak to jest z tym ogrzewaniem???
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Starndard NF15, jak to jest z tym ogrzewaniem???
Witam,
Czytam, czytam, czytam, slucham, slucham i coraz wiekszy mam mentlik.
Do czego jestem pewny ze chce osiagnac standard NF15, czyli zapotrzebowanie 15 kWh/(m2*rok).
W technologii szkieletowej. W domu ma byc cieplo 25 stopni. Zastanawialem sie nad sposobem dogrzewania takiego domu bo niestety trzeba to robic.
Dom z rekuperacja.
To co biorę pod uwagę to:
- kable grzejne (boje sie troche tego w szkielecie) w wylewce (akumulacja cieplna)
- nagrzewnica ścienna
- piece akumulacyjne - najdrosze rozwiazanie z elektrycznych
- piec nawiewowy na paliwo stale
- kominek z rozprowadzeniem powietrza.
Najprostrzym i najlepszym rozwiazaniem dla mnie jest nagrzewnica scienna o niewielkiej mocy. Koszt okolo 150 zl za urzadzenie. Wtedy nie musze zadnych kablach puszczac w wylewce. Ani kupowac piecy akumulacyjnych za 3000 zl.
co o tym sadzicie?
Czytam, czytam, czytam, slucham, slucham i coraz wiekszy mam mentlik.
Do czego jestem pewny ze chce osiagnac standard NF15, czyli zapotrzebowanie 15 kWh/(m2*rok).
W technologii szkieletowej. W domu ma byc cieplo 25 stopni. Zastanawialem sie nad sposobem dogrzewania takiego domu bo niestety trzeba to robic.
Dom z rekuperacja.
To co biorę pod uwagę to:
- kable grzejne (boje sie troche tego w szkielecie) w wylewce (akumulacja cieplna)
- nagrzewnica ścienna
- piece akumulacyjne - najdrosze rozwiazanie z elektrycznych
- piec nawiewowy na paliwo stale
- kominek z rozprowadzeniem powietrza.
Najprostrzym i najlepszym rozwiazaniem dla mnie jest nagrzewnica scienna o niewielkiej mocy. Koszt okolo 150 zl za urzadzenie. Wtedy nie musze zadnych kablach puszczac w wylewce. Ani kupowac piecy akumulacyjnych za 3000 zl.
co o tym sadzicie?
Re: Starndard NF15, jak to jest z tym ogrzewaniem???
Dom szkieletowy - ogrzewanie de centralne

termoregulator w każdym pomieszczeniu i to wszystko
Nie po to izolujemy, by robić centralne.

Fajna ta folia.
A jak wychodzi w kosztach w porownaniu z innym ogrzewaniem elektrycznym?
A jak wychodzi w kosztach w porownaniu z innym ogrzewaniem elektrycznym?
Nie wiem jak wychodzi z innym systemem grzewczym. W przypadku naszego systemu OPP, liczenie jest proste. Jeżeli planuje Pan dom o zapotrzebowaniu 15kWh/m2/rok, to liczymy 15 x m2 domu x stawka za kWh = zł/rok
Np. 15kWh x 100m2 x 0,62 zł = 930 zł/rok
Np. 15kWh x 100m2 x 0,62 zł = 930 zł/rok
Przepraszam, chodzilo mi o koszta instalacji 
Nic nie szkodzi. Trudno coś powiedzieć bez projektu, metrażu, rzutów domu. Wszystko zależy od ilości pomieszczeń, ich wymiarów, stałej zabudowy etc. Proszę przesłać projekt na mail firmowy lub wstawić na forum, a zrobimy wstępną wycenę.swiss pisze:Przepraszam, chodzilo mi o koszta instalacji
[quote="Enerbau"]Dom szkieletowy - ogrzewanie de centralne

Proszę o informację jakie straty roczne w kWh przez przegrody ma domek powyżej (jaka powierzchnia okien, ścian, stropu)
Coś te wasze wyliczenia mało prawdopodobne.

Proszę o informację jakie straty roczne w kWh przez przegrody ma domek powyżej (jaka powierzchnia okien, ścian, stropu)
Coś te wasze wyliczenia mało prawdopodobne.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Do ogrzewania podłogowego, dokładam rekuperację i klimatyzację. Schodzę w nowych izolowanych domach poniżej 10kWh/m2 a w starych poniżej 20kWh/m2.
rekuperacja od 1989r
Yhy ja też do kotła na ekogroszek dokładam, klimatyzację i piece akumulacyjne. I jak później mierze zużycie węgla w kotle to wychodzi mi że spalam po 2-3kg opału na dobę.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Do ogrzewania podłogowego, dokładam rekuperację i klimatyzację. Schodzę w nowych izolowanych domach poniżej 10kWh/m2 a w starych poniżej 20kWh/m2.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Masakryczne zużycie! My schodzimy do 200W/m2 bez względu na to czy budynek jest izolowany i jaką ma grubość ściany. Przestarzałe technologie nie mają racji bytu w nowoczesnym budownictwie!Tomasz_Brzeczkowski pisze:Do ogrzewania podłogowego, dokładam rekuperację i klimatyzację. Schodzę w nowych izolowanych domach poniżej 10kWh/m2 a w starych poniżej 20kWh/m2.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Z tym, że ja mogę zaprosić do domów z zeszłego wieku i z tego.
rekuperacja od 1989r
Wczoraj zapadła decyzja na temat budowy domu pokazowego ze sterowaniem za pomocą systemu KNX. Myślę że w przeciągu kilku tygodni będziemy w stanie zaprosić potencjalnych klientów aby mogli poczuć się jak na XXI wiek przystało i skorzystać z pokoi dla gości a nawet zostać na noc, obsługiwani przez komputer za pomocą tabletu czy smartfona. Będzie można zapoznać się z technologią i poczuć na własnej skórze jaki komfort daje brak włączników światła czy zdalne uruchomienie ekspresu do kawy oraz przygotowanie śniadania np. z łóżka.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zastanawia mnie w takim razie, dlaczego uważa Pan, że przez te ponad ćwierć wieku byłem ignorantem?LedPolska pisze:Wczoraj zapadła decyzja na temat budowy domu pokazowego ze sterowaniem za pomocą systemu KNX. Myślę że w przeciągu kilku tygodni będziemy w stanie zaprosić potencjalnych klientów aby mogli poczuć się jak na XXI wiek przystało i skorzystać z pokoi dla gości a nawet zostać na noc, obsługiwani przez komputer za pomocą tabletu czy smartfona. Będzie można zapoznać się z technologią i poczuć na własnej skórze jaki komfort daje brak włączników światła czy zdalne uruchomienie ekspresu do kawy oraz przygotowanie śniadania np. z łóżka.
rekuperacja od 1989r
Gdzie tak napisałem? Chodzi mi oczywiście o czasy teraźniejsze. Czy nie uważa Pan za ignoranta kogoś kto w dzisiejszych czasach montuje sobie w domu piec na węgiel, gaz czy innego rodzaju paliwo? To co było ćwierć wieku temu nie ma nic wspólnego z ignoranctwem bo nie było takich technologii jak dziś! A jakoś ludzie musieli uzyskiwać ciepło.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Każdego kto grzeje wodę by potem grzać dom czy mieszkanie uważam, za źle wykształconego, za oszukanego. A tych co twierdzą, że ogrzewanie hydrauliczne jest tańsze od bezpośredniego, uważam za oszustów.LedPolska pisze:Gdzie tak napisałem? Chodzi mi oczywiście o czasy teraźniejsze. Czy nie uważa Pan za ignoranta kogoś kto w dzisiejszych czasach montuje sobie w domu piec na węgiel, gaz czy innego rodzaju paliwo? To co było ćwierć wieku temu nie ma nic wspólnego z ignoranctwem bo nie było takich technologii jak dziś! A jakoś ludzie musieli uzyskiwać ciepło.
Zaś, za ignoranta uważam każdego kto, instalację grzewczą czy chłodniczą, wykonuje bez rekuperacji.
Kompletne tumany, to ci co instalują grzejniki pod oknami, termostaty w górnej części grzejnika, grzejniki drabinkowe czy konwekcyjne w łazienkach.
rekuperacja od 1989r